1515

Ny aktör går in i kriget om snabba livsmedelsleveranser

Foodora, Vembla och Kavall. Di Digital har tidigare rapporterat om utvecklingen av snabba livsmedelsleveranser från lokala lager. Under sommaren har en till aktör dykt upp på Södermalm i Stockholm: Ding Dong.

Ett av Ding Dongs cykelbud.
Ett av Ding Dongs cykelbud.Foto:Press.

E-handeln med dagligvaror har växt kraftigt under pandemin. Som mest ökade den i december 2020 med 191,6 procent jämfört med samma månad 2019. I juli backade dock e-handeln med livsmedel med 3,5 procent. En stor del av nätförsäljningen av livsmedel sker i dag hos större aktörer som Mathem och Mat.se. De har ett stort utbud, men det kan ta dagar att få hem beställningen.

För en mer spontan beställning av livsmedel har nu fler aktörer börjat med snabba bud från lokala så kallade ”dark stores”, alltså lager med ett basutbud likt en mataffär. Budjätten Foodora investerar stort på området och nuvarande 20 ”dark stores” i Norden ska bli totalt 50 innan årets slut. Svenska Kavall, som startat i Vasastan i Stockholm, levererar på under tio minuter och nådde på tre månader en värdering om 285 miljoner kronor. Vembla, som sedan tidigare erbjuder leverans från matbutiker och apotek inom några timmar, räknar med att ha 15 egna lager för snabbleveranser nästa år.

Globalt fortsätter det dyka upp allt fler aktörer för snabba livsmedelsleveranser. I Berlin finns det i dag ett tiotal företag, där bland annat Flink i somras reste kapital på nästan 3 miljarder kronor ett halvår efter lansering. Turkiska Getir värderas till motsvarande 65 miljarder kronor, enligt Financial Times. I Kina finns två jättar inom området med Missfresh samt Dingdong och som är noterade i USA.

Anders Carlsarv blev kontaktad av tyska bekanta som såg utvecklingen och ville ta del av marknaden. De grundade därför Ding Dong, namnet togs efter förslag från konsulter och ovetandes om den kinesiska konkurrenten – men ska påminna om ljudet från en dörrklocka.

”Retail är så stort att det finns plats för fler”, säger han.

Under sommaren öppnade Ding Dong två lager eller ”dark stores” på Södermalm i Stockholm. Leveranserna snittar på omkring tio minuter och kostar 25 kronor.

”Vi mjukstartade när folk var på semester så vi kunde trimma in lagret och sortimentet, buden och plockarna”, säger Anders Carlsarv.

Ding Dong ser mönster när och vad som beställs. Vid lunch köps ofta två färdiglagade rätter och dricka, vid 15-tiden är det istället kakor, godis och energidryck för att sedan vid 17-tiden gå över till middag och förnödenheter som toalettpapper.

”Och så nästan alltid ett paket glass”, säger Anders Carlsarv.

Priserna ska ligga på nivå med större matkedjor som Ica och Hemköp.

Ding Dong har ambitionen att växa i Norden med etableringar i Köpenhamn och i Uppsala.

”Vi har ett team som sätter upp en skokartongsliknande lokal på en vecka från att vi får nycklarna.”

Ding Dong har hittills tagit in 3 miljoner kronor i startkapital från tio investerare, men planerar att ta in mer investeringar för den fortsatta expansionen.

Ding Dongs tre grundare Anders Carlsarv, Louis Kaufman och Nadine Kolbe.
Ding Dongs tre grundare Anders Carlsarv, Louis Kaufman och Nadine Kolbe.Foto:Marcel Fleiner

 


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?