1515
Annons

Ny miljardfond investerar i Norden – här är de svenska finansiärerna

Riskkapitalbolaget Byfounders lanserar en ny fond på 1 miljard kronor för att tidigt investera i nordiska och baltiska startupbolag. Bland finansiärerna finns Skype-grundaren Niklas Zennström och serieentreprenören Louise Fritjofsson.

Det danska riskkapitalbolaget Byfounders ska med hjälp av sin nya fond investera i nordiska och baltiska startups i tidigt skede. Med veteraner från bland annat Skype har man nu stängt en ny fond på motsvarande drygt 1 miljard kronor.

”Många tech-ekosystem jämför sig med Silicon Valley men Norden har verkligen visat att man fostrar unicorns och bolag med stark tillväxt, inte minst genom flera exits på flera miljarder dollar”, säger Tommy Andersen, partner på Byfounders.

Bakom fonden står ett femtiotal medgrundare av framgångsrika bolag som Skype, Zendesk, Tradeshift, Unity och vinnätverket Vivino. 

Flera svenskar har gått in med privat kapital i fonden, bland annat Atomicos grundare Niklas Zennström och träningsappen Vints tidigare vd Louise Fritjofsson. Hon driver numera strartupbolaget Bla Bla Foods i USA.

Tanken är att Byfounders ska investera i startups i sådd- och A-rundor och att bolagen sedan ska kunna dra nytta av deras nätverk av erfarna bolagsbyggare. 

”Regionen kan och kommer konkurrera med vilken annan plats på jorden som helst när det kommer till att fostra och bygga bolag, jag tror att möjligheterna till stora affärer bara kommer växa över tid”, säger Tommy Andersen.

Läs mer: ”Vinets Spotify” krattar för lansering i Sverige

Byfounders ska fungera som en brygga mellan Norden, Baltikum och Silicon Valley, där riskkapitalbolaget också har kontor.

”Byfounders grundades på tanken att bolagsgrundare kan bli utmärkta investerare. Att ha stått i entreprenörsskorna gör stor skillnad när man ska hjälpa startups. Byfounders vet vad som krävs för att lyckas och kan därför se stor potential där den finns i ett tidigt skede”, säger partnern Eric Lagier.

Största investerare i Byfounders miljardfond är statliga danska tillväxtfonden Vækstfonden. Dessutom finns aktörer som Isomer Capital, Draper Esprit och Danske Bank med bland ägarna. 

För tillfället har Byfounders 11 bolag i portföljen, däribland flera danska bolag. Planen är att göra ett 30-tal nya investeringar under de närmsta tre åren. 


Innehåll från PaypalAnnons

PayPal fortsätter satsa på Sverige efter Zettleköpet – Därför ska du jobba här

Det finns många anledningar till att PayPal investerar i Sverige och ännu fler anledningar att ansluta sig till Stockholmskontoret för att arbeta med framtidens teknologi, enligt Jonas Breding, chef för norra Europa på PayPal.

Fyra år efter köpet av Zettle fortsätter PayPal att satsa på Stockholm för att utveckla sömlösa betallösningar som används av allt fler bolag och kunder världen runt.

Varför satsar PayPal på Sverige?

–  Zettle hade inte kunnat skapas på någon annan plats. Vi hade följt dem i flera år innan uppköpet och visste hur mycket talang som fanns i bolaget. Visst var vi ute efter Zettles briljanta tekniska lösningar, men också efter den kultur som låg bakom. Det gör det helt naturligt att fortsätta satsa här i Stockholm, säger Jonas.

PayPal finns i 200 länder med 429 miljoner användarkonton och har över 30 000 anställda på fler än 50 kontor i fler än 30 länder. 

Vad är det som utmärker Sverige som teknikland?

– Det finns duktiga utvecklare över hela världen, men i Sverige finns det kunskap som är kopplad till mer än kod. Här finns en bredare förståelse för utveckling där design, användarvänlighet och andra kompetenser spelar stor roll. Man förstår helheten i det problem som ska lösas, hur kundupplevelsen blir så bra som möjligt, vilket Zettle har varit ett klockrent exempel på ända sedan starten.

Det pågår en konstant rekrytering i Sverige från PayPals sida och bolaget har nyligen börjat välkomna medarbetarna till det nya kontoret på Regeringsgatan mitt i centrala Stockholm för att arbeta enligt en hybridmodell där de jobbar både på kontoret och distans.

Varför ska man söka sig till PayPal i Sverige?

– Här får du den perfekta kombinationen av en svensk, öppen arbetskultur där man uppmuntras att ta egna initiativ och en internationell, kulturell mångfald som de flesta bolag bara kan drömma om - vi har nog ett hundratal nationaliteter representerade. Tillsammans med de otroliga förmåner du får ta del av redan som nyanställd blir det en fantastisk arbetsplats.

PayPal arbetar med en rad olika förmåner för sina medarbetare, dels för att säkra deras ekonomiska trygghet men även för det fysiska och psykiska välmåendet. Anställda erbjuds bland annat en månads extra betald ledighet vart femte år för att helt logga ut från den digitala världen och reflektera över sina karriärsambitioner. Jonas har själv precis kommit hem från fyra veckors bergsklättring i Nepal men det är inte förmånerna utan framför allt att få jobba med den absolut senaste teknologin och framtiden som han lockas av.  

– Oavsett vilken funktion du har så arbetar du i vissa delar med forskning och att tänka långsiktigt. På ett lönsamt bolag av den här storleken, som fokuserar på avancerad teknologi, arbetar du med det nyupptäckta - det handlar hela tiden om trender och framtida trender. Våra hack weeks är ett bra exempel. Utvecklarveckor som hålls flera gånger om året där alla bolagets funktioner ingår i olika team. Vi använder den senaste teknologin för att på sju dagar utveckla innovationer så långt att de, i vissa fall, kan tas direkt till marknaden. 

Läs mer här 

Mer från Paypal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Paypal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?