1515
Annons

Nu öppnar uppstickaren utestängd fondjätte för svenska sparare

Investeringsjätten Vanguard förvaltar över 50 000 miljarder kronor – men deras fonder har varit nästintill omöjliga att komma åt för svenska sparare. Det vill fintech-utmanaren Savr ändra på. ”Det är några av världens mest populära indexfonder”, säger Savrs vd Daniel Aarenstrup.

Daniel Aarenstrup är vd för Savr, vars spartjänst startade 2019 och nu öppnar upp för placeringar hos en av världens största fondbolag.
Daniel Aarenstrup är vd för Savr, vars spartjänst startade 2019 och nu öppnar upp för placeringar hos en av världens största fondbolag.

Vanguard beskrivs som världens näst största fondbolag – men den som letar efter bolagets produkter hos Avanza, Nordnet eller någon av de andra plattformarna hittar bara de börshandlade alternativen, så kallade ETF:er, vilka handlas med bankernas courtage.

Nu blir startupbolaget Savr den första svenska aktören att erbjuda de riktiga fonderna.

Den amerikanska jätten erbjuder inga provisioner vilket gjort att svenska fondmäklare aldrig haft några incitament att erbjuda Vanguard-sparande till sina kunder, menar Savr.

Läs mer: Oriflame-sonen går in som delägare i spar-appen Savr

”De har varit utestängda kan man säga. Bara genom vissa enskilda rådgivare, eller om du haft ett private banking-upplägg, har du kunnat komma åt dem”, säger Daniel Aarenstrup.

Många fondmäklare har istället startat egna indexfonder på samma sätt som Vanguard, vilka var först med det redan 1975, enligt Aarenstrup.

Savr förklarar att erbjudandet om Vanguards fonder i Sverige är en effekt av ”en delad vision om att tillhandahålla investerare fonder till så låg kostnad som möjligt”.

Fintech-utmanaren lanserade sin nya fondplattform i slutet av 2019. Bolaget erbjuder samma fonder som övriga aktörer på marknaden, men upp till halva avgiften, enligt dem själva.

Läs mer: Veteraner från EQT och Spotify lanserar fintech-app: ”Småsparare har ingen aning” 

Provisioner som Savr skulle ha fått i egenskap av mäklare av fonderna återbetalas till spararna. Affärsmodellen bygger istället på att ta en plattformsavgift på 0,09 procent.

Från början kommer Savr att erbjuda sina kunder tre Vanguardfonder; ”Vanguard US 500 Stock Index Inv USD Acc”, ”Vanguard European Stock Idx Inv EUR Acc” och ”Vanguard Global Bond Index Inv EURH Acc”.

Vanguards vicechef för Benelux och Norden, Cees Bezuijen, säger i ett uttalande att ”Vanguards hela produkterbjudande är skapat för att ge effektivitet och skalbarhet”. 

”Precis som Savr vill vi erbjuda våra fonder till lägsta möjliga kostnad för att ge kunderna de bästa förutsättningarna för lyckade investeringar. Vi är mycket glada över att samarbeta med Savr”, skriver Cees Bezuijen.

”Airbnb för husbilar” går samman med svensk konkurrent

Det schweiziska bolaget Mycamper ville slå sig in på campingmarknaden i fjol, med sin tjänst som låter kunder hyra ut husbilar och husvagnar till varandra. Nu investerar de i stället i sin svenska branschkollega Housecar – för att växa i Norden.

Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.
Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.Foto:Press.

Under 2020 lanserade det schweiziska bolaget Mycamper sin tjänst i Sverige. Deras plattform är ett sorts ”Airbnb för husbilar och husvagnar”, där privatpersoner kan hyra ut campingfordon till varandra. Affärsmodellen består av att bolagen tar runt 20 procent av uthyrningskostnaden i avgift. 

Men det har funnits flera lokala aktörer på marknaden, som fick ett uppsving i fjol när många svenskar valde att fira sin semester på hemmaplan i spåren av coronapandemin. 

Nu investerar Mycamper i sin svenskgrundade branschkollega Housecar.

”Vi är imponerade över deras snabba tillväxt. Strategiskt är det en stor fördel för oss att investera i ett grundarteam som kan den nordiska marknaden. Tillsammans är vi övertygade om att vi på ett effektivt sätt kommer att kunna skala”, säger Michele Matt vd för Mycamper, i en kommentar.

Läs mer: ”Airbnb för husvagnar” rullar ut – vill lifta med svemester-trenden

Affären är värd runt 5 miljoner kronor, vilket innebär att Mycamper blir delägare i Housecar tillsammans med grundarna.

Målsättningen är nu att tillsammans bygga den största delningstjänsten för fritidsfordon i Norden. Det kommer ske under svenska Housecars varumärke, dit det schweiziska bolaget flyttar alla sina tillgångar.

Redan före coronapandemin var Sverige dock det land i Europa med flest campingfordon per capita. Det finns i dag 100 000 husbilar och 290 000 husvagnar i landet.

”2021 har börjat fantastiskt. Vi är nära att nå förra årets bokningar redan nu”, säger Rickard Magnusson, vd och medgrundare på Housecar.

De tre andra grundarna bakom bolaget är Nicolas Cohen, Farshad Tajik och Anders Lisspers. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera