1515
Annons

Ny aktör går in i kriget om snabba livsmedelsleveranser

Foodora, Vembla och Kavall. Di Digital har tidigare rapporterat om utvecklingen av snabba livsmedelsleveranser från lokala lager. Under sommaren har en till aktör dykt upp på Södermalm i Stockholm: Ding Dong.

Ett av Ding Dongs cykelbud.
Ett av Ding Dongs cykelbud.Foto:Press.

E-handeln med dagligvaror har växt kraftigt under pandemin. Som mest ökade den i december 2020 med 191,6 procent jämfört med samma månad 2019. I juli backade dock e-handeln med livsmedel med 3,5 procent. En stor del av nätförsäljningen av livsmedel sker i dag hos större aktörer som Mathem och Mat.se. De har ett stort utbud, men det kan ta dagar att få hem beställningen.

För en mer spontan beställning av livsmedel har nu fler aktörer börjat med snabba bud från lokala så kallade ”dark stores”, alltså lager med ett basutbud likt en mataffär. Budjätten Foodora investerar stort på området och nuvarande 20 ”dark stores” i Norden ska bli totalt 50 innan årets slut. Svenska Kavall, som startat i Vasastan i Stockholm, levererar på under tio minuter och nådde på tre månader en värdering om 285 miljoner kronor. Vembla, som sedan tidigare erbjuder leverans från matbutiker och apotek inom några timmar, räknar med att ha 15 egna lager för snabbleveranser nästa år.

Globalt fortsätter det dyka upp allt fler aktörer för snabba livsmedelsleveranser. I Berlin finns det i dag ett tiotal företag, där bland annat Flink i somras reste kapital på nästan 3 miljarder kronor ett halvår efter lansering. Turkiska Getir värderas till motsvarande 65 miljarder kronor, enligt Financial Times. I Kina finns två jättar inom området med Missfresh samt Dingdong och som är noterade i USA.

Anders Carlsarv blev kontaktad av tyska bekanta som såg utvecklingen och ville ta del av marknaden. De grundade därför Ding Dong, namnet togs efter förslag från konsulter och ovetandes om den kinesiska konkurrenten – men ska påminna om ljudet från en dörrklocka.

”Retail är så stort att det finns plats för fler”, säger han.

Under sommaren öppnade Ding Dong två lager eller ”dark stores” på Södermalm i Stockholm. Leveranserna snittar på omkring tio minuter och kostar 25 kronor.

”Vi mjukstartade när folk var på semester så vi kunde trimma in lagret och sortimentet, buden och plockarna”, säger Anders Carlsarv.

Ding Dong ser mönster när och vad som beställs. Vid lunch köps ofta två färdiglagade rätter och dricka, vid 15-tiden är det istället kakor, godis och energidryck för att sedan vid 17-tiden gå över till middag och förnödenheter som toalettpapper.

”Och så nästan alltid ett paket glass”, säger Anders Carlsarv.

Priserna ska ligga på nivå med större matkedjor som Ica och Hemköp.

Ding Dong har ambitionen att växa i Norden med etableringar i Köpenhamn och i Uppsala.

”Vi har ett team som sätter upp en skokartongsliknande lokal på en vecka från att vi får nycklarna.”

Ding Dong har hittills tagit in 3 miljoner kronor i startkapital från tio investerare, men planerar att ta in mer investeringar för den fortsatta expansionen.

Ding Dongs tre grundare Anders Carlsarv, Louis Kaufman och Nadine Kolbe.
Ding Dongs tre grundare Anders Carlsarv, Louis Kaufman och Nadine Kolbe.Foto:Marcel Fleiner
Innehåll från WintAnnons

Därför väljer IT-konsulten automatiserad ekonomihantering

Företagande ska vara superenkelt. Det ska helst också vara tidseffektivt. Tyvärr finns det dock flera moment i en konsults vardag som bidrar till allt annat än effektivitet. Moment såsom ekonomihantering och administration kan ses som riktiga tidstjuvar. Tid som inte går att debitera för. Och Wint vet att tid är pengar, inte minst för konsulter. Därför är det inte konstigt att allt fler väljer att skaffa deras automatiserade ekonomitjänsten.

Den automatiserade bokföringstjänsten Wint är tjänsten för dig som vill ha ett tryggt företagande med full koll på ekonomin. Konceptet är inte svårt att förstå. Wint ersätter den traditionella redovisningsbyrån och automatiserar bolagets ekonomi och administration. Som kund hos Wint har du allt i ett, löpande bokföring, effektivare ekonomihanteringen och professionell rådgivning. 

– Vi på Wint har lång erfarenhet av att hjälpa just konsultbolag. Vi insåg för länge sedan att merparten av de uppgifter som en traditionell redovisningsbyrå gör, kan automatiseras och skötas helt digitalt. Därför har vi utvecklat en tjänst som är utformad för att svara upp mot vanliga behov och utmaningar som just konsulter har, förklarar Elin Rautio, produktägare på Wint.

Tidrapportering, en värdefull funktion

Det finns de som upplever ekonomihantering som ett onödigt ont och anlitar en redovisningskonsult för att hantera vissa delar av den. Den stora skillnaden mellan dem och Wint är att Wint hanterar allt som rör ekonomi och administration. Inte bara en liten del. Du får alltså hela bolagets administration under ett tak till ett fast pris utan dolda avgifter.

Under våren lanserades Wints senaste funktion, tidrapportering. Att tidrapportera har många fördelar, men att ha ett tidrapporteringssystem som synkar med saker som fakturering och övrig administration är en riktig tidsbesparare.

– För IT-konsulter är det viktigt med funktionell tidrapportering. Det ska vara enkelt att fakturera sin tid. I Wint får du en bra överblick över dina projekt samt rapporter som ger möjlighet till bättre uppföljning på projektnivå. Det är särskilt värdefullt för dig som vill kunna se på lönsamheten i varje enskilt uppdrag. Vi är glada över att tidrapporteringsfunktionen nu är up and running, den kommer att spara ännu mer tid för våra kunder, berättar Elin. 

Wints tidrapportering är helt integrerad med fakturering, lönehantering, bokföring och i slutänden även bokslutet.

– Det finns så mycket mer att vinna om du har allt strukturerat på ett tydligt sätt - på samma ställe. Målet är såklart att spara tid som kan spenderas på roligare saker, men också få möjlighet att kunna följa upp din bokföring. När du kan följa företagets rapporter i realtid blir det lättare att fatta genomtänkta beslut för verksamheten, menar Elin.

Läs också: Så fungerar Wints tidrapportering 

Helheten är den stora WOW-faktorn

– Många av våra kunder är just IT-konsulter, kanske för att våra funktioner passar dem så väl. Till skillnad från en traditionell redovisningsbyrå tar vi hand om allt från betalning, fakturering, löner och bokföring till just tidrapportering. Jag skulle säga att det är helheten med Wint som är den stora WOW-faktorn och det som verkligen förenklar livet för dig som konsult, säger Elin.

Personlig support

Även om Wint är en automatiserad tjänst betyder det inte att det inte finns människor bakom skärmen. De har en support av såväl ekonomer, utvecklare och olika specialister som är redo att svara på dina frågor. Och du kan alltid vara trygg med att du får rätt hjälp. När du kontaktar supporten blir du snabbt kopplad till en ekonom med expertis inom just dina frågor.

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Mor och dotter får in Evolution-topp som ny storägare – växer med 370 procent

Hudvårdsmärket Under Your Skin har gått från hemmasnickeri till internationell e-handel.

Nu får bolaget in en ny storägare i form av Joel Citron, som är ledamot i börsjätten Evolution styrelse, och blickar västerut. 

”Vi har vuxit oss starka på den svenska marknaden nu”, säger bolagets vd och medgrundare Lovisa Hahn. 

Christina och Lovisa Hahn grundade Under Your Skin 2016.
Christina och Lovisa Hahn grundade Under Your Skin 2016.Foto:Press.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera