Hoppa till innehållet

Annons

Ny undersökning: Så många dagar vill vi jobba hemifrån – permanent

Många har fått mersmak på hemarbete – nu vill genomsnittssvensken permanent öka andelen hemmajobb med 250 procent. Det visar en ny undersökning från Kantar Sifo, gjord på uppdrag av Tele2. ”Vi måste nu fundera på hur vi ska dra nytta av den nya verkligheten”, säger telekomjättens hr-chef Karin Svensson.

Ett köksbord blir ett skrivbord i den nya vardagen. Och så verkar svenskar fortsatt vilja ha det. I alla fall delar av sin arbetstid. Karin Svensson (t.h.), hr-chef på Tele2, kommenterar den nya rapporten som bolaget tagit fram tillsammans med Kantar Sifo.
Ett köksbord blir ett skrivbord i den nya vardagen. Och så verkar svenskar fortsatt vilja ha det. I alla fall delar av sin arbetstid. Karin Svensson (t.h.), hr-chef på Tele2, kommenterar den nya rapporten som bolaget tagit fram tillsammans med Kantar Sifo.Foto:TT och Pressbild

Nu sker 60 procent av arbetstiden hos de tillfrågade på distans. Det är en ökning med 400 procent jämfört med i januari, före coronapandemin.

Av 10 tillfrågade säger 6 också att de vill fortsätta jobba mer hemifrån – även om 60 procent av arbetstiden framstår vara i överkant.

Den magiska fördelningen enligt svenskarna är istället två dagar i veckan på distans, resten på kontoret.

En ökning med 250 procent jämfört med tiden innan pandemin, då svenskarna i snitt lade 14 procent av arbetstiden – en dryg halvdag – på distansjobb.

”Att man önskar ha större möjligheter att jobba på distans efter det att restriktionerna har släppts visar att hybridkontoret är här för att stanna”, säger Tele2 TEL2 B +2,28% Dagens utveckling :s hr-chef Karin Svensson om resultatet.

Arbetstid förlagd utanför kontoret

Källa: Kantar Sifo

Det är tredje gången som Kantar Sifo undersökt svenskarnas digitala vanor under det senaste året, på uppdrag av Tele2. 

Den första undersökningen gjordes i januari, det vill säga innan pandemin hade brutit ut. Den andra, mitt under den första vågen i april, och nu har bolagen gjort en tredje rapport i november.

Förutom fördelning av arbetstid mellan hemmet och kontoret framkommer att svenskarna är mer nöjda med sina tekniska lösningar i dag än innan pandemin.

Företagen framstår ha utrustat många med möjligheter att delta på videomöten, med mera.

”Företag, organisationer och samhället i stort måste nu fundera på hur de ska dra nytta av den nya verkligheten där gränsen mellan var vi fysiskt utför våra arbeten och var vi bor förändras”, säger Karin Svensson.

Följdeffekterna går än så länge bara att spekulera i. Men det är förmodligen bra att människor reser mindre med bil, kan bo längre från sina kontor och antas göra färre långa resor.

”Vi har nog bara sett början på de utmaningar som hybridkontoret och ökat distansarbete för med sig. 2020 är onekligen ett speciellt år och jag tror att det kommer ta några år innan vi har facit och vi vet vad som blir de normala arbetssätten och vad som fungerar bäst utifrån den verksamhet som man bedriver”, säger Karin Svensson vidare.

Läs mer: Sifoundersökning om krisen: Så har stockholmarna tagit sitt ansvar

Innehåll från SoftwareONEAnnons

Så kan ramverket FinOps skapa affärstillväxt

Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.
Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

Precis som säkerhet idag genomsyrar alla delar i ett företag behöver ett ramverk likt FinOps prägla hela bolagsstrukturen.

– FinOps är en organisatorisk och kulturell förflyttning där vi jobbar med att få ihop samspelet mellan finans, operations, DevOps och alla affärsenheter och tekniker, säger Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

De senaste åren har utvecklingen och användandet av cloudtjänster gått framåt i en rasande fart. För att hänga med i kapplöpningen är molnet idag fundamentalt för alla företag, med effekten att helt andra affärsmodeller uppstått. Kostnaderna för molntjänster ökar exponentiellt och på SoftwareOne ser man att marknaden har mognat för att ta upp konversationen kring vilka arbetssätt som kan bidra för bättre. 

Det här är FinOps

Många tror felaktigt att FinOps är en förkortning av Financial Operations, men det stämmer inte, förtydligar Lisbeth Vigermyr. I själva verket är FinOps ett ramverk och arbetssätt som hjälper företag att ta kostnadskontroll och samtidigt organisera sig tillsammans för framtida innovation. Finans, affärsenheter, utvecklare, it-enheter och HR samarbetar för att få ut maximalt av sin cloudkostnad på ett datadrivet sätt och vid rätt tidpunkt.

– Vi ser ett ökat behov av att få hjälp med arbetssätt och best practice för att ta kontroll över och förstå sina cloudkostnader – och hur den informationen sedan kan användas för att uppnå företagsmålen och driva ny innovation. Då är FinOps helt rätt väg att gå, förklarar Lisbeth Vigermyr.

De största utmaningarna med Cloud

Enligt undersökningar gjorda av FinOps Foundation är de största utmaningarna med Cloud att kunna prognostisera kostnader, att kostoptimera lösningar och att samverka datadrivet. 

– Många frågar sig hur man ska kunna lägga en budget på något så flytande som cloudtjänster. Utmaningen ligger i att köpa och innovera i molnet på ett strukturerat sätt som även inkluderar ekonomistyrning, säger Lisbeth Vigermyr.

SoftwareOne är idag en av världens största FinOps-partners och certifierade som FinOps MSP och som FinOps Platform. I ett typiskt uppdrag hjälper de organisationen att ta fram en strategisk riktning och kontroll. Genom att definiera en strategi för att optimera molnkostnader hålls kostnaderna inom en fördefinierad gräns över en bestämd tidsperiod.

– Vi säkerställer att företagets molnarkitektur är fit for purpose och förser ledningen med strategisk riktning och avancerade rapporter. Vidare faciliterar vi workshops och utbildningar för kulturell förändring med FinOps ramverk, berättar Lisbeth Vigermyr och avslutar:

– Som kund är det aldrig för sent eller för tidigt att börja med FinOps – det är som med vilken träning som helst – aldrig för sent och kan dessutom rädda många kostsamma kvartalsslut.

 

 

Mer från SoftwareONE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SoftwareONE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera