1515

Ny rapport: Så fuskar svenskarna med Airbnb-skatten

Åtta av tio granskade skattepliktiga Airbnb-uthyrare betalar för lite eller inget i skatt, visar en ny rapport från Skatteverket. Det handlar om fusk, menar utredaren Rebecca Filis.

Rebecca Filis har granskat delningsekonomin för Skatteverkets räkning. Foto: TT/Skatteverket
Rebecca Filis har granskat delningsekonomin för Skatteverkets räkning. Foto: TT/Skatteverket

Under hösten kunde Di Digital avslöja att Skatteverket hårdgranskar svenskar som hyr ut sina lägenheter via hyressajten Airbnb. Nu presenteras resultatet av de extra kontrollerna.

Läs mer: Här är Airbnb-uthyrarnas skattenota 

Under 2016 granskades 250 objekt. I 150 fall hade de extra hyresinkomsterna redovisats på ett felaktigt sätt eller inte alls. Av de personer som dragit in mer än det skattefria beloppet på 50 000 kronor via Airbnb hade endast en femtedel redovisat inkomsterna från uthyrningen. Det visar en rapport från Skatteverket som Di Digital tagit del av.

”I vissa fall kan det handla om att man tycker att reglerna är krångliga. Men i och med att det är en så stor andel fel tror vi att många tagit en chans och hoppats att vi inte ska upptäcka felen. I de fallen handlar det mer om rent fusk”, säger säger Skatteverkets utredare Rebecca Filis till Di Digital.

Totalt handlade det om 8,1 miljoner kronor i intäkter som inte redovisats av den granskade gruppen. De granskade personerna hade oredovisade inkomster från uthyrning på allt från några hundralappar till över 300 000 kronor.

Läs mer: Skatteverket jagar Airbnb-värdar 

Resultaten från granskningen av Airbnb gör att Skatteverket nu utökar kontrollen av personer som hyr ut sina bostäder till olika personer under kortare perioder. Bland annat kommer man att öka kontrollerna till att omfatta ännu fler uthyrningssajter, bland annat flera av Airbnbs svenska konkurrenter, enligt Rebecca Filis. 

Man vill även samarbeta med sajterna för att sprida kunskap om skattereglerna. 

”Vi har en aktiv dialog med flera av plattformarna i delningsekonomin, men vi behöver fördjupa samarbetet ytterligare. Förra året lade vi fram förslaget att regeringen ska införa ett krav på plattformarna att dela information med oss. Det är ett förslag som är uppe till diskussion i många länder”, säger Rebecca Filis.

Nästa vecka presenterar regeringens särskilda utredare Karin Bradley  en utredning av den nya delningsekonomin. Målet har bland annat varit att analysera olika användares roller samt om det finns behov av lagändringar för att reglera den nya ekonomin.

Debatt: ”Inför ett skatteavdrag för delningsekonomin” 

Foto:


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?