1515
Annons

Ny tjänst ska få släkten att finansiera ungas bostadsköp

Kontantinsatsen kan vara ett stort hinder på vägen mot ett eget boende för unga. Fintech-bolaget Youple tror sig ha hittat en lösning på det: Vinstdelning med släkt och vänner. 

Teamet bakom Youple: Ville Svärd, Peter Strömberg, Diviesh Vithlani, Martin Hjers och Linus Ericsson.
Teamet bakom Youple: Ville Svärd, Peter Strömberg, Diviesh Vithlani, Martin Hjers och Linus Ericsson.Foto:Youple/Anton Holm

För snart tre år sedan slutade Diviesh Vithlani från chefsjobbet på Swedbank för att börja arbeta med sin egen idé. 

”Jag följde utvecklingen inom låneplattformar och crowdfunding internationellt men trodde inte att de traditionella modellerna skulle fungera i Sverige. Däremot började jag och min fru att prata om hur man skulle kunna ta fram en liknande modell för att hjälpa unga med att köpa lägenhet”, säger Diviesh Vithlani.

Resultat blev bolaget Youple (NTL) som precis är redo för att lansera sin plattform. Tjänsten riktar sig till unga som ska köpa sin första bostad men inte har pengar till kontantinsatsen. 

”Det går att låna pengar men de lösningar som finns i dag för unga är dyra. Vi tycker att det är oschysst”, säger Diviesh Vithlani.

För att få ned kostnaden har Youple tagit fram en tjänst som innebär att låntagaren förbinder sig att dela med sig av en eventuell framtida vinst på bostadsköpet till långivaren. En ung bostadsköpare kan på så sätt skjuta en stor del av lånekostnaden framför sig och få ned den effektiva räntan till runt 3 procent. 

”Vi vänder oss enbart till unga som sparat en del och har en ordnad ekonomi. Det är inte så att de som inte fått lån på banken kommer till oss. Vi lånar bara ut till personer som är kreditvärdiga men som vill ha en annan typ av finansiering än blancolån”, säger Diviesh Vithlani.

Läs mer: Tessin slår rekord – planerar nordisk expansion

Youple lånar inte själva ut pengarna utan fungerar som en plattform som ska sammanföra villiga investerare med bostadsköpare. 

Vilken typ av personer tror ni vill investera på det här sättet?

”Tack vare vinstdelningen kommer avkastningen att ligga någonstans mellan långa obligationer och aktier vilket kan vara attraktivt. Men vi ser framför oss att det kommer att vara ett stort intresse från familj och vänner. Låntagaren kommer så att säga ha med sin egen ’crowd’”, säger Diviesh Vithlani. 

Youple har tagit in 5 miljoner kronor i extern finansiering sedan starten. Huvudfinansiär är bolaget Svea Ekonomi samt privatinvesteraren Lennart Francke, tidigare finanschef på Handelsbanken. 

Youple planerar att genomföra en bred lansering av sin tjänst efter sommaren och i samband med det ta in ytterligare kapital. 

”Marknaden för bostadsfinansiering har varit ganska fri från innovation. Men inom 5-10 år tror vi att det har förändrats ganska markant. Vi vill vara ledare i det”, säger Diviesh Vithlani.

Avanzas sparekonom Claes Hemberg har recenserat Youple och ger tjänsten betyget 1 av 5. Läs hans recension här,  läs även Youples svar här.

”Airbnb för husbilar” går samman med svensk konkurrent

Det schweiziska bolaget Mycamper ville slå sig in på campingmarknaden i fjol, med sin tjänst som låter kunder hyra ut husbilar och husvagnar till varandra. Nu investerar de i stället i sin svenska branschkollega Housecar – för att växa i Norden.

Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.
Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.Foto:Press.

Under 2020 lanserade det schweiziska bolaget Mycamper sin tjänst i Sverige. Deras plattform är ett sorts ”Airbnb för husbilar och husvagnar”, där privatpersoner kan hyra ut campingfordon till varandra. Affärsmodellen består av att bolagen tar runt 20 procent av uthyrningskostnaden i avgift. 

Men det har funnits flera lokala aktörer på marknaden, som fick ett uppsving i fjol när många svenskar valde att fira sin semester på hemmaplan i spåren av coronapandemin. 

Nu investerar Mycamper i sin svenskgrundade branschkollega Housecar.

”Vi är imponerade över deras snabba tillväxt. Strategiskt är det en stor fördel för oss att investera i ett grundarteam som kan den nordiska marknaden. Tillsammans är vi övertygade om att vi på ett effektivt sätt kommer att kunna skala”, säger Michele Matt vd för Mycamper, i en kommentar.

Läs mer: ”Airbnb för husvagnar” rullar ut – vill lifta med svemester-trenden

Affären är värd runt 5 miljoner kronor, vilket innebär att Mycamper blir delägare i Housecar tillsammans med grundarna.

Målsättningen är nu att tillsammans bygga den största delningstjänsten för fritidsfordon i Norden. Det kommer ske under svenska Housecars varumärke, dit det schweiziska bolaget flyttar alla sina tillgångar.

Redan före coronapandemin var Sverige dock det land i Europa med flest campingfordon per capita. Det finns i dag 100 000 husbilar och 290 000 husvagnar i landet.

”2021 har börjat fantastiskt. Vi är nära att nå förra årets bokningar redan nu”, säger Rickard Magnusson, vd och medgrundare på Housecar.

De tre andra grundarna bakom bolaget är Nicolas Cohen, Farshad Tajik och Anders Lisspers. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera