1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Ny sajt hjälper ukrainska flyktingar i Sverige

Efter succén med den arabisktalande nyhetssajten Aktarr.se lanserar nu Malmöprofilen Kotada Yonus den icke vinstdrivande webbsajten Hej Ukraina. Den nya ukrainsk-språkiga plattformen ska förenkla ukrainska flyktingars liv och integration i Sverige. Initiativet stöttas av bland andra Lindéngruppens ägare, Jenny Lindén Urnes.

Kotada Yonus, grundaren av den arabiskspråkiga nyhetssajten Aktarr.se, lanserar nu sajten Hej Ukraina som ska främja ukrainska flyktingar i Sverige.
Kotada Yonus, grundaren av den arabiskspråkiga nyhetssajten Aktarr.se, lanserar nu sajten Hej Ukraina som ska främja ukrainska flyktingar i Sverige.Foto:Peter Frennesson

Nyligen mjuklanserade Aktarrs grundare, Kotada Yonus, initiativet hejukraina.se som lanseras i full skala nu på fredag. Den nya plattformen ger ukrainska flyktingar i Sverige information på sitt eget språk, och tar upp olika aspekter på flyktingmottagande och integration. Sajten ska även förmedla svenska nyheter och annan viktig samhällsinformation.

”Hittills har Hej Ukraina lockat runt 600 besökare varje dag, och då har vi bara varit på teststadiet. Plattformen är inte vinstdrivande och helt gratis för både besökare och företag och organisationer som vill vara med och bidra på något sätt”, säger Kotada Yonus som själv kom till Sverige som flykting från Syrien.

Målsättningen är att hejukraina.se ska bli Sveriges största informationsplattform för ukrainska flyktingar.
Målsättningen är att hejukraina.se ska bli Sveriges största informationsplattform för ukrainska flyktingar.

Inledningsvis i projektet anlitade han sex ukrainska utvecklare i Ukraina, som byggt den tekniska lösningen och bistått med bland annat översättningar. Målet är att sajten ska bli Sveriges största och mest effektiva informationsplattform för ukrainska flyktingar.

Initiativet har fått stöd av bland andra Jenny Lindén Urnes, ägare till Lindéngruppen som tillsammans med Wallenbergstiftelsernas FAM äger metallpulvertillverkaren Höganäs AB. Med på banan är också Kronans Apotek, samt Ola Ahlvarsson som har arbetat med och drivit bland annat Spray, Boxman, Blocket, Letsbuyit och Epicenter.

Jenny Lindén Urnes är styrelseordförande för Lindéngruppen som äger 50 procent av metallpulvertillverkaren Höganäs AB. Arkivfoto: Anders Malmberg.
Jenny Lindén Urnes är styrelseordförande för Lindéngruppen som äger 50 procent av metallpulvertillverkaren Höganäs AB. Arkivfoto: Anders Malmberg.Foto:Anders Malmberg

En av finesserna med Hej Ukraina är att ge information om jobbmöjligheter och utbildningar, och matcha ukrainska besökare med företag som vill nyanställa personal.

”Jobbsökande ukrainare ska kunna lägga upp sin profil och meritförteckning, och olika företag kan söka arbetskraft och beskriva vilken kompetens de är ute efter”, säger Kotada Yonus.

Han ser gärna att fler företag och organisationer engagerar sig i projektet:

”Alla som vill vara med och bidra med något i projektet är välkomna att bland annat skicka intresseanmälan om jobberbjudande på sajten. Vi tar hand om all nödvändig teknik och översättningar till ukrainska. Om man även har någon särskild information som man vill förmedla, exempelvis event, så går det också bra att höra av sig till mig”, säger Kotada Yonus.

 


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?