1515
Annons

Ny investering i 3D-scanningsbolaget Volumental – ska ta fram en produkt till e-handeln

Svenska Volumental scannar fötter till skobranschen. Nu tar startupbolaget in 12 miljoner kronor för att skala upp och ta fram en ny produkt med fokus på e-handeln.

Volumentals medgrundare Caroline Walerud och Alper Aydemir tillsammans med vd:n Moritz Schiebold (t.h.).
Volumentals medgrundare Caroline Walerud och Alper Aydemir tillsammans med vd:n Moritz Schiebold (t.h.).

Volumentals 3D-scanningsprodukt för fötter finns i butiker i över 35 länder och försäljningen fortsätter att växa. Bolaget som hittills mest vänt sig till sportspecialister har ökat omsättningen från 17 miljoner kronor i fjol till 26 miljoner kronor för det senaste brutna räkenskapsåret maj till april. 

”Under hela räkenskapsåret hade vi tre personer som delade på marknadsföring, finans och försäljning, så vi klarade den ökningen med ett jättelitet team”, säger vd:n Moritz Schiebold. 

Nu har bolaget tagit in 12 Mkr för att skala upp teamet med 15 nya personer från dagens 35 anställda. Kapitalet kommer från holländska Forward VC, Sting, investmentbolaget Moor (NTL) samt svenska Walerud Ventures (NTL), där Volumentals medgrundare Caroline Walerud är delägare. 

”Förutom att anställa fler för att skala upp vår försäljning till butiker ska kapitalet även användas för att ta fram vår nästa produkt”, säger Moritz Schiebold.

Läs även: Familjen Walerud bildar riskkapitalbolag 

Volumental (NTL) grundades i slutet av 2012 av KTH-vännerna Alper Aydemir, Miroslav Kobetski, Rasmus Göransson samt entreprenören Caroline Walerud. Caroline Walerud satt på vd-posten fram till slutet av 2015 då hon lämnade över rollen till bolagets första anställda, Moritz Schiebold. 

Volumentals 3D-scanner visar hur individens fot är utformad för att butiksförsäljare ska kunna föreslå den skon som passar bäst.
Volumentals 3D-scanner visar hur individens fot är utformad för att butiksförsäljare ska kunna föreslå den skon som passar bäst.Foto:pressbild

Volumentals första produkt lanserades 2016 och i juni i år nådde bolaget en milstolpe då de passerade 1 miljon scannade fötter. Nu ligger den siffran på 1,5 miljoner och enligt Moritz Schiebold betyder det även att bolaget har det snabbast växande dataunderlaget för fötter. 

”Vi är ett forskningsdrivet bolag och våra dataanalytiker jobbar på att ta fram mer data som vi kan dela med våra kunder. Samtidigt arbetar vi med datan som vi samlar in för att ta fram vår nästa produkt som kommer att fokusera på e-handeln”, säger Moritz Schiebold.

Vd:n vill inte dela mer information om produkten innan den är färdig att visas upp, men uppger att målet är att den ska vara klar innan det här finansiella året är till ända.

Läs även: Volumentals 3D-scanning tar grepp om marknaden 

Volumental har till skillnad från många andra startupbolag kunnat växa utan att ta in jättesummor i riskkapital. Förutom en runda på 20 Mkr som bolaget gjorde 2014 har man klarat sig på försäljningen till internationella sportspecialister som Bauer Hockey, New Balance och den amerikanska jätten Fleet Feet Sports. I fjol gick bolaget back med 1,4 Mkr men för det senaste räkenskapsåret är bolaget närapå break-even, uppger Moritz Schiebold.

”Det nya kapitalet har vi tagit in för att nå målen som vi har satt. Eftersom vi har generat som mycket kassaflöde på egen hand de senaste åren så har vi lyckats tredubbla värdet på bolaget sedan vår senaste finansieringsrunda 2014”, säger han.


Innehåll från CitrixAnnons

Snabb inloggning löser en av sjukvårdens största utmaningar

Svensk sjukvård står inför flera stora utmaningar. Ett av de större problemen är att sjukvårdspersonal tvingas lägga tid på att logga in och ut ur olika system – något som stjäl tid från den faktiska vården av patienter. Med en ny blixtsnabb inloggningslösning kan vården nu spara in tid som motsvarar flera heltidstjänster så att personalen istället kan ägna sig åt det som är allra viktigast.

Att sjukvårdspersonal arbetar under mycket stress och press är allmänt vedertaget. För de som arbetar inom sjukvården är det heller ingen nyhet att enorma mängder tid under en arbetsdag läggs på att logga in och ut ur olika system när man rör sig mellan olika platser på sjukhuset. 

Det som skiljer vårdarbetsplatser från andra är att man har en så kallad delad arbetsplats där man frekvent gör kortare aktiviteter i journalsystemet som att registrera medicin eller patientinformation. På grund av lagkravet på spårbarhet i systemen infördes krav på individuella inloggningar där ett smart kort användes för både inlogg och digitala underskrifter. Något som visade sig bli en rejäl tidstjuv. 

– Varje gång man loggade in med kortet tog i snitt två minuter. Med 25 till 30 inloggningar per dag blev den tiden sammantaget något som motsvarar flera heltidstjänster per vecka för ett sjukhus. Vårdpersonal har uttryckt en enorm frustration över detta, förklarar Peter Söderholm, CTO på Citrix. 

Läs om en läkares frustration här 

Inloggning på under sex sekunder

För att kunna frigöra tid för personalen att lägga på faktisk vård togs en ny lösning fram av Citrix i samarbete med flera andra aktörer. Det smarta kortet används fortfarande men istället för en inloggning varje gång så har man möjlighet att återansluta till sin befintliga inloggning på under tio sekunder. 

– Det har aldrig funnits fler applikationer än i dag och kraven från verksamheterna är att man ska kunna vara mobil och flexibel – något som inom sjukvården innebär att man själv rör sig runt på sjukhuset medan enheterna finns kvar på samma plats. Med lösningen kan du återuppta din session där du lämnade senast på en annan fysisk plats och du slipper sitta och vänta på inloggningen. Precis som när man fortsätter att titta på en film på Netflix. 

”Gett stora tidsvinster”

Efter att lösningen infördes på sjukhuset Capio S:t Göran i Stockholm har chefer och personal märkt av enorma besparingar i tid som de nu kan lägga på patienterna. 

– På en akutmottagning är varje sekund dyrbar. Personalen tar hand om stora patientflöden och är väldigt beroende av att vara mobila och samtidigt komma åt sina digitala system. När vi byggde en ny akutmottagning så passade vi även på att införa helt nya IT-arbetssätt med hjälp av ny teknik från bland annat Citrix, säger Rene Lambin, Enhetschef på Capio S:t Göran. 

– Numera kan personalen snabbt och säkert byta arbetsplats och samtidigt ta med sig sin inloggade session i journal- och röntgensystem. Vi minskade tiden för in- och utloggning från tidigare två minuter till under sju sekunder. Över tid har detta gett stora tidsvinster tillbaka till verksamheten, avslutar Rene. 

17-19 maj finns Citrix på plats på Vitalis, Skandinaviens ledande eHälsomöte. Där visar de denna lösning. Besök gärna Citrix på plats i monter B09:11. Anmäl dig via denna länk, och delta utan kostnad (värde 495kr) 

Vill du redan nu boka en demo under Vitalis, kontakta malou.ekblom@citrix.com.

Mer från Citrix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Citrix och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?