1515
Annons

Nu röstar EU om upphovsrätten – men två svenska ledamöter struntar i omröstningen

I dag röstar EU-parlamentet om de kontroversiella upphovsrättsregler som bland annat kan göra att länkar till nyhetsartiklar avgiftsbeläggs. Men två svenska ledamöter som ställt sig emot förslaget väljer att strunta i omröstningen helt och hållet.

Lars Adaktusson, EU-parlamentariker för Kristdemokraterna.
Lars Adaktusson, EU-parlamentariker för Kristdemokraterna.Foto:Jessica Gow (TT).

(Di Digital/Visby) EU-kommissionens initiativ om nya upphovsrättsbestämmelser på den inre digitala marknaden har väckt starka känslor. Den 20:e juni röstade utskottet för rättsliga frågor i EU-parlamentet igenom förslaget.

I dag klockan 12 är det dags för nästa steg i processen. Hela parlamentet avgör om förslaget ska gå igenom och därmed gå vidare till förhandling mellan medlemsstaterna i ministerrådet. Röstar parlamentet däremot nej till förslaget så måste det göras om och parlamentet ska då ta ställning till det igen i september.  

Många svenska ledamöter har antingen struntat i politikerveckan i Almedalen eller åkt tillbaka till parlamentet i Strasbourg för att kunna delta i omröstningen. Men enligt en kartläggning som Di Digital genomfört är det två svenska ledamöter som valt att stanna på Gotland.

Läs mer: Kritiserade förslaget fick grönt ljus - nu kan EU:s länkskatt bli verklighet 

Lars Adaktusson (KD) har tidigare bloggat till sina läsare om att han ställer sig bakom tanken om nya upphovsrättsbestämmelser men motsatt sig förslagen eftersom de inte helgar målen, enligt parlamentarikern.

”Vi är tveksamma till förslaget av flera skäl. Jag tycker att artikel 11 och 13 har flera brister. Hade jag varit på plats så hade jag röstat nej”, säger han när Di Digital träffar honom i Almedalen.

Det är framför allt två delar av förslaget som uppmärksammats, inte minst i sociala medier där starka åsikter uttryckts. Den ena, artikel 11, innebär att plattformar och webbsidor som själva publicerar eller låter andra publicera material på sin plattform måste betala licenser för länkat material. 

Artikeln har kallats för en "länkskatt" och innebär att en delning av rubriker, artiklar, skärmdumpar eller ingresser som länkar till material som någon annan skrivit tvingar plattformen att betala upphovsrättsinnehavaren.

Den andra bestämmelsen, artikel 13, innebär att upphovsrättsligt material måste plockas bort från sajter eller plattformar som tillhandahåller stora mängder material så fort som möjligt, annars väntar böter. 

Kritikerna pekar på att alla aktörer därmed måste ha ett slags filter som ska kunna hitta material och ta bort det om det befaras innehålla upphovsrättsskyddat material. Något som skulle kunna bli mycket kostsamt sett till att exempelvis storbolag som Google, Youtube och Facebook har lagt ner hundratals miljoner på sina filter, en omöjlighet för mindre aktörer.

Läs mer: Max Andersson (MP): “Censurmaskinen” är inte svaret på svenska artisters problem 

Lars Adaktusson valdes förra året in i KD:s partitopp till andra vice ordförande och satsar på en riksdagsplats. Därmed har han nedprioriterat sitt arbete i Europaparlamentet för att komma in i riksdagen i valet i september.

”Ibland är det så i politiken att man har flera uppdrag och måste göra prioriteringar”, säger han.

Men ditt huvudjobb just nu måste ju ändå vara att rösta i de här frågorna?

”Ja, men mitt jobb just nu är också att kandidera till riksdagen och representera partiet som presidiemedlem och Almedalsveckan är oerhört viktig. Sedan ser jag ju att den här frågan kommer tillbaka. I september blir det förhoppningsvis en viktigare omröstning än i dag.”

Det är viktigare att vara här än att rösta i frågan just nu?

”Så kan man säga om man vill spetsa till det men båda delar är naturligtvis viktiga. Jag är vald för att representera väljarna i Europaparlamentet men jag har också andra politiska uppdrag. I det här gick det inte att göra båda delarna, då måste man välja ett av dem.”

Den andra folkvalda parlamentarikern som valt att inte åka tillbaka till parlamentet för att rösta i frågan är socialdemokraten Anna Hedh. 

”Alla frågor är viktiga och det är kul när frågor får en skjuts, den här frågan är en sådan fråga. Men vi har frågor varje dag som är viktiga och som inte får uppmärksamhet”, säger hon.

Läs mer: 118 kompositörer och låtskrivare: ”EU, skydda våra rättigheter nu!” 

Anna Hedh ställer sig mot förslaget och hoppas att den inte kommer gå igenom. Men trots att Anna Hedh alltså tycker att frågan är viktig och motsätter sig förslaget, så väljer hon att stanna i Almedalen.

”Jag tog beslutet för ett år sedan att jag skulle vara här. Vi har delat upp oss i vår grupp och jag är här i Almedalen den här gången. Vi är i stort sett på alla omröstningar. Men vi har också ett uppdrag att synas utåt, vårt enda uppdrag är ju inte att rösta”, säger hon.

Fast ditt uppdrag gentemot dina väljare måste ju vara att rösta i frågorna i parlamentet?

”Det är klart att det är olika uppdrag jag har gentemot mina väljare. Den här gången blev det såhär, att frågan blev uppmärksammad men det dyker upp saker under Strasbourgveckorna som vi måste prioritera och nu blev det såhär, så är det.”

Totalt sitter 20 svenska politiker i EU-parlamentet, där minst två alltså inte kommer att dyka upp i Strasbourg. Från samtliga 28 medlemsstater finns 751 parlamentariker representerade.


Innehåll från SavelendAnnons

Starta året med en ny vana: Få dina sparpengar att växa utan ansträngning

Återigen är januari här, månaden som både betraktas som årets fattigaste och ett startskott för nya löften. Sparplattformen SaveLend vill uppmuntra alla att använda det nya året till att se över sitt sparande och ta tillfället i akt att bygga en stabil ekonomisk grund. I stället för att låta dina pengar ligga sovandes på ett sparkonto utan ränta kan SaveLend hjälpa dig att sätta sparpengarna i arbete – och skapa möjlighet för dem att växa.

Ett nytt år är här och för många markerar det en möjlighet att börja med, eller återuppta, olika goda vanor. Att komma i gång med träningen eller ge upp tobak är nog några av de allra vanligaste nyårslöftena men 2022 kan också bli året du börjar satsa på ditt sparande, på riktigt. Många har idag stora summor pengar på vanliga sparkonton till nollränta, helt utan avkastning. Det är precis lika ineffektivt som att stoppa pengar i madrassen, menar Ludwig Pettersson, vd på SaveLend.

– Riksbanken har som uppgift att hålla inflationen på runt 2 procent per år så faktum är att dina sparpengar tappar köpkraft med tiden om de ligger vilande. Du bör i stället se till att placera pengarna där de jobbar och levererar avkastning. 

Steg ett är helt enkelt att komma i gång med det aktiva sparandet och det kan göras på många olika sätt, du kan till exempel köpa aktier och fonder, investera i råvaror eller spara i krediter. Nästa steg är att se till att du har en plan framåt, förklarar Ludwig Pettersson. En annan viktig faktor för ett framgångsrikt sparande är nämligen att spara varje månad, över tid. På så vis investerar man i alla konjunkturer och slipper tänka på att försöka förutse marknaden.

En naturlig diversifiering

Idén till SaveLend föddes 2014 ur viljan att erbjuda en sparform som står utanför aktiemarknadens dagliga svängningar och som ger grund för stabil avkastning. Krediter är en välkänd och beprövad investeringsform som tack vare teknikens utveckling numera kan erbjudas till alla. Genom att dela upp kapitalet på många olika krediter och kredittyper når man också en naturlig diversifiering då risken delas upp både sett till koncentration per kredit och kredittyper – så som företagslån, fastighetskrediter, konsumentlån och liknande. Det är också en sparform som inte kräver några förkunskaper eller stora startkapital. 

– Att spara i krediter skapar ett naturligt kassaflöde med ränteutbetalningar vid olika tillfällen och tider så att pengar fortsätter att ticka in. Och sedan får man ränta-på-ränta-effekten på det, säger Ludwig.  

Lägre risk

Han understryker att samtliga krediter hos SaveLend omfattas av en noggrann kreditkontroll och att krediter som tillgångsslag generellt har lägre risk än aktier. Trots detta ska krediter inte heller utgöra hela sparportföljen utan det är alltid viktigt att säkerställa en bra bredd så att man sprider sina risker. Avkastning och risk går hand i hand och man ska vara medveten om att en möjlighet till hög avkastning också innebär en hög risk. Du måste därför fundera på hur planen för ditt eget sparande ser ut. 

– Krediter bör vara en självklar del av varje sparportfölj för att skapa en bra diversifiering mellan både tillgångsslag och risknivåer. Vår målavkastning ligger på 7–9 procent per år, och under de senaste tolv månaderna nådde vi 8,92 procents avkastning efter avgifter och kreditförluster. 

Möter både nya och erfarna sparare

SaveLends plattform är utformad för att möta behovet hos alla typer av sparare. Från nybörjarsparare, som förstår att pengar behöver aktiveras men inte har något större intresse av att hålla koll på att köpa och sälja. Till de mer erfarna och kapitalstarka investerarna som vill ha en större bredd i portföljen och en tryggare investeringsgrund att stå på. 

– Vår investeringsmotor SmartInvest möjliggör ett helt automatiskt sparande i krediter vilket gör att vi kan möta de med lite mindre kapital som bara vill komma i gång och aktivera sitt kapital. Samtidigt kan de mer erfarna investerarna engagera sig mer i plattformen och göra egna inställningar för att få den spridning de vill ha i olika kredittyper samt bestämma exakt koncentration av kapital per kredit, avslutar Ludwig Pettersson. 

Kom i gång idag på Savelend.se 

 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?