Hoppa till innehållet

Annons

Ny tjänst ska göra toppkrogar till frilanskontor

Har du velat jobba ett par timmar på en restaurang men känt dig ovälkommen? Nu lanseras Palaver som gör just det möjligt på ett gäng toppkrogar i Stockholm och Göteborg.

Melker Anderssons krogar Mother och Vigårda finns med i appen Palaver.
Melker Anderssons krogar Mother och Vigårda finns med i appen Palaver.Foto:TT

En mängd egenföretagare, frilansare och andra som arbetar utanför kontoret kan ses sitta i timmar över en kopp kaffe på kaféer. Nu vill Palaver få även restaurangerna att öppna sina dörrar för dem, under timmarna när de har få gäster.

Genom att checka in via appen på en av restaurangerna får användarna, förutom fika för 45 kronor och uppåt, även en samlad redovisning över de så kallade platskostnaderna i slutet av månaden.

”Marknaden för det här är väldigt omogen. Det finns coola kontorshotell och kaféerna har också kommit lite längre. Men det vi gör är att öppna upp de fina restaurangerna, där kan du få en helt annan typ av upplevelse. Du kan sitta lugnare, få större ytor och en annan typ av service. Inte för att kaféerna inte är bra men vi profilerar platserna utifrån hur de är i ett jobbperspektiv”, säger Palavers vd Peter Henning.

Foto:
Kontorsplatsappen Palaver lanseras i Stockholm och Göteborg i augusti. 

Bolaget som lanserar sin tjänst i augusti är finansierat av fem grundare, varav Henrik Wetterdal är en av dem. Han var tidigare vd för F12-gruppen och Sverigechef för Dell. Även finansprofilen Erik Mitteregger har investerat i bolaget, däremot är det oklart hur mycket.

Läs även: De 20 mäktigaste investerarna i den svenska internetbranschen

”Vi har alla investerat rätt mycket i det här men jag vill inte gå ut med en summa”, säger Peter Henning. 

Det vi gör är att öppna upp de fina restaurangerna, där du kan få en helt annan typ av upplevelse.

Av det 50-tal kaféer och restauranger, som slår upp dörrarna för app-användarna i slutet av augusti, finns även några av toppkrögarna Melker Andersson och Pontus Frithiofs restauranger med. En av dem är restaurangen Mother på Mäster Samuelsgatan i Stockholm.

”Det finns tider när vi inte har några gäster och vi har jobbat med sådana här initiativ internt för att försöka nyttja lokalerna för mer än för lunch och middag. Men det är ju jättebra att ett företag gör det här”, säger Melker Andersson.

Foto:
Mother är en av restaurangerna som Palaver-användare kan checka in i. 

Till en början kommer Palaver att erbjuda tjänsten i Stockholm och Göteborg men ser på sikt en möjlighet att expandera utomlands.

”Vi börjar här för att bevisa affärsmodellen men sen kommer den vara lätt att skala upp. I London och New York är hyrorna dyrare och där är också det här beteendet mer utvecklat. Det långsiktigt målet är att nå ut bredare”, säger Peter Henning. 

Att sitta och jobba mellan klockan 13 och 17 på en av Melker Anderssons krogar kan låta lockande, men vad får man egentligen för pengarna?

”Du får ingen varmrätt för 45 kronor”, säger Melker Andersson och skrattar.

”Men man kan komma till oss utan att känna att man måste äta en meny. Under de här tiderna finns det då ett utbud från 45 kronor.”

Innehåll från WintAnnons

4 saker att göra i sommar för att kickstarta ditt företagande till hösten

Kanske är det vårljuset eller försommarvärmen som gör att idéerna sprudlar just nu och att många vågar drömma om en ny vardag – en nystart med ett eget företag att jobba i efter semestern? För visst är sommaren en bra tid att sätta planerna i verket om du planerar att öppna egen låda.

I den här artikeln delar den automatiserade bokföringstjänsten Wint med sig av sina fyra bästa tips på saker du kan göra redan nu för att vara redo att maxa ditt företagande till hösten – vare sig du startar ditt första bolag eller planerar att utöka verksamheten med ett holdingbolag eller ytterligare en business. 

1. Har du rätt timpris?

En av de viktigaste delarna i ditt företagande, vare sig du redan driver ditt bolag eller planerar att starta, är att säkerställa att du har rätt prissättning i förhållande till bolagets utgifter samt den lön du vill plocka ut. Hur mycket behöver du fakturera för att gå plus och för att drömmen om eget företag ska kännas lönsam och rimlig?

Svaret hittar du ofta genom att räkna baklänges. Börja med att bestämma vilken lön du vill ha och försök räkna på vilka bolagets fasta utgifter kommer att vara. På så sätt vet du hur mycket du behöver för att täcka bolagets kostnader. Därefter kan du även fundera kring andra parametrar, som hur mycket du vill jobba varje månad, för att komma fram till vilket timpris du behöver ha för att allt ska gå runt. 

I Wints kunskapsbank Wint Academy kan du läsa mer om hur du som konsult kan räkna ut ditt timpris. 

2. Vänta inte – starta bolaget redan nu!

Vare sig det är ditt första, andra eller tredje bolag du ska starta – vänta inte till hösten med att starta upp det! Gör det redan nu, så att allting är klart när semestern är över. Du vill ju inte riskera att fastna i att ha ett nästan färdigregistrerat företag i september.

Wint har flera redan startklara aktiebolag på lager och kan hjälpa dig att komma igång med ditt företagande snabbt, enkelt och utan avgift. Blir du kund hos Wint bjuder de på alla registreringsavgifter och förser dig med ett färdigt AB, inklusive företagskonto hos SEB. Det enda du behöver är aktiekapitalet på 25 000 kr – pengar som du sedan har kvar i ditt bolag. Dessutom hjälper de till med registrering av F-skatt med mera.

3. Läs på om dina avdrag och förmåner

Att driva eget företag ger dig möjlighet att styra över din tid och sätta din egen lön, men det öppnar också för möjligheter att erbjuda dig själv fler eller bättre förmåner än vad du hade då du var anställd. En stor fördel med att driva aktiebolag är nämligen att du som ägare räknas som anställd i bolaget och har rätt att erbjuda dig själv anställningsförmåner – någonting som inte är möjligt om du skulle driva enskild firma.

Varför inte maxa ditt friskvårdsbidrag med 5 000 kr om året och toppa upp det med subventionerad massage i form av så kallad naturaförmån? Din hälsa är trots allt viktig för företagets framgång. Kom också ihåg att skriva över ditt mobilabonnemang på företaget. Om du har ett företagsabonnemang med fast kostnad får du nämligen använda telefonen även privat. Om företaget står för telefonabonnemanget har du rätt att dra av momsen för telefonkostnaden.

I Wint Academy kan du läsa mer om förmåner och avdrag för dig som företagare. 

4. Säkerställ god likviditet i bolaget – varje månad

Att ha koll på sin ekonomi är alltid viktigt. Och som företagare är det extra viktigt att ha kontroll över sina likvida medel, det vill säga de tillgångar företaget kan använda just nu, för att exempelvis betala lokalhyra, telefonräkningar, löner, osv. 

Om du redan driver, eller planerar att starta, en verksamhet där du tar betalt för din nedlagda tid är det lätt att hamna i perioder med oregelbundna intäkter, till exempel när du tar semester och därmed inte gör något jobb du kan fakturera för. I sådana lägen måste företaget ha en god likviditet, så att du kan fortsätta plocka ut din lön och betala dina fasta kostnader, utan att det svider allt för mycket i företagets kassa. 

Ett sätt att hålla koll på likviditeten är att göra en likviditetsbudget som du uppdaterar och underhåller regelbundet. En annan sak är att optimera dina ledtider vid fakturering. Måste du ha 30 dagars betalningsvillkor eller kan du förhandla med dina kunder om 15, eller kanske till och med 10, dagar? Ju kortare tid mellan skickad och betald faktura, desto kortare tid måste du ”ligga ute” med de pengar du redan arbetat in.

Wint har flera tips och artiklar om hur du kan säkerställa god likviditet i ditt bolag i Wint Academy. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera