Ny undersökning: Kontorsarbetare kan tänka sig gå ner i lön vid fortsatt distansarbete
Nästan en tredjedel av svenska kontorsarbetare kan tänka sig att sänka sin lön i utbyte mot att få arbeta helt på distans. Framförallt är det mer fritid och sparade pengar till följd av att slippa pendla som är motivationen. Det visar en ny undersökning av Sifo på uppdrag av molntjänstföretaget Citrix.
Evelina Nedlund
Text
Framförallt är det mer fritid och sparade pengar till följd av att slippa pendla som är motivationen till att gå ner i lön för fortsatt distansarbete.Foto:Pontus Lundahl/TT
En majoritet av kontorsarbetare är öppna för ändrad lön vid permanent distansarbete, med 31 procent som kan tänka sig att gå ned i lön för att få jobba hemifrån.
”Tekniken för distansarbete är inte ny i sig, men pandemin har fått fler att prova och ta den till sig. Många har också insett fördelarna med att jobba på distans. Mer flexibilitet och fritid står högt upp på önskelistan för yrkesarbetande generellt”, säger Suzana Drakulic, Sverigechef på molntjänstföretaget Citrix.
Samtidigt vill ungefär lika många tvärtemot ha mer betalt för att övergå till permanent distansarbete. Att arbetsgivaren skulle spara in på kontorsutgifter anges vara huvudskälet till en förväntan om löneförhöjning, följt av en ökad produktivitet vid distansarbete och att de arbetar längre arbetsdagar på distans.
Yngre är i högre utsträckning öppna för en lönesänkning än äldre. I åldersgruppen 18–24 år angav 42 procent att de skulle acceptera en lönesänkning, jämfört med 18 procent i gruppen 55–65 år.
För män är andelen som kan tänka sig att gå ned i lön högre – 37 procent jämfört med 26 procent av kvinnor.
Undersökningen genomfördes av Onepoll under perioden 21 januari–28 januari 2021. Totalt intervjuades 1000 kontorsarbetare.
Evelina Nedlund
Innehåll från CitrixAnnons
Snabb inloggning löser en av sjukvårdens största utmaningar
Svensk sjukvård står inför flera stora utmaningar. Ett av de större problemen är att sjukvårdspersonal tvingas lägga tid på att logga in och ut ur olika system – något som stjäl tid från den faktiska vården av patienter. Med en ny blixtsnabb inloggningslösning kan vården nu spara in tid som motsvarar flera heltidstjänster så att personalen istället kan ägna sig åt det som är allra viktigast.
Att sjukvårdspersonal arbetar under mycket stress och press är allmänt vedertaget. För de som arbetar inom sjukvården är det heller ingen nyhet att enorma mängder tid under en arbetsdag läggs på att logga in och ut ur olika system när man rör sig mellan olika platser på sjukhuset.
Det som skiljer vårdarbetsplatser från andra är att man har en så kallad delad arbetsplats där man frekvent gör kortare aktiviteter i journalsystemet som att registrera medicin eller patientinformation. På grund av lagkravet på spårbarhet i systemen infördes krav på individuella inloggningar där ett smart kort användes för både inlogg och digitala underskrifter. Något som visade sig bli en rejäl tidstjuv.
– Varje gång man loggade in med kortet tog i snitt två minuter. Med 25 till 30 inloggningar per dag blev den tiden sammantaget något som motsvarar flera heltidstjänster per vecka för ett sjukhus. Vårdpersonal har uttryckt en enorm frustration över detta, förklarar Peter Söderholm, CTO på Citrix.
För att kunna frigöra tid för personalen att lägga på faktisk vård togs en ny lösning fram av Citrix i samarbete med flera andra aktörer. Det smarta kortet används fortfarande men istället för en inloggning varje gång så har man möjlighet att återansluta till sin befintliga inloggning på under tio sekunder.
– Det har aldrig funnits fler applikationer än i dag och kraven från verksamheterna är att man ska kunna vara mobil och flexibel – något som inom sjukvården innebär att man själv rör sig runt på sjukhuset medan enheterna finns kvar på samma plats. Med lösningen kan du återuppta din session där du lämnade senast på en annan fysisk plats och du slipper sitta och vänta på inloggningen. Precis som när man fortsätter att titta på en film på Netflix.
”Gett stora tidsvinster”
Efter att lösningen infördes på sjukhuset Capio S:t Göran i Stockholm har chefer och personal märkt av enorma besparingar i tid som de nu kan lägga på patienterna.
– På en akutmottagning är varje sekund dyrbar. Personalen tar hand om stora patientflöden och är väldigt beroende av att vara mobila och samtidigt komma åt sina digitala system. När vi byggde en ny akutmottagning så passade vi även på att införa helt nya IT-arbetssätt med hjälp av ny teknik från bland annat Citrix, säger Rene Lambin, Enhetschef på Capio S:t Göran.
– Numera kan personalen snabbt och säkert byta arbetsplats och samtidigt ta med sig sin inloggade session i journal- och röntgensystem. Vi minskade tiden för in- och utloggning från tidigare två minuter till under sju sekunder. Över tid har detta gett stora tidsvinster tillbaka till verksamheten, avslutar Rene.