Hoppa till innehållet

Annons

Ny rapport: Kryptobedrägerier överlägset största hotet

Kryptobedrägerier är ett av de största hoten för investerare. Detta enligt en rapport från NASAA, nordamerikanska värdepappersadministratörsföreningen, som manar till försiktighet. 

Kryptobedrägerier blir allt vanligare.
Kryptobedrägerier blir allt vanligare.

NASAA har i sin årliga undersökning tillfrågat statliga värdepappersadministratörer om de största säkerhetshoten, och oftast förekommande är investeringar kopplade till kryptohandel och digitala tillgångar.

”Historier om kryptomiljonärer har lockat investerare under 2021, och med dem även historier om de som satsade stort och förlorade stort. Det fortsätter även under 2022”, menar styrelseledamot Joseph P. Borg.

”Det vanligaste tecknet för ett bedrägeri är om man erbjuds hög avkastning och noll risk.”

Investerare uppmanas att vara mycket försiktiga innan man ger sig på volatila handelsinstrument, speciellt om det handlar om kryptotillgångar. 

”Det vanligaste tecknet för ett bedrägeri är om man erbjuds hög avkastning och noll risk. Det är viktigt att investerare vet vad de investerar i och med vilka”, menar Melanie Senter Lubin, NAASAA:s ordförande. 

Det vanligaste tillvägagångssättet vid kryptobaserad brottslighet är bedrägeri. 

Enligt blockkedje-analysbolaget Chainalysis drog bedragare in ett rekordbelopp på 14 miljarder dollar i kryptovalutor under 2021, skriver CNBC.

Även rena stölder har ökat lavinartat. I december avslöjades till exempel att ett tiotal kryptoplånböcker på plattformen Badger tömts till ett sammanlagt värde av 120 miljoner dollar. 

Chainalysis menar att en stor del av brottligheten sker på decentraliserade plattformar. Det är en växande sektor inom krypto som står utanför det traditionella systemet och vill kapa mellanhänder. 

Men de kriminella har många strängar på sin lyra. På andra plats kommer enligt undersökningen bedrägerier riktade mod skuldebrev, följt av övriga bedrägerier och investeringserbjudanden via internet. På fjärde plats kommer bedrägerier kopplade till pensionskonton. 

Innehåll från SoftwareONEAnnons

Så kan ramverket FinOps skapa affärstillväxt

Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.
Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

Precis som säkerhet idag genomsyrar alla delar i ett företag behöver ett ramverk likt FinOps prägla hela bolagsstrukturen.

– FinOps är en organisatorisk och kulturell förflyttning där vi jobbar med att få ihop samspelet mellan finans, operations, DevOps och alla affärsenheter och tekniker, säger Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

De senaste åren har utvecklingen och användandet av cloudtjänster gått framåt i en rasande fart. För att hänga med i kapplöpningen är molnet idag fundamentalt för alla företag, med effekten att helt andra affärsmodeller uppstått. Kostnaderna för molntjänster ökar exponentiellt och på SoftwareOne ser man att marknaden har mognat för att ta upp konversationen kring vilka arbetssätt som kan bidra för bättre. 

Det här är FinOps

Många tror felaktigt att FinOps är en förkortning av Financial Operations, men det stämmer inte, förtydligar Lisbeth Vigermyr. I själva verket är FinOps ett ramverk och arbetssätt som hjälper företag att ta kostnadskontroll och samtidigt organisera sig tillsammans för framtida innovation. Finans, affärsenheter, utvecklare, it-enheter och HR samarbetar för att få ut maximalt av sin cloudkostnad på ett datadrivet sätt och vid rätt tidpunkt.

– Vi ser ett ökat behov av att få hjälp med arbetssätt och best practice för att ta kontroll över och förstå sina cloudkostnader – och hur den informationen sedan kan användas för att uppnå företagsmålen och driva ny innovation. Då är FinOps helt rätt väg att gå, förklarar Lisbeth Vigermyr.

De största utmaningarna med Cloud

Enligt undersökningar gjorda av FinOps Foundation är de största utmaningarna med Cloud att kunna prognostisera kostnader, att kostoptimera lösningar och att samverka datadrivet. 

– Många frågar sig hur man ska kunna lägga en budget på något så flytande som cloudtjänster. Utmaningen ligger i att köpa och innovera i molnet på ett strukturerat sätt som även inkluderar ekonomistyrning, säger Lisbeth Vigermyr.

SoftwareOne är idag en av världens största FinOps-partners och certifierade som FinOps MSP och som FinOps Platform. I ett typiskt uppdrag hjälper de organisationen att ta fram en strategisk riktning och kontroll. Genom att definiera en strategi för att optimera molnkostnader hålls kostnaderna inom en fördefinierad gräns över en bestämd tidsperiod.

– Vi säkerställer att företagets molnarkitektur är fit for purpose och förser ledningen med strategisk riktning och avancerade rapporter. Vidare faciliterar vi workshops och utbildningar för kulturell förändring med FinOps ramverk, berättar Lisbeth Vigermyr och avslutar:

– Som kund är det aldrig för sent eller för tidigt att börja med FinOps – det är som med vilken träning som helst – aldrig för sent och kan dessutom rädda många kostsamma kvartalsslut.

 

 

Mer från SoftwareONE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SoftwareONE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera