1515
Annons

Ny lista: Northzone är Europas tredje hetaste riskkapitalbolag

Creandum och Atomico kvalar in men rekordfonden EQT Ventures är inte ens med på listan.

Tre av Northzones partners: Pär-Jörgen Pärson (tv), Jessica Nilsson och Hans Otterling.
Tre av Northzones partners: Pär-Jörgen Pärson (tv), Jessica Nilsson och Hans Otterling.Foto:Northzone

Det är kanske inte förvånande att Index Ventures – med innehav som Facebook, Asos och svenska Soundcloud – toppar Business Insiders lista över europeiska riskkapitalbolag.

Rankingen baserar sig på Dealrooms data och väger in faktorer som antal investeringar, exits, värderingar vid exits, portföljstorlek med mera.

Northzone (NTL) hamnar klart högst bland de svenska aktörerna med en tredjeplats på listan. Bland Northzones kändaste innehav finns svenska jättar som Spotify, Klarna och Izettle. Northzone har enligt sajten investerat i fler än 100 företag och var en av Spotifys allra tidigaste institutionella investerare.

Läs mer: Bolagen som växer snabbast i Europa – svenskar i topp 

Trots att Sequoia Capital har sin bas i Silicon Valley hamnar det amerikanska bolaget på plats fem på listan. Sequoia investerade tidigt i Youtube och har flera svenska bolag som Klarna, Mapillary och Truecaller i sin europeiska portfölj.

Den tyska startup-fabriken Rocket Internet (NTL), med Kinnevik som delägare, hamanr på åttonde plats.

Niklas Zennströms Atomico (NTL), som lanserades 2006 efter det att Skype såldes till Ebay, hamnat på plats 13. Bland innehaven finns Skype, Angry Birds-utvecklaren Rovio och Last.fm.

Creandum (NTL), som liksom Northzone investerade tidigt i Spotify, tar sig också in på listan, på plats 21. Bland deras övriga investeringar finns Kry, Edgeware, Resolution Games och Tictail.

Värt att notera är att svenska EQT Ventures (NTL), som i fjol samlade ihop den största svenska riskkapitalfonden för unga teknikbolag hittills, inte är med på listan. Det är dock inte särskilt förvånande eftersom Business Insiders metodik väger in avslutade affärer – något fonden ännu inte hunnit med.

Läs mer: Hela listan: Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare

NTL-länkarna i texten går till nordictechlist.com, en databas med investerarna, bolagen och entreprenörerna inom den nordiska techsektorn.


Innehåll från Öhman FonderAnnons

Så kan han lägga tid och fokus på att bli bäst i världen

Olof Kajbjer, mer känd som Olofmeister, är en av världens bästa counter strike-spelare. För att kunna koncentrera sig och lägga tid på träning istället för på pengar tar han hjälp av Öhman Fonders kapitalförvaltning. 

Det började redan i nio-årsåldern. Olof Kajbjers storebror satt och spelade Counter Strike på hemmets enda dator, och precis som småsyskon överallt ville Olof vara med. 

- Så fort min brorsa gick från datorn för att till exempel svara i telefon hoppade jag på datorn. Han var väl inte så glad över det då, men nu tycker han det är rätt kul.

Inte så konstigt, för Olofs spelande har tagit honom rakt in i världseliten, och sedan 2013 har han spelat professionellt på heltid.

- Jag skulle egentligen ha börjat läsa en kurs på universitetet men fick jag frågan om jag ville joina ett lag. På den tiden var inte CS jättestort, men jag tog ett snack med farsan som sa att jag fick ett år på mig för att se vad som skulle hända.

I samma veva tog e-sport som publiksport fart, en turnering i Polen fyllde för första gången en arena med 10 000 åskådare, och Olof kunde efter det första året lugnt konstatera att det här var väl värt att satsa på. Bara ett år senare, 2015, utsågs han till världens bästa spelare.

- Jag har alltid varit tävlingsinriktad. Det spelar ingen roll om det är fotboll eller e-sport, jag gillar att tävla i lag och jag vill bli bäst. Dessutom är Counter Strike så mycket mer än att bara skjuta. Du måste tänka strategiskt, du måste studera dina motståndare och tänka dig in i hur de ser på spelet, något som jag har insett genom åren att jag är ganska bra på.

Men framgången kräver träning. En vanlig dag inleder Olof med en timme på gymmet, för att sedan träna och spela med sina lagkamrater från elva till nitton. 

- De två första timmarna är genomgång med coachen och analytikern, där vi till exempel går igenom nya tekniker, eller vad vi har gjort bra respektive dåligt dagen innan och kan utveckla. Sen spelar vi träningsmatcher ihop fram till nitton, och därefter är det antingen tävling eller individuell träning.

Olofs yrke innebär 200-250 resdagar per år. Det i kombination med de långa träningsdagarna har gjort att han de senaste tre åren har valt att ta hjälp av Öhman Fonders tjänst private clients, kapitalförvaltning för privatpersoner.

- Dels känner jag mig inte helt bekväm med att förvalta mina pengar själv, dels vill jag lägga all min tid och fokus på att spela.

Från början hade han sina pengar hos en annan aktör, men efter att en vän tipsade om Öhman Fonder valde Olof att anlita dem istället.

- Jag gick på ett första möte med Jimi och tyckte att han kändes trygg och genuin, och att han förstod min sida. Och så har det fortsatt, han tar sig tid och efter alla samtal med honom förstår jag mig dessutom på den världen mer än tidigare. Så jag är väldigt nöjd.

- Jag älskar att tävla, men nu tar jag semester. Det ska bli skönt med sommarlov!

Läs mer om Öhmans kapitalförvaltning här 

 

Mer från Öhman Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Öhman Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?