Annons

Ny startup-satsning ska lyfta skogsindustrin

Inkubatorn Sting startar ett nytt startupprogram tillsammans med storbolagen innom skogs- och pappersindustrin. Nu ska innovativa idéer från bland annat universiteten få stöd med både kapital och affärsutveckling.

Victor Isaksen, ny vd för Sting Bioeconomy.
Victor Isaksen, ny vd för Sting Bioeconomy.Foto:Press och Robert Granström (TT).

Acceleratorn Sting har sedan 2002 hjälpt startups i Stockholm med finansiering och affärsstöd. Nu tar de för första gången klivet utanför huvudstaden. I dagarna slår inkubatorn Sting Bioeconomy upp sina portar i Karlstad. 

Som namnet skvallrar om är fokus att utveckla innovationer inom skogsbaserad bioekonomi och förnyelsebara produkter.

”Bioekonomi är högprioriterat för Sting eftersom nya produkter och tjänster kan bidra till mindre koldioxidutsläpp i världen. Vi har också tidigare backat några bolag inom denna sektor, och på så sätt fått erfarenhet som vi gärna vill föra vidare till nya företag. Vi ser inte många andra sektorer där förutsättningarna är lika goda”, säger Pär Hedberg, grundare och vd på Sting.

Inom begreppet bioekonomi ryms till exempel bioenergi, nya förpackningslösningar och optimering av skogs- och pappersprocesser inom industrin.

Läs mer: Här är pappersbatteriet som berättar om mjölken är färsk eller inte 

”Det finns gott om spännande exempel på innovationer där man byter ut oljan, som ju varit den klassiska råvaran, mot biomassa i framtagandet av olika prylar och produkter”, säger Victor Isaksen, som har utsetts till vd för Sting Bioeconomy i Karlstad.

Victor Isaksen har främst sin bakgrund som entreprenör och skogsägare, men han har tidigare också arbetat på telekomjätten Ericsson.

Etableringen sker i samarbete med offentliga aktörer som Värmlands landsting och Karlstad kommun. Företagsklustret Paper Province, där ett hundratal skogsbolag som Rottneros och Nordic Paper ingår, har också hoppat på tåget.

”Många av de idéer som växer fram i dag inom bioekonomi har sina rötter hos storföretagen. För att det ska bli rejäl fart på dem kan det vara bättre att göra avknoppningar och få in dem i startupvärlden, där de kan springa snabbare och är närmare sin marknad”, säger Victor Isaksen, och fortsätter:

”Det sker också väldigt mycket spännande forskning på universiteten runt om i landet just nu. Vi hoppas kunna föra ut dessa idéer i näringslivet och bli det första stöd som faktiskt saknas för bieokonomisektorn i Sverige i dag”, säger han.

Läs mer: Affärsänglar och startups får 150 miljoner i statligt riskkapital 

Både svenska och internationella företag kommer att bjudas in till det nya programmet. Där ska de bland annat få hjälp med kapitalanskaffning, affärsmodellering och rekrytering, samt få tillgång till testbäddar, enligt Victor Isaksen.

”Sist men inte minst handlar det om internationalisering. Idéerna är oftast inte bara lämpade för den svenska marknaden, utan ganska snabbt kan de bli internationellt gångbara”, säger han.

Pär Hedberg menar att Sting samtidigt kommer bidra med sitt nätverk av investerare och affärskontakter från hela världen. 

Trots att Sting Bioeconomy kommer ha sin fysiska bas i Karlstad, ska verksamheten delvis bedrivas virtuellt över nätet och med nära koppling till Stockholm.

”Sverige har en unik utgångspunkt med ett stort antal världsledande och innovativa skogsföretag och många erfarna entreprenörer och investerare. Sting Bioeconomy kommer att ha en internationell ambition och siktar på att bli Europas främsta inkubator”, säger Pär Hedberg.

Läs mer: Här är Göteborgs hetaste techhubbar just nu 

Innehåll från OxceedAnnons

Nytt succéår trots osäker omvärld – Fortsatt tillväxt för SaaS-bolaget Oxceed

Elif Schmidt, VD, Oxceed.
Elif Schmidt, VD, Oxceed.

När fintech-företaget Oxceed summerar 2022 kan de se tillbaka på ett framgångsrikt år meden ARR-tillväxt som landar på 74 procent, god omsättning och flera nya funktioner. Bakom bedriften ligger lyckade partnerskap, ambitionen att alltid ligga i framkant och en produkt som ligger rätt i tiden.

– Allt fler företag vill bort från att sköta den finansiella rapporteringen i Excel, framförallt för att minimera risken för fel, men också för att det är enkelt och sparar tid, säger Elif Schmidt, VD. 

Oxceed erbjuder en molntjänst för företag som ger dem möjlighet att få en tydlig överblick av sin ekonomi i realtid. Genom att koppla sitt bokföringssystem med Oxceed kan företag förenkla sin finansiella rapportering, budgetering och uppföljning. På senare tid har intresset för tjänsten ökat kraftigt. 

Under 2022 har bolaget lagt extra tyngd på att vidareutveckla och förbättra sina lösningar för företag, koncerner och redovisningsbyråer. Det innebär dels en fördjupad funktionalitet inom koncernrapportering, projektbudgetering och avancerade nyckeltal, men även ett breddat erbjudande gentemot redovisningsbyråer. 

Läs också: Techbolaget fick bättre finansiell överblick 

Stark efterfrågan visar på relevant lösning i tuffa tider

Den vässade produktportföljen, tillsammans med ett ökat behov av effektivare rapportering bland företag, har gjort att 2022 summeras som ett av de bästa åren i bolagets historia.

– Vi är glada över att arbetet som vi har lagt ned på att förbättra våra tjänster har tagits emot så positivt. Det är tydligt att intresset från företag, som vill automatisera sin rapportering, spara tid i den finansiella uppföljningen och enkelt kunna bevaka sina nyckeltal, har ökat. Samtidigt ser vi också att vår churn har minskat stadigt, vilket är ett tecken på allt nöjdare kunder, säger Elif Schmidt och fortsätter:

– Vår lösning behövs inte bara när det går bra, utan minst lika mycket när det går sämre för ekonomin. Då blir det extra kritiskt att snabbt kunna se avvikelser och på så sätt få möjlighet att agera snabbt. 

Läs mer: Ehandelsbolaget kapar kostnader med automatisk rapportering 

Fortsatt satsning på tillväxt och nya rekryteringar

Under 2022 har Oxceed förstärkt sina partnerskap, där deras lösning bland annat utgör ett centralt verktyg i redovisningsbyrån Grant Thorntons rapportering och rådgivning gentemot sina kunder. Oxceed är numera också en integrerad del av banken SEB:s företagserbjudande vilket innebär att deras företagskunder enkelt kan koppla på tjänsten ”Finansiell överblick” i Business Arena (tidigare internetbanken). 

Läs mer: Grant Thornton väljer Oxceed för budget och månadsrapportering 

Efter ett starkt 2022 inleder Oxceed det nya året precis som det avslutades: Full fart framåt med fokus på att fortsätta att växa genom att vässa på sina kunderbjudanden och stärka upp teamet med nya rekryteringar. 

– Vår målsättning framöver är glasklar, vi ska bibehålla samma tillväxttakt som vi haft tidigare. Det kommer att bli ett spännande år, avslutar Elif Schmidt. 

 

Mer från Oxceed

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oxceed och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera