1515

Ny rapport varnar: Moment 22 för kvinnliga entreprenörer

Kvinnliga bolagsgrundare hamnar i en ond cirkel – där normer håller investerarna borta. Det slår den ideella organisationen Ownershift fast i en ny rapport. ”Vi behöver uppdatera bilden över vem som kan vara en framgångsrik entreprenör”, säger nationalekonomen Emma Heikensten.

Elin Helander, Emma Heikensten och Evelina Bonnier har tagit fram rapporten.
Elin Helander, Emma Heikensten och Evelina Bonnier har tagit fram rapporten.Foto:Johannes Helje.

Män sitter på fler vd-poster än kvinnor, startar fler företag än kvinnor och har större inflytande över riskkapitalet än kvinnor. 

I ljuset av ett ojämställt näringsliv startades tankesmedjan och den ideella organisationen Ownershift under 2018. 

Deras målsättning är att öka det kvinnliga ägandet – av alltifrån bolag till mark och skog. Nu släpper de sin andra rapport om hur ägandet ser ut i Sverige, och varför det ser ut som det gör. 

Mönstret går igen även i startupsektorn enligt Emma Heikensten, forskningschef på Ownershift och strategisk analytiker på SEB, och en av rapportens tre författare. 

”I dag pågår det en intensiv diskussion om hur vi människor kan hjälpa oss själva att fatta kloka beslut trots att vi har hjärnor fulla av omedvetna kopplingar som gör att vi väljer på ett visst sätt, 'implicit biases' som det kallas på forskningsspråk. Jag upplever att denna diskussion om moderna urvalsprocesser inte helt nått riskkapitalbranschen”, säger hon.

Emmas Heikenstens bild bekräftas av Di Digitals årliga genomgång av riskkapitalet i Sverige. De senaste siffrorna, baserade på nyemissioner under 2018, kunde slå fast att kvinnliga grundarteam enbart tog emot 1 procent av riskkapitalet i den svenska techsektorn. 

Läs mer: Få kvinnor i teknikstyrelser – därför är startupbolagen sämre än börsen 

Ownershift uppmärksammar också i sin rapport att färre kvinnor startar bolag än män, vilket kan bidra till problemet. Av Sveriges 369 000 företagare är 30 procent kvinnor.  

”Inom riskkapitalbranschen tror jag verkligen att mycket kan göras, både så att fler söker sig till den och så att investerare kan basera sina beslut på kunskap och inte normer eller stereotyper”, säger Emma Heikensten och ger ett exempel: 

”Några tidigare forskningskolleger till mig som är aktiva vid Harvard genomförde ett experiment som visade att manliga investerare föredrar att lyssna på pitchar från attraktiva män, jämfört med kvinnor samt mindre attraktiva män.”

Hon lyfter också upp att det finns studier som visar att fler kvinnliga investerare leder till att fler kvinnor får ta del investeringarna.

Ownershift beskriver läget för kvinnliga entreprenörer som något av ett ”moment 22”, en ond cirkel utan en självklar lösning. 

”När kvinnor tvingas visa att de har ett högt självförtroende får man en negativ motreaktion, ett slags straff för att man tar plats. Om kvinnan inte visar något självförtroende tror folk istället att du inte har tillräcklig kompetens.”

Fenomenet bekräftas bland annat i en svensk forskningsstudie från 2017, som slog fast att statliga riskkapitalister bedömde kvinnor och män olika. 

”Om en kvinna som körde en dyr bil sades det, att om hon får pengar så slösar hon säkert bort dem. En man som körde en dyr bil var istället en solid person som vet hur man tjänar pengar”, sade forskaren Malin Malmström till Di Digital då i samband med en intervju.  

Med den nya rapporten hoppas Ownershift att få igång en diskussion, bland både privatpersoner och beslutsbefattare, om lämpliga lösningar.

 ”Vi behöver uppdatera bilden över vem som kan vara en framgångsrik entreprenör”, säger Emmas Heikensten. 

Läs mer: Hon är Sveriges mäktigaste kvinnliga riskkapitalist 


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?