1515
Annons

Ny lista: Northzone är Europas tredje hetaste riskkapitalbolag

Creandum och Atomico kvalar in men rekordfonden EQT Ventures är inte ens med på listan.

Tre av Northzones partners: Pär-Jörgen Pärson (tv), Jessica Nilsson och Hans Otterling.
Tre av Northzones partners: Pär-Jörgen Pärson (tv), Jessica Nilsson och Hans Otterling.Foto:Northzone

Det är kanske inte förvånande att Index Ventures – med innehav som Facebook, Asos och svenska Soundcloud – toppar Business Insiders lista över europeiska riskkapitalbolag.

Rankingen baserar sig på Dealrooms data och väger in faktorer som antal investeringar, exits, värderingar vid exits, portföljstorlek med mera.

Northzone (NTL) hamnar klart högst bland de svenska aktörerna med en tredjeplats på listan. Bland Northzones kändaste innehav finns svenska jättar som Spotify, Klarna och Izettle. Northzone har enligt sajten investerat i fler än 100 företag och var en av Spotifys allra tidigaste institutionella investerare.

Läs mer: Bolagen som växer snabbast i Europa – svenskar i topp 

Trots att Sequoia Capital har sin bas i Silicon Valley hamnar det amerikanska bolaget på plats fem på listan. Sequoia investerade tidigt i Youtube och har flera svenska bolag som Klarna, Mapillary och Truecaller i sin europeiska portfölj.

Den tyska startup-fabriken Rocket Internet (NTL), med Kinnevik som delägare, hamanr på åttonde plats.

Niklas Zennströms Atomico (NTL), som lanserades 2006 efter det att Skype såldes till Ebay, hamnat på plats 13. Bland innehaven finns Skype, Angry Birds-utvecklaren Rovio och Last.fm.

Creandum (NTL), som liksom Northzone investerade tidigt i Spotify, tar sig också in på listan, på plats 21. Bland deras övriga investeringar finns Kry, Edgeware, Resolution Games och Tictail.

Värt att notera är att svenska EQT Ventures (NTL), som i fjol samlade ihop den största svenska riskkapitalfonden för unga teknikbolag hittills, inte är med på listan. Det är dock inte särskilt förvånande eftersom Business Insiders metodik väger in avslutade affärer – något fonden ännu inte hunnit med.

Läs mer: Hela listan: Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare

NTL-länkarna i texten går till nordictechlist.com, en databas med investerarna, bolagen och entreprenörerna inom den nordiska techsektorn.

Finanskändisar går in i Kry-grundarens haussade olja: ”Vi är redan inne på nästa runda”

Josefin Landgårds bolag Mantle verkar inte ha inte lidit någon större skada av Läkemedelsverkets beslut att förbjuda deras cannabisolja. Den nya hudvårdsserien går som på räls och grundarna har siktet internationellt.

Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina Lönnkvist
Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina LönnkvistFoto:Josefine Stenersen

Mantles medgrundare och vd Josefin Landgård, som också var med och startade vårdgivaren Kry 2014, har precis avslutat sitt måndagsmöte med teamet på fem personer. Snart ska de bli åtta. 

Bolagets försäljning av en ny hudvårdsserie som innehåller så kallad cannabidiol-olja, CBD-olja förkortat, har gått som tåget sedan den lanserades i december 2020. 

Från att bolagets intäkter helt stannade av, på grund av att Läkemedelsverket förbjöd försäljningen av den CBD-oljan i mars i fjol, är Mantle nu på banan igen. Under 2021 beräknar man att omsätta 10 miljoner kronor.

”Vi visste att det skulle komma utmaningar med Mantle, som det gör när man är i en ny bransch. Men det är också det som gör att det finns stor potential”, säger Josefin Landgård, och hänvisar även till Krys resa.

Läkemedelsverkets beslut utgick från att oljan kan uppfattas som ett läkemedel, vilket i så fall inte är godkänt i Sverige. Mantle har överklagat till Förvaltningsrätten, men ärendet har inte prövats än.

”Vi är övertygade om att vi ska vinna i frågan, för vi har rätt i sak. Sedan är Sverige bara en marknad, så det är egentligen inte så viktigt. Vi vill använda den svenska marknaden för att bevisa vårt case, men nu har hudvårdsprodukterna tagit sådan fart att det inte är så viktigt längre”, menar Josefin Landgård.

Istället fick bolaget gå ut och be om förtroende från investerare, då de saknade försäljningssiffror att visa upp. Och det gick bra. I november i fjol tog Mantle in en investering på 12 miljoner kronor. Något som grundarna Josefin Landgård och Stina Lönnkvist då valde att inte kommunicera. 

Läs också: Kry-grundaren talar ut om vd-bytet: ”Fick feedback om att jag var gravid” 

Bland de nya ägarna återfinns Oriflame-ägarna Anna af Jochnick och Helene af Jochnick. Även Voi-grundaren Fredrik Hjelm har investerat, via bolaget Semjorka, samt investmentbolaget Ernström & Co som ägs av familjen Hielte-Hobohm och som också är delägare i bolag som Apotea och nyligen i Na-kd. Även Daniel Pilotti, grundare av Ryska Posten, och Johan Karlsson, vd på Slättö, står på ägarlistan. 

Även bolagets tidigare investerare Cristina Stenbeck, Susanna Campbell, Sophia Bendz och Emilia de Poret har lagt in pengar i den nya rundan. 

”De investerare vi har fått in nu är både starka strategiskt och kapitalstarka, vilket innebär att de kan skjuta till kapital i många rundor framöver. Det är inte alla affärsänglar som har möjlighet att vara med hur länge som helst”, säger Josefin Landgård.

CBD-oljan säljs fortfarande på andra marknader och för hudvårdsserien tittar nu Mantle på att börja sälja produkterna i Danmark och Storbritannien. Danmark för att det ligger nära Sverige och det finns en överlapp i skandinavisk kultur och influencers som är de som främst sprider marknadsföringen av produkterna. 

Storbritannien har en mer mogen CBD-marknad, men ännu ingen större spelare som har fått fäste, menar Josefin Landgård.

”Nu har vi galna tillväxtsiffror och vill resa pengar snart igen. Vi diskuterar just nu med brittiska riskkapitalister”, säger Josefin Landgård.

Men att lansera hudvård tar tid. Det är långa ledtider från att ha formulerat en produkt tills att den finns på marknaden. Hudvårdsserien skulle ha lanserats i Sverige förra sommaren, men förpackningarna som produceras i Italien blev försenade på grund av pandemin.

”Vi släppte produkterna 17 december och det blev direkt en hype. Men det är roligt att se att de också konverterar bra i försäljningen”, säger Josefin Landgård.

Förutom på Mantles egna sida säljs hudvården genom bland annat Lyko, Bangerhead och Kicks.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera