Annons

Nya detaljer: Så ska Netflix sätta dit snyltarna

Strömningsjätten Netflix har gläntat på dörren till hur de ska få bukt med tittare som delar konto utan att bo på samma adress. Tricket är att spåra varifrån användaren kopplar upp sig, skriver nätsajten Fast Company.

Netflix börjar nu jaga gratisåkare.
Netflix börjar nu jaga gratisåkare.Foto:Gene J. Puskar

Netflix flaggade nyligen för att det ska införa en kontrollfunktion som stoppa tjuvåkning på tjänsten. Nu har arbete inletts i Peru, rapporterar Fast Company, som också kan redogöra för detaljer i hur det ska gå till.

Den nya policyn ska rullas ut till andra marknader under kommande veckor. Netflix har tidigare meddelat att det ska vara i gång i mars.

Fast Company refererar information från Netflix hjälpcenter i Peru som skriver:

”När en enhet utanför ditt hushåll loggar in på ett konto eller används ihärdigt, kan vi be dig att verifiera den enheten innan den kan användas för att titta på Netflix.” 

Enligt uppgifterna använder Netflix information som ip-adresser, enhets-id och kontoaktivitet för att avgöra om en enhet som är inloggad på ditt konto är ansluten till din primära plats, det vill säga ditt wifi-nätverk.

Så länge man ansluter till sitt primära wifi minst en gång i månaden är det inget problem att komma åt tjänsten. Möjligen kan vänner eller familjemedlemmar som bor på annan plats ha svårt att titta på sin tv, men i den enhet man kopplat upp sig med, mobil eller surfplatta bör fungera, skriver Fast Company. 

Prenumeranter kommer dock ha möjlighet att lägga till personer utanför hushållet – mot en extra avgift. Kostnaden tycks ännu inte spikad, men i Latinamerika uppges priset ligga på 2,99 dollar per månad, skriver Fast Company.

Att försöka runda den nya funktionen genom att använda vpn, uppges bara förvärra situationen eftersom det kommer att varna systemet att någon från ett annat land vill använda tjänsten.

Snyltare har bekymrat strömningsjätten allt mer i takt med att tillväxten av nya prenumeranter avstannat. Sammantaget uppskattar Netflix att över 100 miljoner användare i princip tittar gratis.

För den som vill använda Netflix i samband med resor ska det finnas en möjlighet att begära en tillfällig kod, för att komma åt tjänsten i sju dagar. De kan också uppdatera sin primära plats om den har ändrats. 

”Dagens utbredda kontodelning undergräver vår långsiktiga förmåga att investera i och förbättra Netflix, samt bygga upp vår verksamhet”, skrev företaget nyligen i ett brev till aktieägarna, uppger Fast Company.

Lösenordsdelning kan kosta branschen upp till 25 miljarder dollar per år, drygt 250 miljarder kronor, enligt en Citibank-rapport. Enbart Netflix uppges förlora 6 miljarder dollar per år, eller över 60 miljarder kronor.

Netflix höjde ifjol sina priser och har nyligen även börjat med en annonsstödd modell, liknande Spotifys gratisversion, som är billigare än ett vanligt abonnemang.

Innehåll från OxceedAnnons

Därför använder SaaS-bolagen Oxceed till sin finansiella rapportering

Flexibelt, säkert och enkelt – det är några av anledningarna till att allt fler SaaS-bolag väljer Oxceed som rapporteringsverktyg. 

Oxceeds innovativa lösning ger företag en bättre överblick av sin ekonomi och underlättar arbetet med att ta fram rapporter och beslutsunderlag.

– SaaS-bolag rör sig snabbt, då är det en stor fördel att ha ett flexibelt och användarvänligt verktyg för att kunna skapa skräddarsydda rapporter och rätt beslutsunderlag, säger Jonathan Bernelöv, CFO på Oxceed.

Bolag inom SaaS-branschen behöver ofta ta snabba beslut och är i behov av tillgång till data i realtid. Med Oxceeds lösning kan SaaS-bolagen titta på nyckeltal som skiljer sig från andra branscher och affärsmodeller. Dessutom synkas Oxceed automatiskt med bokföringssystemet, vilket gör att all data förs in automatiskt och minimerar risken för fel. Många av SaaS-bolagen som arbetar med Oxceed nyttjar även möjligheten att göra en likviditetsbudget för tolv månader framåt. 

– Det är ett kraftfullt verktyg som uppskattas av många. Likviditeten är i många fall det viktigaste för ett SaaS-bolag att hålla koll på. Du behöver kunna prognostisera löpande på ett enkelt sätt för att alltid ha en uppdaterad bild av din burn rate och din cash runway. Det är möjligt i vår lösning, säger Jonathan Bernelöv. 

Ladda ner: 10 nyckeltal för SaaS-företag

Skräddarsyr och målgruppsanpassar rapporter

I Oxceeds verktyg kan bolag skräddarsy rapporter med egna nyckeltal, vilket är en vanlig orsak till att SaaS-bolag väljer Oxceed. En annan anledning är möjligheten att kombinera icke-finansiella data med bokföringsdata i rapporterna, dessa funktioner gör att bolag på ett smidigt sätt kan ta fram vikiga nyckeltal som till exempel snittintäkt per kund. 

– Att skapa nyckeltal av finansiella och icke-finansiella data och få det presenterat på ett standardiserat sätt i rapporter som sätter siffrorna i ett sammanhang är något som värderas högt av SaaS-bolagen. Att kunna skräddarsy rapportmallar gör det också lätt att bygga rapporter för olika målgrupper, något som är värdefullt för bolag som exempelvis vill skapa tydliga rapporter för investerare, säger Jonathan Bernelöv. 

Underlättar rapportering för techbolag

SaaS-bolaget Zynca, som arbetar med att automatisera rekryteringsprocesser, har valt Oxceed för att underlätta sin rapportering. Zyncas CFO Zeljko Arezina använder Oxceed som ett stöd för att effektivisera verksamheten och menar att verktyget både sparat tid och gett företaget en bättre överblick av ekonomin. 

– Genom Oxceed kan jag gå in både på en mer övergripande nivå och göra en mer detaljerad analys för att hitta de ställen där vi är ineffektiva, säger Zeljko Arezina och lägger till: 

– Att föra in data manuellt medför alltid en risk för fel. Med Oxceed elimineras den riskfaktorn, vilket är helt fantastiskt. Techbranschen är extremt kapitalkrävande och det är därmed viktigt att ta rätt beslut om kostnader och investeringar, något som Oxceed verkligen underlättar för oss. 

Läs vidare: Techbolag i tillväxt effektiviserar med Oxceed

 

Mer från Oxceed

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oxceed och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera