1515
Annons

Nu ska iZettle bli ett låneföretag – så här funkar det

Från betalningsdosa till låneinstitut – med tjänsten Advance tar svenska iZettle ett jättekliv mot att bli en fullfjädrad betalningsleverantör. Så här fungerar det i praktiken.

Svenska iZettle har på kort tid fått stort genomslag med sitt system för kortbetalningar, anpassat för småföretagare. Smidigare, enklare och i vissa fall billigare än de etablerade leverantörerna på marknaden, är receptet. I Sverige kommer nu 50 procent av alla betalterminaler från iZettle, enligt bolagets egen statistik.

Nu vill man applicera samma formel på lånemarknaden. Den nya tjänsten iZettle Advance låter kunder ansöka om “förskott” på framtida korttransaktioner, som sen betalas tillbaka i form av en procentsats på framtida intäkter.

Satsningen ligger av allt att döma rätt i tiden. I en undersökning från EU-kommissionen pekarmer än vart tionde småföretag i Europa på svårigheter att få finansiering som sitt mest omedelbara problem.

“Bankerna är oftast inte intresserade av att låna ut pengar till den här sortens kunder”, säger Carl-Richard Häggman, chief risk officer på iZettle och en av hjärnorna bakom den nya tjänsten.

Systemet bygger på de stora datavolymer som iZettle samlar in om sina användare, berättar Carl-Richard Häggman. Transaktionsmönster, beteendeinformation, bankdetaljer och mycket annat samlas in för att automatiskt bedöma risk och kreditvärdighet hos användaren.

Bankerna är oftast inte intresserade av att låna ut pengar till den här sortens kunder.

“Det blir ett slags automatiska, personligt skräddarsydda lån,” säger Carl-Richard Häggman.

Det typiska erbjudandet – iZettle är noga med att inte använda ordet “lån” – kommer ligga på ett förskott mellan 50 000 och 350 000 kronor, säger Carl-Richard Häggman. Han betonar att inte alla iZettle-kunder kommer kunna använda Advance från dag ett, och att det som erbjuds kommer variera väldigt från kund till kund.

“Våra kunder är allt från folk som säljer sina varor tre gånger om året på marknader till stora restaurangkedjor och allt där emellan,” fortsätter han.

Återbetalningen sker i form av en procentsats på kommande intäkter, som alltså Izettle säger sig kunna förutspå med relativt låg felmarginal, samt en fast räntesumma.

“Tjänsten blir otroligt lätt att använda. Det krävs i princip inget pappersarbete. I och med att återbetalningen är automagisk så innebär det att kunden kan fokusera på att sätta pengarna i arbete och öka sin försäljning”, säger Carl-Richard Häggman.

För Izettle är fördelarna många. Utöver intäktsflödet från räntekostnader är tjänsten ett tungt argument för fler småföretagare att prova på iZettles produkter. Dessutom blir det svårare för en Izettle-kund att byta betalsystem när det finns obetalda lån till Izettle att beta av.

“Givetvis är det en affärsmöjlighet för oss, men det är viktigt att komma ihåg att vi jobbar med små kunder som har notoriskt svårt att hitta finansiering. Allt som för dem att blomstra och växa är ju bra för oss”, säger Carl-Richard Häggman.

Lanseringen av iZettle Advance lär dock inte få slut på de ständiga jämförelserna mellan det svenska bolaget och den amerikanska konkurrenten Square, vars produkt gör ungefär samma sak som Izettles fast för den amerikanska marknaden. I fjol lanserade Square tjänsten Square Capital, ett snarlikt system för företagslån som i praktiken fyller exakt samma syfte som det iZettle nu lanserar.

“Det är en liknande produkt, det får man konstatera. Vi vet inte riktigt hur Square gör sin riskbedömning och vilka modeller de använder, men för kunden blir det en liknande upplevelse. Capital verkar ha flugit bra för Square så det kanske inte är så konstigt att vi tagit fram en liknande produkt,” säger Sven Grundberg, pr-chef på iZettle.


Innehåll från InnencoAnnons

Här är tekniken som drastiskt minskar energiförbrukningen

Höga elpriser, överbelastat elnät och energianvändningens påverkan på klimatet är några relaterade ämnen som de flesta troligtvis blivit bekanta med den senaste tiden. Ett företag vars teknik kan rå bot på detta är Innenco. Med visionen att revolutionera bygg- och energibranschen levererar de ett energisnålt koncept som minimerar både driftkostnader och effekttoppar, samtidigt som det ökar inomhuskomforten.

Innenco grundades år 2015 och är idag ledande inom forskning och utveckling av uppvärmning, kylning och energilagring för alla slags byggnader. Deras nya koncept består av produkten Active Elements och verktyget Innenco Smart Control som tillsammans har påvisat en minskning av energianvändningen med 75 procent under kalla klimatförhållanden och 40 procent under varma klimatförhållanden. Den revolutionerande tekniken har redan beprövats av flertalet kunder och stora aktörer. Innenco har även fått internationellt erkännande av Sveriges Energibyrå, IVL Miljöinstitut, Smart City Sweden och North American realestate developers. 

Så här fungerar det

Konceptet består av ett lågtemperatursystem med Innencos egenutvecklade värmeväxlare, Active Elements, och egna styrsystem som bidrar till att fördela värme och kyla på det mest optimala sättet i en byggnad. Tekniken integreras med verktyget Smart Control, ett datorsystem med unik potential att lokalisera små temperaturskillnader från olika zoner. Värme som skapas i exempelvis ett serverrum kan således användas för att öka temperaturen i en annan del av byggnaden.

– Vanligtvis krävs en värmetillförsel på 50 grader för att bibehålla en inomhustemperatur på 22 grader. Med vår teknik som enkelt kan installeras i golv, väggar och tak krävs istället enbart 25 grader för att hålla samma temperatur. För att skapa inomhuskyla, som utgör en större energibov än uppvärmning, är vår teknik även överlägsen och kräver inte lika stor mängd vatten som andra äldre system, berättar Stephen Bruce, styrelseledamot på Innenco. 

Innenco på väg in i framtiden

Med flertalet godkända patent gör Innenco nu sig redo för börsnotering och påbörjar en kommersialisering i Sverige, Europa och Mellanöstern. De är även delaktiga i projekt i Indien och Kina. 

– Målet är att utveckla vår patentportfölj för att sedan i framtiden ta fram och sälja produkter som är anpassade för vår teknik och våra system. Vi kommer bland annat ta fram värmepumpar och solceller som är anpassade för våra lågtempererade system. Vi vill kunna bidra till att fastigheter blir mer självförsörjande inom energi, får lägre driftkostnader och ett mer balanserat inomhusklimat, säger Stephen Bruce.

Innencos framtid är ljus, med sin teknik och produkter kommer de kunna bidra till att företag världen över kan driva en betydligt mer klimatsmart verksamhet. I sin tur kommer de att kunna leda till ett mer hållbart samhälle. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Innenco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?