1515

Nu slåss robotarna om dina sparpengar – här är bolagen

Kinnevik har satsat en dryg miljard kronor på robotrådgivare. Men de är knappast ensamma om att tro på en ljus marknad för algoritmbaserat sparande. Di Digital har listat några av de mest spännande svenska och utländska aktörerna på marknaden.

 

Jon Stein, vd för det amerikanska Kinnevik-backade Betterment, Mai Thai, medgrundare av svenska Sigma Stocks och Emilie Andersson, medgrundare av svenska Lysa. Foto: Kollage
Jon Stein, vd för det amerikanska Kinnevik-backade Betterment, Mai Thai, medgrundare av svenska Sigma Stocks och Emilie Andersson, medgrundare av svenska Lysa. Foto: Kollage

Några som har fått upp ögonen för fenomenet med robotrådgivare är svenska Kinnevik.

I juli gjorde de en investering på motsvarande drygt 500 miljoner kronor i Betterment, som med 80 miljarder kronor i förvaltat kapital är USA:s största fristående robotrådgivare. Även 2016 gjorde familjen Stenbecks investementbolag en investering på omkring 500 miljoner kronor i Betterment.

Läs mer: Svenska robotrådgivare på väg ur startgroparna
Foto:
I takt med att allt färre besöker bankkontor har marknaden öppnats för en ny typ av personlig bankman: Robotrådgivaren.

Men Betterment är inte ensamma på marknaden. Det finns en finns en rad nystartade bolag som försöker slå sig in på marknaden, även i Sverige. Di Digital har listat några av aktörerna.

De svenska robotrådgivarna:

 Lysa (NTL)
Foto:

I maj i år berättade medgrundaren Emilie Andersson att Lysa, som grundades 2015, förmedlade 100 miljoner kronor. Lysa är en robotrådgivare som vänder sig till både små och större sparare. Poängen är att spararen anger en lämplig risknivå varpå Lysa fördelar andelen aktier och räntebärande tillgångar i portföljen.

Bolaget har hittills tagit in 20 miljoner kronor av bland andra Nicklas Storåkers, Nordstjernans vd Tomas Billing, Citigroups Eirik Winter och Ernström & Co. 

Finansiellt resultat 2016:

Omsättning: Drygt 70 000 kronor

Förlusten blev drygt 4,5 miljoner kronor.

Affärsmodell: 

Tar ut en avgift på mellan 0,15 och 0,24 procent av det sparade kapitalet, sedan tillkommer kostnaden för underliggande produkter som i snitt ligger på 0,15 procent.

Läs mer: Nicklas Storåkers utmanar branschen med ny robotrådgivare

Opti (NTL)
Foto:

Stockholmsbolaget Opti grundades 2014 och blev två år senare den första svenska robotrådgivaren att godkännas av Finansinspektionen. I Optis mobilapp kan kunderna utvärdera sina fonder efter pris och prestation och se vilka som erbjuder lägst risk. 

Medgrundare och styrelseledamot är Ann Grevelius. Hon är även partner på riskkapitalbolaget GP Bullhound och har tidigare varit bland annat investerings- och strategichef på SEB.

Opti finansierades från start av de fem grundarna och en konvertibel från Almi Invest.

Finansiellt resultat 2016:

Omsättning: 8 kronor

Förlusten blev omkring 600 000 kronor.

Affärsmodell: 

Kunderna jämför sina fonder med de som är bäst i klassen och kan mot en avgift få hjälp att byta. 

Läs mer: Fyra nya robotfirmor startar i Sverige

Sigmastocks (NTL)

Foto: Christian Granqvist

Grundades 2014 av Nanna Stranne och Mai Thai som lärde känna varandra under studietiden på Chalmers tekniska högskola, och Carl Lindberg som är professor i finansiell matematik vid samma högskola.

Kunden väljer vilken sorts marknad och vilken typ av bolag de vill spara i varpå Sigmastocks algoritm hjälper till med att ta fram en optimerad aktieportfölj avsedd för långsiktigt sparande. Dessutom erbjuds en gratis indexportfölj.

Tidigare i år tog bolaget in 8 miljoner kronor från Stena Finans, affärsängeln Bo Mattsson och Collector-grundaren Lena Apler.

I februari i år berättade bolaget för Di Digital att de hade 2 000 kunder och att 20 000 kunder krävdes för breakeven.

Finansiellt resultat 2016:

Omsättning: 271 000 kronor 

Förlust på knappt 3,6 miljoner kronor.

Affärsmodell: 

Tar ut en prenumerationsavgift av användarna på mellan 19 och 49 kronor i månaden.

Läs mer: Efter courtagechocken – Sigmastocks i samarbete med Nordea

Prime Pilot (NTL)
Foto:

Prime Pilot grundades 2015 lanserade sin produkt i juni i år till det tusental användare som hade föranmält sitt intresse.

Målgruppen är privatpersoner och företag med eget sparande. Pengarna placeras i olika fonder utefter spararens risknivå och horisont. Efter en tid uppdateras portföljen baserat på hur fonden har presterat.

I samband med lanseringen fyllde man även på kassan med 5 miljoner kronor från bland annat Per Westerberg, före detta talman i riksdagen och Aktiespararnas ordförande. Dessförinnan hade bland annat Vinnova investerat drygt 2 miljoner kronor.

Finansiellt resultat 2016:

Rörelseintäkter: 1,9 miljoner kronor

Resultat: 60 000 kronor

Affärsmodell:

Tar en avgift på 0,2 - 0,49 procent per år för bland annat råd och rekommendationer. 

Läs mer: Primepilot fyller på kassan och lanserar robotrådgivare

Övriga

Bolaget Lifeplan (NTL) som hör till Benify-koncernen arbetar med robotrådgivning inom tjänstepensioner. 

Stellum Kapitalförvaltning har lanserat robotrådgivaren Tieless (NTL).

Kollektiva (NTL) har lanserat en crowdsourcad tjänst för rådgivning kring PPM-sparande.

Flera etablerade aktörer på finansmarknaden som till exempel Avanza och Söderberg & Partners har olika typer av automatiserade beslutsstöd för sina kunder.  

Utländska aktörer:

Betterment

Grundades 2010 och är USA:s största fristående robotrådgivare med ett förvaltat kapital på närmare 80 miljarder kronor. 

I juli i år investerade svenska Kinnevik motsvarande drygt 530 miljoner kronor i Betterment. Redan våren 2016 investerade familjen Stenbecks investmentbolag drygt 500 miljoner kronor i robotrådgivaren som nu värderas till omkring 6,5 miljarder kronor.

Läs mer: Kinnevik satsar en halv miljard på robotrådgivare

Den senaste tiden har bolaget ändrat sin marknadsföringsstrategi för att locka mer förmögna kunder. Det verkar ha gett resultat. Sedan mars 2016 har det förvaltade kapitalet vuxit med över 135 procent, enligt Kinnevik. 

Förutom en digital investeringstjänst har Betterments kunder tillgång till finansiella rådgivare på telefon och skatteverktyg.

Wealthfront

Den amerikanska robotrådgivaren Wealthfront grundades 2008 och förvaltade i början av året drygt 40 miljarder kronor.

Investeringsteamet leds av Princeton-ekonomen Burton Malikel som har författat den klassiska investeringsboken ‘A Random Walk Down Wall Street’.

Liksom boken är Wealthfronts tes att det inte går att nå långsiktig överavkastning på aktiemarknaden genom att pricka in de bästa aktierna. Den bästa strategin blir därför att minimera kostnaderna genom passivt förvaltade produkter så som indexfonder. Det antagandet tillsammans med modern portföljteori underligger Wealthfronts automatgenererade portföljer.

I ägarledet finns bland annat riskkapitalnestorerna Marc Andreessen och Ben Horowitz.

Nutmeg 

Nutmeg som grundades 2011 är den största robotrådgivaren i Storbritannien och har dragits med växande förluster de senaste tre åren.

I november förra året tog bolaget in omkring 300 miljoner kronor från Hong Kong-baserade Convoy och 2014 tog de in omkring 300 miljoner kronor från bland annat Balderton Capital.

Bolaget använder börshandlade fonder för att bygga portföljer som baseras på investerarens riskaptit.

I början av året aviserade Nutmeg ett antal förändringar för att locka fler kunder. Bland annat sänktes avgifterna från 0,5 procent till 0,35 för större portföljer och dessutom lanserades ett antal lågkostnadsprodukter.


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:


Innehåll från EOSAnnons

Industriell 3D-printing i metall öppnar upp för många nya möjligheter

Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.
Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.

Industriell 3D-printing, även kallat additiv tillverkning, är en precis, effektiv och tillförlitlig metod som klarar komplex design och är överlägsen traditionella tillverkningsmetoder när det kommer till att optimera produktion inom tillverkningsindustrin. Världsledande teknikleverantören EOS har nyligen inlett ett utvecklingspartnerskap med Audi, och det är bara ett av alla sätt där de hjälper kunder världen över med en mer effektiv produktion i både plast och metall.

EOS är internationellt ledande inom additiv tillverkning och erbjuder maskiner och support till servicebyråer och kunder inom stora tillverkningsindustrier som olja och gas, flyg-, fordon- och medicinteknik – industrier som står inför ständigt växande utmaningar såsom krav på resurseffektivitet, logistik och optimering.

Industriell 3D-tillverkning öppnar upp för många nya möjligheter och de senaste åren har intresset varit stort för just metall-3D-skrivare. EOS erbjuder, förutom 3D-skrivare, ett brett utbud av material som aluminium, titan, koppar och flertalet superlegeringar. Maskinerna finns i flera utföranden med en till fyra lasrar och varierande byggvolymer och automatiseringsgrad

– Med hjälp av en pulverbäddslaser appliceras tunna lager med metallpulver som sedan smälts till den geometri som användaren efterfrågar. En stor fördel med additiv tillverkning är att man kan skapa väldigt komplexa geometrier i ett stycke utan att behöva sätta samman flera komponenter. Pulverlagren är så tunna som 0,02-0,08 millimeter per lager, vilket ger ett väldigt precist resultat. Materialet och kraven på applikationen styr vilken lagertjockleck som används, säger Jesper Bjarneteg, Field Service Engineer, EOS.

Utvecklingspartnerskap med Audi

EOS M 400 är en av de större metallskrivarna i produktportföljen. Med 1000 watt lasereffekt är den optimal för serietillverkning av stora metalldelar, något som kommit väl till pass i och med samarbetet med Audi – som de benämner som ett utvecklingspartnerskap. Syftet är nämligen inte bara att bistå med system och processer, utan att även stötta dem med kunskap och utbildning i additiv tillverkning.

Jesper Bjarneteg tror att just kunskapen är central för att fler företag ska våga ta steget och investera i tekniken.

– Traditionell tillverkning är inte nödvändigtvis gynnsam men många är låsta till den design de haft innan. De vågar inte riktigt göra den stora investering det initialt är, även om de på längre sikt kommer vara en bra affär. Additiv tillverkning innebär stora materialbesparingar, kortare ledtider, större skalbarhet, effektivisering och optimering av produktionen. En annan fördel är att man slipper vara beroende av underleverantörer.

Ett helhetskoncept

Utvecklingen sker i en rasande fart och där man för fem år sedan använde tekniken för prototyper sker den nu i produktionsfas. I och med Industri 4.0 har EOS jobbat mot att digitalisera, effektivisera och analysera hela produktionsflödet.

– Vi har en lokal närvaro i Sverige och lång erfarenhet i branschen. Vi är inte bara maskinleverantör utan ger även support på en bredare skala och kan leverera ett helhetskoncept med stöttning hela vägen, avslutar Jesper.

Läs mer om EOS metall-3D-skrivare här 

Mer från EOS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EOS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?