1515

Nu är Kry ett miljardbolag

Den digitala vårdcentralen Kry har fyllt på kassan med 200 miljoner kronor. Nu ska pengarna sättas i arbete. "Visionen är att vi ska bli ledande på detta i Europa", säger vd:n Johannes Schildt. 

Johannes Schildt, vd och medgrundare av den digitala vårdcentralen Kry.
Johannes Schildt, vd och medgrundare av den digitala vårdcentralen Kry.

Det har bara gått tre år sedan den digitala vårdcentralen Kry (NTL) drog igång verksamheten i Sverige. Men det har blivit tydligt att affärsidén, att erbjuda läkarbesök via videosamtal, har fått fäste.

"Vi hjälper fler och fler personer varje dag. I Sverige hanterar vi nu långt mer än en procent av alla läkarbesök i primärvården. Så förändringen går förhållandevis snabbt, inte bara i Sverige utan även på våra andra marknader Norge och Spanien", säger Johannes Schildt, vd och medgrundare av Kry. 

I och med gårdagens investering har Kry tagit in runt 250 miljoner kronor från externa finansiärer. Riskkapitalbolagen Creandum, Project A och Index Ventures har varit med sen starten och i går tillkom även riskkapitalbolaget Accel till ägarlistan. Vad Kry värderas till kommunicerades inte i samband med nyemissionen men enligt Johannes Schildt är bolaget nu värderat till över en miljard kronor. 

"Övergången till digital vård sker nu och vi ligger i framkanten i Europa. Vi har varit noga med att ta med oss investerare som delar vår stora ambition", säger han. 

Läs mer: Kry tar in 200 miljoner kronor 

Kry finns i dag i Sverige, Norge och Spanien. Planen är att expandera till åtminstone två nya marknader under de kommande 12 månaderna. Vilka det blir beror på lagstiftning och konsumentbeteende. 

”Vi tittar aktivt på samtliga europeiska marknader. Det handlar om att identifiera de marknader där det kan röra sig snabbt. Norge och Spanien är länder där det rör sig och nu händer samma sak i fler länder", säger Johannes Schildt. 

Utöver den geografiska expansionen satsar Kry och på att bygga vidare på själva produkten. Målet är att kunna ta hand om fler och fler olika typer av sjukdomar. 

"Vår ambition är att hjälpa så många som möjligt. Nu kommer vi att titta mer aktivt på mental ohälsa. Det finns ett stort behov för patienter med den typen av problematik att träffa vårdpersonal och vår tjänst lämpar sig otroligt bra för det", säger Johannes Schildt. 

Någonting som talar för bolagets långsiktiga ambitioner är att fler och fler blir bekväma med att besöka läkare digitalt. 

"Precis i början nådde vi främst yngre, teknikvana personer. Nu når vi ut brett. Vi har många patienter som  bor på landsbygden eller är äldre och har svårt att ta sig till en vårdcentral. Samtidigt så kommer det nu en generation som köper lägenhet, bokar flygbiljetter och gör bankärenden på nätet. För dem är det helt naturligt att också träffa läkare den vägen", säger Johannes Schildt. 

Läs mer: Halv miljard till digital vård 2016 

Kry jämförs ofta med den svenska branschkollegan Min Doktor (NTL), också de en riskkapitalfinansierad snabbväxande digital vårdcentral. Men det finns viktiga skillnader mellan bolagen, enligt Johannes Schildt. 

"Vi adresserar samma problem så jag förstår att vi från utsidan ser lika ut. Men produktmässigt finns en stor skillnad. Min Doktor är i grunden en textbaserad tjänst där möten hanteras i en chat medan vi är en videobaserad tjänst där alla patienter möter en läkare i ett videosamtal". 

Några planer på att börja generera vinst har inte Kry den närmsta tiden. Just nu ligger fokus helt på att expandera på den europeiska marknaden och rekrytera personal till bolaget. 

"Vi hjälper många människor i dag, men vi har bara börjat. Det här är verkligen bara starten".


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?