1515

Nu öppnar uppstickaren utestängd fondjätte för svenska sparare

Investeringsjätten Vanguard förvaltar över 50 000 miljarder kronor – men deras fonder har varit nästintill omöjliga att komma åt för svenska sparare. Det vill fintech-utmanaren Savr ändra på. ”Det är några av världens mest populära indexfonder”, säger Savrs vd Daniel Aarenstrup.

Daniel Aarenstrup är vd för Savr, vars spartjänst startade 2019 och nu öppnar upp för placeringar hos en av världens största fondbolag.
Daniel Aarenstrup är vd för Savr, vars spartjänst startade 2019 och nu öppnar upp för placeringar hos en av världens största fondbolag.

Vanguard beskrivs som världens näst största fondbolag – men den som letar efter bolagets produkter hos Avanza, Nordnet eller någon av de andra plattformarna hittar bara de börshandlade alternativen, så kallade ETF:er, vilka handlas med bankernas courtage.

Nu blir startupbolaget Savr den första svenska aktören att erbjuda de riktiga fonderna.

Den amerikanska jätten erbjuder inga provisioner vilket gjort att svenska fondmäklare aldrig haft några incitament att erbjuda Vanguard-sparande till sina kunder, menar Savr.

Läs mer: Oriflame-sonen går in som delägare i spar-appen Savr

”De har varit utestängda kan man säga. Bara genom vissa enskilda rådgivare, eller om du haft ett private banking-upplägg, har du kunnat komma åt dem”, säger Daniel Aarenstrup.

Många fondmäklare har istället startat egna indexfonder på samma sätt som Vanguard, vilka var först med det redan 1975, enligt Aarenstrup.

Savr förklarar att erbjudandet om Vanguards fonder i Sverige är en effekt av ”en delad vision om att tillhandahålla investerare fonder till så låg kostnad som möjligt”.

Fintech-utmanaren lanserade sin nya fondplattform i slutet av 2019. Bolaget erbjuder samma fonder som övriga aktörer på marknaden, men upp till halva avgiften, enligt dem själva.

Läs mer: Veteraner från EQT och Spotify lanserar fintech-app: ”Småsparare har ingen aning” 

Provisioner som Savr skulle ha fått i egenskap av mäklare av fonderna återbetalas till spararna. Affärsmodellen bygger istället på att ta en plattformsavgift på 0,09 procent.

Från början kommer Savr att erbjuda sina kunder tre Vanguardfonder; ”Vanguard US 500 Stock Index Inv USD Acc”, ”Vanguard European Stock Idx Inv EUR Acc” och ”Vanguard Global Bond Index Inv EURH Acc”.

Vanguards vicechef för Benelux och Norden, Cees Bezuijen, säger i ett uttalande att ”Vanguards hela produkterbjudande är skapat för att ge effektivitet och skalbarhet”. 

”Precis som Savr vill vi erbjuda våra fonder till lägsta möjliga kostnad för att ge kunderna de bästa förutsättningarna för lyckade investeringar. Vi är mycket glada över att samarbeta med Savr”, skriver Cees Bezuijen.

 


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?