Annons

Ny version av Chat GPT på marknaden – kan ta advokatexamen

Open AI:s textrobot Chat GPT tog världen med storm. Nu släpper de en vassare version.

Den så kallade GPT-4 sägs klara av att ta advokatexamen, ge medicinska råd och analysera bilder.

Men trots stora framsteg är den inte perfekt. 

Från tidigare 3.000 ord kan nu GPT-4 hantera 25.000 ord.
Från tidigare 3.000 ord kan nu GPT-4 hantera 25.000 ord.

Enligt det amerikanska forskningsbolaget Open AI är den nya versionen både mer kreativ och har en bättre förmåga att resonera. Den nya versionen kostar 20 dollar i månaden och uppges kunna klara en advokatexamen med toppresultat på tentan. 

Från tidigare 3.000 ord kan uppdaterade GPT-4 nu hantera 25.000 ord. Men det kanske mest banbrytande är att verktyget, som bygger på artificiell intelligens, nu även kan ta emot och förstå bilder. Under en livestream tidigare i veckan demonstrerade Greg Brockman, Open AI:s medgrundare, den nya funktionen. 

Han laddade upp en bild på en slarvigt handskriven beskrivning av hur en simpel hemsida skulle byggas, som chattboten sedan förvandlade till en fullt fungerande kod. Den nya funktionen kan även användas i köket. Har du svårt att komma på vad du ska laga till middag kan du ta kort på vad du har i kylskåpet så ger den dig förslag på recept.

New York Times skriver att chatboten har imponerat på läkare med pricksäkra medicinska råd, men den dras fortfarande med flera brister. Precis som dess företrädare hittar GPT-4 fortfarande på saker, i ai-kretsar även kallat hallucinationer, ett problem som samtliga chattbotar brottas med. Eftersom systemet inte förstår vad som är sant och vad som är falskt finns alltid risken att felaktiga svar genereras. 

Open AI skriver på sin hemsida att GPT-4 kan vara alldeles för godtrogen genom att den accepterar uppenbart felaktiga svar från användare. Den har även svårt att förutse framtiden, då alla svar baseras på redan existerande information och data. Dock ska säkerheten ha förbättrats, enligt bolaget självt, då GPT-4 har en ”82 procent lägre risk att svara på olovliga frågor”, till exempel hur man kan framställa droger. 

I samband Open AI:s presentation gick mjukvarujätten Microsoft ut och bekräftade att dess chattbot, som varit en del av sökmotorn Bing, körts på GPT-4 från första början. Något som enligt vissa bedömare underminerar Open AI:s uppgifter om den nya versionens förbättringar. Till exempel har flera nyhetskällor, inklusive Di, rapporterat om hur Bings chattbot förolämpat och blivit arg på användare. 

Men trots dess brister har flera bolag, bland annat det amerikanska betalbolaget Stripe, meddelat att de ska integrera GPT-4. Språkappen Duolingo kommer exempelvis integrera den i sin premiumversion som en samtalspartner. Även den isländska regeringen har visat intresse och rapporteras komma att använda den för att upprätthålla landets unika språk.

Innehåll från ExopenAnnons

Bli datadriven och effektiv med nästa generations FP&A-verktyg

Med över 20 års erfarenhet av Finansiell Planering och Analys (FP&A) har Exopen samlat all sin kunskap samt de senaste trenderna på marknaden och byggt nästa generations FP&A-verktyg. 

En molnbaserad plattform med färdiga systemintegrationer där användaren får allt för verksamhetsstyrning i ett lättanvänt verktyg som effektiviserar budget- och prognosprocessen.

– 3:e generationens FP&A-verktyg använder den senaste teknologin för att erbjuda heltäckande funktionalitet på ett användarvänligt sätt som gör organisationen mer datadriven och effektiv, säger Fredrik Landberg, CEO på Exopen 

I en snabb och föränderlig värld behöver ekonomichefer kunna vara snabbfotade samtidigt som de behöver kunna hantera stora datamängder. Det behöver gå snabbt att ta fram rapporter och insiktsfulla analyser för åtgärd, samt ha förmågan att lägga en ny prognos på ett par timmar när läget plötsligt ändras. Det är här behovet av att effektivisera den finansiella planeringen och analyser kommer in i bilden – vilket nu blivit en konkurrensfördel. 

– Nya generationens verktyg har modern funktionalitet så som scenariohantering, top-down simuleringar, avancerad analys, drivare i flera dimensioner och arbetsflöden som ger stora möjligheter för samarbete för hela organisationen. Dessa verktyg är tillgängliga med snabb och effektiv onboarding och med minimal insats från din organisation, säger Fredrik och fortsätter: 

– Med användarvänlig design kan man enkelt justera sin process och arbetssätt utan dyr konsultation – äkta self-service. 

Första, andra och tredje generationens FP&A-verktyg

Fredrik menar att skillnaden mellan de olika generationerna är väldigt tydlig. 

– Den första generationen FP&A-verktyg var revolutionerade när de först kom, men krävde en extremt stor investering med flera månaders implementation, dyr förvaltning som dessutom också krävde mycket hög teknisk kunskap från användarna, säger han och fortsätter:

– Den andra generationen går att implementera i molnet, men är ej molnbaserade (ej Cloud Native) och kräver ett relativt komplicerat implementationsprojekt. Dessa system kräver liksom första generationens system, hög teknisk kunskap eller dyra konsulter för att modifiera och förvalta lösningen, ofta med begränsad flexibilitet och funktionalitet. Dessutom har de ofta inte öppna interface och kräver därför många konsulttimmar för att få kompatibla med analysverktyg som tex Power BI. 

Den tredje generationen FP&A-verktyg är med användarvänliga gränssnitt och flexibel funktionalitet tillgänglig för företag att arbeta mer effektivt och datadrivet. Fördelen är att dessa verktyg inte kostar i närheten lika mycket samtidigt som de erbjuder öppna interface mot analysverktyg tex Power BI för en komplett Business Intelligence lösning. 

Många drar sig för att byta budgetverktyg 

Fredrik upplever att företag kan dra sig för att byta system då en vanlig missuppfattning är att onboardingprocessen och implementationen av ett nytt system tar lång tid och kraft från organisationen, vilket inte stämmer med tredje generationens verktyg. 

– Vi har lyckats få avancerad funktionalitet tillgänglig på ett användarvänligt sätt och lätt att implementera. Du får ett planeringsverktyg som effektiviserar och skapar en datadriven organisation, avslutar Fredrik. 

Läs mer om Exopen här!  

Mer från Exopen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exopen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera