Annons

Nu minskar Facebook i Sverige för första gången - så påverkas e-handeln

För första gången minskar Facebooks popularitet i Sverige. Men svenska e-handlare bör inte vara oroliga, enligt Per Ljungberg, vd på Svensk Digital Handel.
”Det gäller att ha örat mot marken”, säger han.

Till vänster Per Ljungberg, vd på Svensk Digital Handel.
Till vänster Per Ljungberg, vd på Svensk Digital Handel.

De senaste fem åren har svenskarnas misstro till storbolag som Facebook och Google vuxit. Runt 50 procent av svenskarna uppger att de känner en oro över att dessa bolag tummar på den personliga integriteten på nätet. Det är en ökning med 17 procentenheter sedan 2015. 

Det slår den färska rapporten Svenskarna och internet fast, som årligen tas fram av Internetstiftelsen. 

”Det svenska internetanvändandet har mognat, och folk reflekterar mer över vad de gör på nätet och vad det får för konsekvenser. Tillväxtboomen är över. Nu handlar det mer om konsolidering”, säger Måns Jonasson, digital strateg på Internetstiftelsen. 

Läs mer: Twitter använde personuppgifter för riktad reklam 

Som bakgrund till ökningen nämns bland annat Cambridge Analytica-skandalen, som gjort fler medvetna om hur personlig data kan missbrukas av stora bolag. 

Skulle Facebook eller Google tappa förtroendet flyttar folk någon annanstans.

För första gången tappar Facebook dagliga användare i Sverige. När samma sak hände i USA i fjol föll aktien med flera procent. Skulle kurvan fortsätta nedåt riskerar den att påverka en viktig plats för svensk näthandel. 

Men Per Ljungberg, vd på intresseorganisationen Svensk Digital Handel, är inte orolig över att svenskarnas sviktande förtroende riskerar att påverka e-handeln. 

”Om konsumenten inte gillar plattformen flyttar den. För e-handeln finns det ständigt flera kanaler att använda sig av för att på ett enkelt sätt nå ut. Skulle Facebook eller Google tappa förtroendet flyttar folk någon annanstans, men jag ser inte att det kan hända nu. Inget tyder på det inom en nära framtid.”

Däremot ser han att svenskarnas oro ställer högre krav också på e-handlare. 

”Med digitaliseringen har makten flyttat till konsumenten, vilket gör att trygghetsaspekten när det gäller e-handeln har förändrats. Dagens e-handlare måste kunna svara på hur den enskildes data används, hur lagstiftningen ser ut och ha stenkoll på GDPR.” 

Vill man som företag finnas på en plattform som folk litar mindre och mindre på? 

”Jag tror att det gäller att ha örat mot marken. Som e-handlare vill man vara relevant för konsumenten och finnas där de är. Jobbar man datadrivet får man snabbt feedback och kan agera därefter.” 

En av anledningarna till svenskarnas ökade skepsis är enligt Måns Jonasson att folk tröttnat på den riktade annonseringen på nätet. Till exempel kan en sökning på Google under förmiddagen resultera i återkommande reklam för en specifik produkt resten av dagen på Facebook. 

Per Ljungberg ser fortsatt fokus på riktad reklam från svenska e-handlare. 

”Styrkan med Google och Facebook är att kunna jobba personifierat, vilket konsumenterna uppskattar om det är bra. Trenden med att jobba datadrivet lär fortsätta öka.” 

Läs mer: Mångmiljardböter kan vänta för Facebook och Twitter 

Måns Jonasson påpekar att det minskande intresset för Facebook är marginellt, även om det sticker ut att trenden för första gången bryts. 

”Vi kanske har gått förbi Facebooks storhetstid, och kanske var användandet förra året så högt som det kommer att bli i Sverige. Än har det inte utkristalliserats något alternativ. Kanske dyker det upp mindre sociala nätverk som är mer nischade, kanske blir det en återgång till hur webben var på 1990-talet. Vi får se vad effekten blir.”

 

Innehåll från M-FilesAnnons

M-Files eliminerar risken för mänskliga dokumenthanteringsfel

Dokumenthantering är en central del av de flesta företags verksamheter, men att organisera stora mängder information kan vara en utmaning och hindra bolag från att arbeta effektivt.

– Digital hantering av våra dokument har gett en förbättrad produktivitet och ökad efterlevnad av standarder och regler, säger ansvarig på AQ Group.

Dokumenthantering utgör en viktig del av verksamheten för de flesta företag, oavsett storlek och bransch. Man hanterar och organiserar dagligen dokument, filer och data – och i takt med att dokumenthanteringssystemen blir alltmer avancerade kan företag effektivisera sina processer och rutiner ordentligt. Den finska dokumenthanteringsmarknaden har länge dominerats av M-Files. Nu har de expanderat i Norden och växer stadigt i Sverige, inte minst inom tillverkandeindustrin och Professional services.

Sticker ut på marknaden

Anders Edlund, säljchef Norden, berättar att det som gör att M-Files sticker ut på marknaden är att lösningen inte arbetar med traditionella mappstrukturer utan länkar information till användarna baserat på innehåll. 

– Det handlar om vad något är, inte var det finns lagrat. Detta kopplas i sin tur till ett avancerat workflow och en samarbetsplattform för externa parter, säger han.

Genom att samla all dokumentation på ett ställe och skapa en enhetlig vy av företagets dokumentation kan företag enkelt leta efter, hitta och använda informationen de behöver utan att behöva söka i flera olika system.

– Våra lösningar möjliggör också automatisering av manuella arbetsuppgifter, vilket eliminerar risken för mänskliga fel och sparar tid och resurser som annars skulle ha använts på administrativa uppgifter. Våra lösningar är dessutom möjliga att integrera med befintliga system, vilket sparar både tid och pengar eftersom det inte krävs några extra investeringar i hårdvara eller mjukvara.

Så här fungerar M-Files, läs mer 

En pålitlig partner

M-Files har visat sig vara en pålitlig partner för flera företag som vill förbättra sin produktivitet. Några av dessa är teknikföretaget Sinch och medicintekniska företaget Getinge. 

– Getinge och Sinch är bolag med mycket höga krav på sin informationshantering. Vid ett införande av den här omfattningen finns det alltid unika förutsättningar och krav som behöver hanteras. Här är vi särskilt stolta över att kunna erbjuda en smidig och säker digital plattform som kan öka produktiviteten och göra stor skillnad i vardagen, inte minst genom att information blir enklare att hitta och använda, säger Anders Edlund.

Ett annat exempel är verkstadsföretaget AQ Group, som har använt M-Files för att hantera sina stora mängder dokument och optimera dokumenthanteringsprocesserna inom organisationen. 

– Vi har lyckats uppnå både en enhetlig dokumentationsvy och fullständig överensstämmelse med olika standarder och regler. M-Files har också möjliggjort automatisering av våra manuella arbetsuppgifter, vilket har lett till minskad risk för mänskliga fel och förbättrad effektivitet, säger ansvarig projektledare på AQ Group.

Även finländarnas stamnätsbolag Fingrid Oyj har kunnat uppnå fullständig efterlevnad av olika standarder och regler med hjälp av M-Files, vilket enligt bolagets Communications and Information Management Manager har varit viktigt för deras verksamhet. Dessutom har teknikkonsultföretaget IKM Ocean Design och det ledande stål- och metallföretaget SSAB med hjälp av M-Files kunnat automatisera manuella arbetsuppgifter och förbättra efterlevnaden av olika standarder och regelverk.

– Traditionella dokumenthanteringssystem uppfyllde inte våra verksamhetskrav. Vi ville ha en modern, ny strategi för informationshantering som kunde erbjuda användarna nya digitala funktioner och verkliga fördelar för deras dagliga arbete, konstaterar projektansvarig på Fingrid Oyj.

Läs mer om M-Files erbjudande här 

Mer från M-Files

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med M-Files och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera