1515

Nu noteras Dropbox – utgången blir viktig för Spotify

På fredagen introducerades molntjänstföretaget Dropbox på börsen i USA. Årets hittills största technotering kan ge en fingervisning om hur Spotify kommer tas emot sin första handelsdag i början av april. På premiärdagen rusade Dropbox med 35,6 procent – ett glädjebesked för Daniel Ek.

Spotifys grundare och vd Daniel Ek på scen i New York.
Spotifys grundare och vd Daniel Ek på scen i New York.Foto:Michael Loccisano

Börserna har reagerat surt med breda nedgångar efter att risken för ett handelskrig har tilltagit. Kina planerar nu att införa importtullar till ett värde av tre miljarder dollar för amerikanska varor, som ett svar på USA:s president Donald Trumps förslag om tullar på kinesiska produkter.

Mitt i stormens öga står molntjänstföretaget Dropbox – som introduceras på börsen i USA under fredagseftermiddagen, svensk tid. Det är den största noteringen av ett stort techbolag sedan Snap gick till börsen i mars 2017.

Läs mer: Spotifys notering öppnar för miljardklipp för Daniel Ek 

Dropbox teckningskurs var 173 kronor per aktie, högre än väntat efter en stor överteckning, vilket innebär att bolaget värderas till knappt 68 miljarder kronor.

Resultatet i premiärhandeln kommer att få stor betydelse för svenska Spotifys stundade börsnotering den 3 april, menar sparekonomen Joakim Bornold på Nordnet.

”Även om varken Dropbox eller Spotify har något att göra med handelskriget kommer börsoron att försvåra noteringarna. Därför blir Dropbox premiär en riktig värdemätare om hur stark marknaden är för nynoterade techbolag. Skulle aktien gå riktigt svagt kommer det att bli en svettig vecka framöver för Spotify”, säger han.

Läs mer: Spotifys besked: Därför är tillväxt viktigare än vinst 

Spotify har i sin tur valt en okonventionell metod i form av en direktnotering. Det innebär att ägarna erbjuder existerande aktier för handel – i stället för att bolaget gör en nyemission och utfäster nya aktier. 

Därmed har intressenterna ingen teckningskurs att utgå från under första handelsdagen – vilket gör aktien ännu mer svårhandlad, enligt Joakim Bornold.

”En vanlig börsnotering är i sin natur väldigt känslig för riskaptiten på marknaden. Den modell som Spotify har valt är ännu mer känslig för den typ av volatilitet och stökighet som vi ser just nu. I värsta fall får Spotifys en mycket lägre värdering med stora svängningar”, säger han.

Läs mer: Problemet som plågar Spotify: ”Alla som rört det har slutat” 

Om det vill sig riktigt illa skulle till och med Spotify kunna besluta sig för att skjuta upp sin första handelsdag på New York-börsen, tror sparekonomen. 

”Hos Spotifys rådgivare lär det i alla fall finnas på tapeten att skjuta noteringen framåt i tiden. Man vill alltid ha en lugn och stabil första tid för aktien så att den naturligt kan hitta sitt pris”, säger Joakim Bornold på Nordnet.

Noteringen av Spotify kommer med allra största sannolikhet bli ännu större än Dropbox dito, då streamingjätten i sitt prospekt nämner en möjlig värdering på mellan 132 och 194 miljarder kronor baserat på nyliga privata aktietransaktioner. 

Läs mer: Daniel Ek försvarar Spotifys affär med kinesiska Tencent 

Under sin första handelsdag rusade Dropbox aktie med 35,6 procent och handlades för cirka 235 kronor. Som mest var aktien upp över 50 procent. Därmed lyckades techbolaget skaka av sig den generella börsoron och Daniel Ek, Spotifys vd och grundare, lär pusta ut. 


Innehåll från WintAnnons

Konsulter som struntar i admin tjänar troligen mer

Daniel Johansson, VD Wint.
Daniel Johansson, VD Wint.

I Brainvilles konsultrapport över första halvåret 2021 går det att läsa att ett för konsulter angenämt problem uppstått. Det finns fler uppdrag än konsulter just nu, och precis som på bostadsmarknaden är det säljarens, alltså konsultens, marknad. Wint ser liknande vindar både där fler konsulter efterfrågar en lösning för att lätta arbetsbördan, men också att fler nya bolag startas.

Hos den automatiserade bokföringstjänsten Wint kan man relatera till den utveckling som Brainvilles siffror visar. Det finns en större efterfrågan från både nystartade och äldre bolag. 

– En stor del av vår kundbas är få- och flermans konsultbolag, såväl IT- som HR- och management-konsulter. Många är så gott som fullbelagda just nu och behöver optimera sin tid och sina arbetsdagar. Att då lägga tid på administration funkar inte, det är debiterbara timmar som egentligen bara försvinner. Jag kan absolut gå så långt som att säga att konsulter som släpper mycket av administrationen och istället låter oss sköta den, troligen tjänar mer, säger Daniel Johansson, VD på Wint. 

Wints tjänst är framtagen med grundidén om att företagande ska vara superenkelt. Alla onödiga moment som stjäl tid ska skalas bort. Som konsult ger det ju mer tid till kunden och uppdraget. Till skillnad från många andra tjänster på marknaden är Wint en helhetslösning som helt tar över administrationen, från löner och betalningar till deklarationer och bokslut. I modellen ingår även att kunna ge företagare ekonomisk rådgivning utifrån deras företag och behov, allt till en fast månadskostnad. 

Läs också: så förenklar Wint vardagen för hundratals svenska konsulter 

Stort behov av effektivisering

När första halvårets konsultrapport från Brainville presenterades visade det sig att uppdragen i storstadsregionerna just nu är så många att konsulternas tid inte räcker till. Det går att välja och vraka bland uppdrag och det finns en tendens att alla företag inte kan få den hjälp de behöver. 

– Det är absolut konsulternas marknad. Samtidigt som de har ett stort behov av att effektivisera och strukturera för att möta efterfrågan går det ju inte heller att jobba fler timmar än vad som finns på ett dygn. Att konsulterna själva börjar leja bort jobb och uppgifter är en naturlig del i det här, säger Manuel de Verdier på Brainville. 

Förändrad prisbild och bättre lönsamhet

En annan del av utvecklingen där uppdragen är fler än konsulterna är att prisbilden kan förändras. Som vanligt när marknaden styrs efter tillgång och efterfrågan finns det utrymme att se över prissättning och utveckla nya delar av sitt erbjudande. Brainville ser att marknaden är redo att betala det konsulterna begär.

– Vi ser mindre skillnad mellan vad konsulterna vill ha betalt och det uppdragsgivarna är villiga att betala. Detta halvår är det lite extra intressant att se att uppdragsgivarnas priser har ökat snabbare än säljarnas, vilket förstås är ett tydligt tecken på att det är säljarens marknad.

Att både kunna höja sitt arvode och samtidigt använda sig av en extern tjänst för löneutbetalningar, deklarationer, betalningar och bokslut ger stora möjligheter till större lönsamhet och bättre rörelseresultat. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?