Hoppa till innehållet

Annons

Nya löftet: Begagnade mobiler med perfekta batterier

Det finska bolaget Swappie rullar ut en ny kategori begagnade Iphone-telefoner med 100 procent batterikapacitet och tolv månaders garanti.
I vissa fall byter bolaget ut telefonens gamla batteri mot ett nytt från en annan tillverkare än Apple. 

Swappies Sverigechef Eeva-Lotta El Hosri med sin nya premiumserie.
Swappies Sverigechef Eeva-Lotta El Hosri med sin nya premiumserie.Foto:Press.

Finska Swappie beskriver sig som ”Europas ledande onlineplats för köp och försäljning av renoverade smartphones”. Bolaget grundades 2016, har i dag 800 anställda och sålde redan under 2021 telefoner för mer än 2 miljarder kronor, eller 195 miljoner euro.

I fjol tog man in över 1 miljard kronor i en investeringsrunda som Di Digital repporterade om. Detta mitt under en brinnande debatt om svårigheterna med att som konsument reparera Apples telefoner.

”Swappie har en unik position då vi utför alla renoveringar i våra egna anläggningar i Europa, äger vår egen försörjningskedja och erbjuder förmåner som garantier och returer”, säger bolagets vd och medgrundare Sami Marttinen.

Nu höjer bolaget insatsen med lanseringen av en ny produktkategori som man kallar ”Premium Series” i hela EU. Bolaget hävdar att samtliga telefoner i premiumserien är ”tekniskt och estetiskt felfria”, med ”100 procent batterikapacitet” och säljs med en garanti på tolv månader.

Swappies Sverigechef Eeva-Lotta El Hosri förklarar att alla telefoner som säljs genomgår bolagets renoveringsprocess, bestående av 52 steg.

”I den ingår kontroll av batteriet, som kan ersättas vid behov. En del av de begagnade batterier vi får in har en prestanda på motsvarande 100 procent batterikapacitet. Men vi kan även ersätta begagnade batterier med nya från andra tillverkare än Apple”, säger hon. 

Tanken är att de nya telefonerna ska svara direkt på konsumenternas huvudsakliga oro: I en studie genomförd av Swappie och Kantar tillfrågades konsumenter om varför de väljer att köpa nya telefoner istället för begagnade. Ungefär en tredjedel (37 procent) angav batterihälsa som den främsta anledningen, följt av funktionaliteten hos en ny telefon (26 procent) och avsaknaden av slitage (25 procent).

En stor del av Swappies erbjudande bygger på att konsumenter ska vilja bidra till en mer hållbar konsumtion av elektronik. Bolaget hävdar bland annat att nya smartphones genererar över 100 miljoner ton koldioxid per år, där 85-95 procent av dessa utsläpp sker under tillverkningsprocessen.

Swappie samarbetar även med organisationer som Right to Repair Coalition i den politiska strid som just nu pågår kring konsumenters rätt att få sin elektronik reparerad. 

”Bryssel föreslog nyligen lagstiftning för att främja konsumenternas rätt att reparera, vilket är positivt. Men vi behöver gå längre och förbjuda alla metoder som begränsar reparation”, säger Jori Ahvonen, teknikchef på Swappie. 

Han menar att EU bör jobba för att främja reparation framför nytillverkning.

”Konsumenter bör kunna söka prisvärda och kvalitativa reparationer från vilken leverantör de vill, utan att funktionaliteten försämras på grund av att reparationen utfördes utanför originaltillverkarens nätverk”, säger han. 

Innehåll från DeelAnnons

Deels lösning förenklar global expansion

Att hantera globala löner kan vara tidskrävande och frustrerande. Med Deels lösning Global Payroll kan företag koncentrera sig på det som är viktigt.

– Med vår lösning kan man spara tid, undvika felaktigheter och få en bättre översikt över sin lönehantering – och i stället fokusera på expansion och tillväxt, säger Daniel Eisenberg, Nordenchef på Deel.

En av de vanligaste utmaningarna som företag står inför efter att ha expanderat globalt är att hantera lönehantering i flera länder samtidigt. När företag blir internationella kan de behöva etablera partnerskap med lokala lönebolag i varje land. Detta kan exempelvis handla om skillnader i processer, system och servicetermer, vilket gör att företagen behöver lägga mycket tid och resurser på att sammanställa och översätta information för att få en tydlig översikt.

Daniel Eisenberg, Nordenchef på Deel, menar att dessa utmaningar kan leda till tidskrävande manuellt arbete för att få en översiktlig bild av lönehanteringen.

– Inte bara kan det vara klurigt för företag att navigera den, ofta snåriga, djungeln som olika processer på olika marknader innebär, det kan även visa sig svårt för företag att få snabba svar eller korrigeringar från sina lönepartners. 

En vanlig lösning är att samarbeta med mindre aktörer i de länder som företagen har anställda i, men detta resulterar ofta i en fragmenterad löneavdelning som är svår att få en översikt av. Samtidigt kan det ta veckor att få svar på frågor om lönespecifikationer eller andra frågor som en anställd kan ha.

En plattform för alla marknader

Genom att använda Deels Global Payroll-lösning kan företag spara tid och få en bättre översikt över hela sin lönehantering och undvika felaktigheter, förseningar i löneutbetalningar och ha en fast kontaktperson som kan svara på eventuella frågor.

– Anställda kan själva fylla i eventuell semester, frånvaro andra lönerelaterade ärenden direkt på plattformen. All information delas direkt med Deels experter, vilket helt tar bort behovet av manuella arbetsprocesser. För företag som vill automatisera löneprocessen ytterligare kan vi hantera samtliga löneutbetalningar och skatter i samtliga länder de är verksamma i samt i dess lokala valuta, och sedan skicka en samlad faktura till huvudkontoret, förklarar Daniel.

Fördelarna med Deels lösning går längre än så då den inkluderar möjligheten att kombinera och få kontroll över alla personalkostnader i ett och samma system, oavsett om det gäller anställda i den juridiska enheten eller konsulter. Detta ger företag en tydlig översikt och möjlighet att analysera statistik från en central plattform.

Daniel poängterar dock att Global Payroll inte nödvändigtvis innebär att man tar över hela företagets lönehantering i samtliga länder. 

– Det kan vara aktuellt för företag som har kontor i flera länder och behöver hjälp specifikt för den utländska delen av sin lönehantering, men att de hanterar den svenska verksamheten själva, säger han och avslutar:

– Global Payroll kan vara en utmanande process, men genom att använda lösningar som Deel kan erbjuda kan företag spara tid, undvika felaktigheter och få en bättre översikt över sin lönehantering – och i stället fokusera på expansion och tillväxt.

Läs mer om Deel här! 

Mer från Deel

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Deel och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera