1515
Annons

Ny rapport: Microsoft är hackarnas favorit

Människan är inte felfri – det är cyberbrottslingar fullt medvetna om. Och Microsoft är hackarnas favoritbete i nätfiskeattacker. Det visar en undersökning från säkerhetsföretaget Barracuda.

Peter Gustafsson, ansvarig för Barracuda Networks i Norden, varnar för hackare som utnyttjar mänskliga svagheter.
Peter Gustafsson, ansvarig för Barracuda Networks i Norden, varnar för hackare som utnyttjar mänskliga svagheter.

Hackare som bryter sig in i system med hjälp av skicklighet och kodning har det skrivits mycket om under den senaste tiden. Men många hackare kombinerar det med psykologi. 

I den här formen av brottslighet, som kallas ”social engineering-attacker” eller mänsklig hackning, utnyttjar man inte bara tekniska brister utan även social manipulation för att komma över känslig information. 

”Vi ser en trend där cyberbrottslingar delvis går från att främst arbeta med skadlig programvara till att i större utsträckning använda social ingenjörskonst och andra mer riktade angreppsmetoder”, säger Peter Gustafsson, ansvarig för Barracuda Networks i Norden.

 

Enligt rapporten ”Spear Phishing: Top Threats and Trends” står så kallad nätfiske för 51 procent majoriteten av attackerna.

Microsoft är det mest populära varumärket att imitera när det gäller nätfiske – hela 57 procent av de nätfiskeattacker som Barracuda analyserat har utgett sig för att vara från techjätten. Här utnyttjar hackarna den ökade användningen av Microsofts molntjänster som kommit under pandemin. Med falska säkerhetsvarningar eller meddelanden om uppdateringar försöker man få offret att klicka på beteslänken. Målet är att stjäla inloggningsuppgifter till bolaget, och väl inne kan brottslingarna släppa andra nätfiskeattacker vilket inkluderar ransomware, kidnappningsmetoden.

Enligt rapporten har var femte organisation fått minst ett av sina Microsoft 365-konton stulna under 2021, vilket innebär att runt 500.000 konton blev hackade under 2021.

Barracuda ser även en ökad trend av kapad mejlkorrespondens. Enligt undersökningen ökade den med 270 procent under 2021.

Här tar sig cyberbrottslingarna tid att läsa befintliga mejltrådar som de nästlar sig in i, eller skapar nya baserad på informationen de samlat in. Den insiderkunskapen används sedan för att formulera övertygande meddelanden och exempelvis lura mottagaren att överföra pengar eller uppdatera betalningsinformation.

”Den kräver mycket arbete och utgör fortfarande en mindre del av det totala antalet attacker. Samtidigt kan utdelningen bli mycket god och orsaka stor skada för företaget”, menar Peter Gustafsson.

En annan metod är BEC-attacker (business e-mail compromise), som stod för 9 procent av attackerna under 2021.  Här kan hackare utge sig för att vara en anställd, oftast någon i ledande ställning. Den ger sedan order om överföringar eller att pengar ska skänkas till falska välgörenhetsorganisationer.

En annan mindre vanlig metod är utpressning, som stod för 2 procent. Här handlar det oftast om så kallad ”sextortion”, där hackaren hotar att avslöja känsliga uppgifter eller generande uppgifter om personen. Lösensumman ligger enligt Barracuda på mellan några hundra till några tusen dollar, och ska betalas i bitcoin. Enligt den brittiska myndigheten NCA har anmälningarna om utpressningsmetoden ökat med 88 procent i Storbritannien mellan 2018 till 2020, och beräknas öka. 

Peter Gustafsson ser nu att hackare börjat organisera sig mer.

”Man går från att verka som fristående hackare till att utbilda kriminella organisationer som tjänar pengar på attacker som börjar med ett enda nätfiskemeddelande. Eftersom den här typen av e-postattacker ständigt utmanar traditionella säkerhetslösningar bör företagen löpande utvärdera sin säkerhetsstrategi och de skydd man använder. Gör man inte det är risken stor att man får lära sig det den hårda vägen”, kommenterar han. 

Varifrån kommer då kaparna? Enligt undersökningen loggar de in från ett fåtal länder. Toppar listan gör Afrikas folkrikaste land Nigeria med 33 procent. USA kommer på andra plats med 18 procent, följt av Puerto Rico med 17 procent. 

Läs mer: Hög tid att rusta mot hackerattacker – hotet hänger tungt

Innehåll från Synology IncAnnons

Därför är effektiv datalagring nyckeln till effektiva arbetsmodeller efter COVID

Inget företag kommer att gå oskatt ur Covid-19-pandemin. En enorm del av den globala arbetskraften skickades hem i mars 2020; förutom vissa mindre förändringar av restriktionerna har distansarbete sedan dess blivit det nya normala för de flesta, och så förväntas det fortsätta.

Det omfattande skiftet i våra arbetssätt har accelererat den digitala utvecklingen på alla plan och sporrat verksamheter till att anamma nya tekniker och system som klarar att möta förändringarna. Vissa av dessa förändringar handlar om kommunikation och cybersäkerhet, medan andra har kretsat kring kritiska aspekter såsom datalagring, fildelning och samarbete. 

Lyckligtvis har många företag under senare år redan anammat till exempel molntjänster och fildelning, inte minst för att de medför ett tydligare arbetsflöde och minskad risk för missförstånd. Delar man flera versioner av samma dokument i en mejlslinga är det som bäddat för kaos och förvirring – olika kollegor kanske arbetar på olika versioner av dokumentet samtidigt som viktiga tillägg eller revideringar tappas bort under arbetets gång. Kan alla istället arbeta utifrån samma dokument direkt minimeras risken för sådana misstag, vilket skapar en strömlinjeformad och effektiv approach till kollaborativt arbete. Det är således lätt att förstå att många företag redan ser dylika arbetssätt som självklara. 

Historiskt har sådana system och tekniker varit användbara och praktiska, men inte nödvändiga. I och med pandemin transformerades de till affärskritiska aspekter av de allra flesta verksamheter. Möjligheten att arbeta sida vid sida, att släntra tvärs över kontoret och småsnacka med kollegan eller att i grupp sitta och diskutera ett dokument finns inte längre. Majoriteten av allt samarbete sker nu istället via fildelning och molnbaserade lösningar, tjänster som idag är oumbärliga.   

Med detta sagt är inte alla system för fildelning i pandemins kölvatten lika effektiva. De företag som förlitade sig på datalagring on-premise för digital samverkan insåg snabbt att deras distansarbetare inte längre hade tillgång till nödvändigt material. Det finns emellertid on-premise-alternativ som erbjuder pålitlig och säker fjärraccess; nedan diskuteras hur dessa alternativ står sig i jämförelse med offentliga molntjänster. 

Under de rådande omständigheterna är det centralt för företag att se till att medarbetarna lagrar data och filer på rätt plats. Fjärrarbete medför alltid en fara för att känsliga filer och data sparas lokalt hos medarbetaren – kanske till och med på en privat enhet – eller i en offentlig molnlösning som verksamheten inte kan komma åt. Detta kan medföra brister i regelefterlevnad och kan i förlängningen både leda till böter eller att företagets rykte skadas. Kan den interna IT-avdelningen dessutom inte komma åt datan, kan den heller inte säkerhetskopieras ordentligt. Då uppstår en risk för att viktig information försvinner permanent, till exempel om något går fel med den enhet där den finns sparad. 

Välj rätt lagringsmetod

Molnbaserad datalagring har förståeligt nog ökat i popularitet. Jämför man med traditionell datalagring som oftast skett on-premise medför molnlagring möjlighet för de anställda att komma åt och samverka runt filer och information oavsett var de är, så länge de kan koppla upp sig till nätet. Detta har bidragit till att bana väg för mer agila arbetsmetoder, något som varit helt essentiellt under de gångna två åren. 

Leverantörer av offentliga molnlösningar erbjuder värdefull flexibilitet som tillåter företag att skala upp eller ner efter behov, vilket i sin tur betyder att man inte blir tagen på sängen om man plötsligt behöver extra lagringskapacitet. Eftersom hårdvaran hanteras av en tredjepartsleverantör behöver man dessutom inte tänka på att ha ett IT-team redo att rycka ut för att ta itu med eventuella fel. Som grädde på moset kan säkerhetskopiering av dina data ofta ingå som en del av tjänsten.

Det offentliga molnet är dock inte den enda lagringslösning som tillåter access på distans – och den är heller inte alltid den bästa. Network Attached Storage (NAS) är en on-premise-lösning som både tillåter fjärraccess och erbjuder många fördelar, till stor nytta för verksamheten. 

NAS är en lösning som både är praktisk och enkel att implementera, och som dessutom är relativt billig. Medan offentliga moln är väldigt flexibla kan de också utgöra ett dyrt alternativ när man behöver öka sin kapacitet. Med NAS återfår IT-avdelningen kontrollen över datan. Planerar man i förväg är det lika enkelt att öka kapaciteten på NAS som det är att sätta in ytterligare hårddiskar eller SSD-diskar. Eftersom det kommer till en fast kostnad kan det därtill vara ett billigare val. Synology erbjuder en rad NAS-modeller - inklusive Plus-serien, XS+-serien och SA-serien - samt ytterligare stöd och tjänster för att skapa säkerhetskopior och låta kunderna skapa sina eget privata moln på lokala lagringslösningar.

NAS är särskilt användbart för organisationer som hanterar stora mängder data. Ett exempel på detta är Synologys kund The Media Bunker, ett videoproduktionsföretag som regelbundet hanterar 2-3 inspelningar på 500GB-1TB data vardera, i veckan. Med hjälp av NAS kunde de skapa ett lagringssystem som möjliggjorde överföring av stora filer, att flera anställda kunde arbeta på samma videoprojekt på olika platser och att kunderna enkelt kunde få tillgång till data vid behov. Samtidigt kunde de vara trygga i vetskapen om att allt var ordentligt säkerhetskopierat.

Nu när restriktionerna har börjat avskaffas är det också viktigt att komma ihåg att en lokal NAS-lösning är särskilt användbar för on-premise, dataintensiva uppgifter såsom videoredigering – här skulle molnet sakta ner saker och ting avsevärt.

I slutändan är det så att en lösning inte passar alla vad gäller datalagring. Både offentliga moln och NAS har fördelar, vilket innebär att en hybridmolnstrategi – där den bästa lösningen tillämpas i varje situation – många gånger kan vara det bästa valet. Med hjälp av NAS-enheter tillgängliga både on premise och på distans, och samarbetstjänster i molnet, kan man skapa den perfekta kombinationen så att de anställda har den åtkomst de behöver, var de än befinner sig.

Ta kontakt med Synology för att få veta mer

 

Mer från Synology Inc

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Synology Inc och ej en artikel av Dagens industri

Fritt fall när Revolution Races eldsjäl hoppar av

Vad är Revolution Race utan Pernilla Nyrensten, och vad väntar rakhyvelsbolaget Estrid efter den senaste tunga rekryteringen? Det diskuteras i veckans avsnitt av Digitalpodden. 

Di:s reportrar Jonas Leijonhufvud och Marianne Agazzi.

PODD

Di:s reportrar Jonas Leijonhufvud och Marianne Agazzi.

Klädbolaget Revolution Race rasade på börsen under tisdagen, och fallet fortsatte under onsdagen. Detta efter att grundaren Pernilla Nyrensten kvällen innan kvartalsrapporten meddelat att hon lämnar vd-stolen. Vad står bakom det plötsliga avhoppet, och vad är bolaget utan den karismatiska Pernilla Nyrensten? 

Ett annat e-handelsfenomen är rakhyvelsbolaget Estrid, där Cristina Stenbeck och Susanna Campbell är delägare. Nu kliver den sistnämnda av från ordförandeposten, men ersätts av en minst lika tung techprofil. En offensiv rekrytering, menar Di Digitals Jonas Leijonhufvud.

Veckans avsnitt avhandlar även uppgifterna om att den brittiska nätläkaren Babylon Health kan köpas ut från börsen. Bolaget, som noterades via en spac (specialförvärvsbolag, red.anm.) i fjol, har varit rejäla sänken för investmentbolagen Kinnevik och VNV Global. 

Du hittar även Digitalpodden på Apple Podcasts och Spotify.

Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl: digital@di.se

Läs mer: Pernilla Nyrensten: Hade slutat inom något år oavsett 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera