1515

Nya beskedet: Elscootrarna får tummen upp

Elscootrarna verkar få stanna på Stockholms gator. Trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) är positiv till scootrarnas framtid och vill samarbeta med aktörerna för att låta dem vara kvar.

Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholms stad.
Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholms stad.

Efter uppgifter om att Stockholms stads trafikkontor ser över möjligheterna att begränsa delningstjänster för elscootrar, verkar det som att fordonen blir kvar på gatorna.

Nu meddelar trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) att han ger elscootrarna tummen upp.

”Jag är i grunden positiv till detta. På den här nya elfordonsmarkanden dyker det hela tiden upp nya typer av innovativa transportmedel. Kan vi lösa det här tillsammans med aktörerna så ska vi försöka göra det”, säger han till Di Digital.

Det är upp till politikerna i trafiknämnden att besluta hur man går vidare med frågan.

Di Digital har tagit del av uppgifter som antyder att trafikkontoret planerar att rekommendera politikerna att vidta åtgärder som kan begränsa delningstjänsternas möjligheter att ställa ut sina elscootrar.

Läs mer: Stockholms stad vill stoppa nya elscootrarna 

Men Daniel Helldéns besked är att han arbetar för att försökra samarbeta med delningstjänster som erbjuder elfordon i staden. I ryggen har han politisk majoritet genom den nybildade blågröna majoriteten i Stockholm.

”Vad jag sagt till trafikkontoret är att vi ska försöka integrera det här i stadsmiljön som något vi kan ha nytta av. Når vi inte dit, att det blir en problematisk situation, så får vi ta tag i det då”, säger han.

Vilken kritik mot elscootrarna har du tagit del av?

”Det finns de som anser att det här är problematiskt, som tycker att de här står i vägen på trottoarer och det måste vi lösa. Det gäller inte bara Voi, det gäller alla.”

En central del i delningstjänsternas affärsmodell är att man som användare ska kunna hämta och lämna elscootrarna var som helst. Trafikkontoret utreder nu om det i fortsättningen ska vara möjligt.

Hur scootrarna lämnas är också en knäckfråga för Daniel Helldén.

”Frågan är hur vi kan hitta möjligheter till att välja ut specifika platser där man ställer fordonen gemensamt med bolagen, så att de kan tillhandahålla tjänster som Stockholmare vill ha utan att det är störande”, säger han.

Tidigare i veckan hade Daniel Helldén ett möte med Voi Technology, som var först med att lansera elscootrar i Sverige och Stockholm. Det mötet ska enligt trafikborgarrådet ha varit lyckat.

”Det var ett bra möte. De beskrev sin affärsmodell och hur deras tjänst fungerar. Sedan har vi diskuterat om det finns olika sätt att styra upp verksamheten så att alla känner sig nöjda med de här mer friflytande systemen som inte är knutna till specifika platser”, säger han.


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar. 

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar 

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?