1515

Nu inleds rättegången om smygreklam mot Alexandra "Kissie" Nilsson

Under tisdagen inleddes huvudförhandlingen i Patent- och marknadsdomstolen med bloggaren Alexandra “Kissie” Nilsson och influencernätverket Tourn Media, efter att de anklagats för dold reklam.

Influencern Alexandra "Kissie" Nilsson i rätten för smygreklam.
Influencern Alexandra "Kissie" Nilsson i rätten för smygreklam.Foto:TT

Stämningen kom från Konsumentombudsmannen, KO, hos Konsumentverket som menar att Alexandra Nilsson och Tourn har gjort sig skyldiga till brott mot marknadsföringslagen. 

Bloggaren hördes i rätten igår. I början av veckan skrev hon på sin vällästa blogg att hon har en tuff vecka framför sig.

"Usch ser inte fram emot veckan som kommer alls, det kommer vara en lång och utmanade vecka... Men sånt är livet. Ibland har vi superroliga veckor som innehåller massa skoj och spännande saker, och ibland måste vi möta orättvisor. Men jag klarar det", skriver Alexandra Nilsson.

Tillsammans med sitt ombud meddelar hon Di Digital inne på Stockholms tingsrätt att de inte kommenterar målet för tillfället.

Debatten om smygreklam hos influencers på sociala medier har växt sig större under de senaste åren, och Reklamombudsmannen får mer och mer att göra när det gäller att fälla bloggare, Instagram-kändisar och Youtube-stjärnor för att de inte berättar vad som är reklam och inte i deras kanaler.

Veckans huvudförhandling grundar sig i att ett bolag som bedriver handel med begagnad elektronik genomförde ett reklamsamarbete tillsammans med Alexandra Nilsson där hon berättade om dem i sin blogg och på sitt Instagram-konto. Enligt marknadsföringslagen §9 ska all marknadsföring utformas och presenteras så att det tydligt framgår att det är en fråga om marknadsföring och vem som svarar för den.

Läs mer: Isabella Löwengrip investerar i ny influencer-plattform 

KO ansåg inte att annonserna för Mobilåtervinning var tydligt markerade och tvistar alltså denna vecka om frågan med Alexandra Nilsson och Tourn Media i Stockholms tingsrätt. Men det kan ta ett tag innan domen och eventuell påföljd kommer.

"Det går inte att säga exakt, men det kan dröja tills det kommer en dom i den här typen av förhandling", säger Henrik Axelsson på Konsumentverkets presstjänst.

"Det är bra att Konsumentombudsmannen gör detta för det finns så många frågor där det inte finns tydliga svar förrän man har kört det genom rättsmaskineriet. Man tvingas driva sådana här mål för att det behövs ett prejudikat för att veta vad som gäller", säger marknadsföringsexperten Gustav Martner på Digital Reliance som jobbar med utsatta grupper i digitala medier.

Samtidigt menar han att det kan vara ineffektivt att driva dyra mål i rätten istället för att branschen själv håller koll på rätt och fel. 

"Det är olyckligt och problemet är att oavsett vilket utfall det blir så kommer det fortfarande finnas kvar massa frågeställningar. Det är inte alls orimligt med krav på någon med 100 000 följare, men mitt tips är att influencerbranschen går samman och satsar på utbildningskrav och självreglering, där det ingår att man tar god marginal när man tolkar de riktlinjer som redan finns", säger Gustav Martner.

Di Digital har sökt Tourn Media.


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?