1515
Annons

Nu samlas techeliten i Åre: ”Inte bara hjärnan, utan även hjärtat går igång”

Omkring 800 personer är anmälda till tioårsjubilerande Åre Business Forum, som startar på onsdagen. Bland de nya inslagen för i år är att Di anordnar Impact Summit med fokus på hur teknik- och finansvärlden kan bidra till att lösa globala samhällsproblem.

Hummelliften och Hummelstugan i Åre. Till höger: Susanna Campell.
Hummelliften och Hummelstugan i Åre. Till höger: Susanna Campell.Foto:TT och Di.

Impact Summit Åre arrangeras av DI Digital tillsammans med Google GOOGL +2,27% Dagens utveckling och ingår som del i Åre Business Forum. Programmet fokuserar på socialt entreprenörskap och så kallade impact-investeringar, det vill säga investeringar som görs i bolag vars affärsidé handlar lika mycket om att lösa samhällsproblem som att tjäna pengar.

Du som inte är på plats kommer att kunna följa händelserna från Impact-scenen då allting sänds live på di.se.

”Eftersom hållbarhet är högt på allas agenda känns det som ett självklart inslag att ha Impact Summit som en egen punkt, även om temat är ett återkommande inslag även i övriga programmet”, säger Anna Magnusson, projektansvarig för Åre Business Forum.

Susanna Campbell är investerare och tidigare vd på Ratos RATO B +0,59% Dagens utveckling , samt nyligen föreslagen styrelseledamot i Kinnevik. Hon finns bland de medverkande på Impact Summit och kommer att berätta om sin resa från den traditionella finansbranschen till investeringar med inriktning på positiva samhällseffekter.

”Efter Ratos hade jag diskussioner åt olika håll, men kände att det som är så otroligt spännande med impact-investeringar är att det går att använda pengar för att förändra världen. Det är en tillkommande komponent som gör att inte bara hjärnan, utan även hjärtat går igång”, säger hon.

Läs mer: Di Digital, Norrsken och Google startar Impact Summit Åre 

Susanna Campbell har bland annat hjälpt Klarna-grundaren Niklas Adalberth att sätta upp sin investeringsfond Norrsken Foundation och är även styrelseledamot i batteribolaget Northvolt.

Niklas Adalberth deltar också på Impact Summit i ett samtal med Googles Sverigechef Anna Wikland om hur teknikbolag kan bidra till att bland annat uppnå de 17 FN-målen i Agenda 2030, som handlar om allt från att utrota svält och hunger till att skapa ökad jämställdhet och hållbar tillväxt genom innovation.

Norrsken kommer också att presentera ett nytt initiativ inom området socialt entreprenörskap under konferensen i Åre. Vidare ska en panel med experter diskutera förutsättningarna för sociala entreprenörer att få investeringar och om det offentliga stödsystemet för innovationsbolag är anpassat för sektorn. Judit Wefer från Vinnova, Karin Ebbinghaus från Almi och Tove Larsson från Norrsken deltar i samtalet.

Från regeringen kommer energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) och från oppositionen Moderaternas toppnamn i EU-valet, den tidigare partisekreteraren Tomas Tobé.

Läs mer: Se upp i backen när topparna håller hov i Åre 


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?