1515

Nu används svensk VR i brittiska skolor

I brittiska skolor lär sig nu eleverna med hjälp av VR som de styr med händerna. Gesttekniken kommer från det svenska bolaget Crunchfish. Vd Joakim Nydemark förklarar varför framtiden för VR i skolor ser ljus ut.

Crunchfish noterades på First North i november 2016. Foto: Crunchfish
Crunchfish noterades på First North i november 2016. Foto: CrunchfishFoto:Crunchfish

I slutet av januari handlades Crunchfish aktie upp på ett besked om att det Malmöbaserade VR- och AR-bolaget hade tecknat ett licensavtal med Avantis Systems som levererar tekniklösningar till den brittiska utbildningssektorn.

Läs mer: Crunchfish tecknar licensavtal – aktien rusar

Konkret innebär avtalet att Crunchfishs geststyrningsteknik kan användas i Avantis VR-headset. Avtalet på tre år gav en direkt intäkt på drygt 700 000 kronor och royaltyintäkter från sålda enheter.

Avantis står för innehållet som alltså styrs med hjälp av gestteknik från Crunchfish. Nu har produkten börjat rullas ut i brittiska skolor.

”Det är fortfarande i ett tidigt skede men produkterna är kommersiella”, säger Crunchfishs vd Joakim Nydemark till Di Digital.

På sikt är han övertygad om att VR i skolor ska bli en betydande marknad. 

”Innehållet behöver mogna till och komma på plats men där sker mycket.”

Det är en viss transparens inbyggd i Avantis utbildningsmaterial så barnen ser delvis sina egna händer. Mjukvaran som levereras till Avantis är anpassad till ett fåtal enkla gester eftersom det är barn som ska använda dem.

”Vill du hoppa tillbaka till hemskärmen så är det en gest. Vill du zooma så tar du båda fingrarna och formar en kikare.”

Tanken är att gesterna ska övas in och vara konsekventa oavsett vilket ämne det är som lärs ut i VR.

”Oavsett om du reser i Indien eller håller på med vinklar i matematiken så ska du slippa tänka på gränssnittet.”

Joakim Nydemark tycker att VR möjliggör nya upplevelser och ett engagemang bland eleverna.

”Det går att resa tillbaka i tiden och uppleva dinousarier och i matematiken kan du gå in och se vinklar och former på ett spännande sätt.”

Oavsett om du reser i Indien eller håller på med vinklar i matematiken så ska du slippa tänka på gränssnittet.

Brittiska skolor ligger längre fram med VR än skolorna i många andra länder tycker Crunchfish-vd:n.

”Men andra länder är också på gång och det gör att det här området är så spännande. Vi för diskussioner i USA men har bara identifierat möjligheterna i öst.”

Enligt honom är det inte alltid helt tydligt vilket syfte mycket av det innehåll som produceras inom VR har. Därför tycker han att skolor är en bra marknad, för där blir det så tydligt.

”Det går att skapa helt nya sätt att utbilda barn och ungdomar och till och med universitetsstudenter. Det går att gå in i saker, vända och vrida på dem och få en helt annan förståelse för det man studerar.”

Även den närbesläktade tekniken augmented reality, eller förstärkt verklighet, tror han kommer ta plats i utbildningsväsendet i framtiden.

”När läkare utbildas skulle de kunna få instruktioner genom AR under operationer”, säger han.

Läs mer: Startup-bolagen som ska rädda skolan


Innehåll från TaniumAnnons

Full datavisibilitet kritiskt för god cybersäkerhet

Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young
Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young

Kombinationen av företagens snabba digitala transformationstakt och nya arbetsverktyg såsom exempelvis molnlösningar, IoT och IIoT genererar enorma mängder data. Samtidigt ökar förväntningarna på kontinuerlig access till system och information, oavsett enhet och plats. Vikten av att kartlägga hur data genereras, används och analyseras blir således extremt viktigt, inte minst med tanke på att riktlinjer och regelverk skärps allt mer.

Har företag inte full visibilitet av vad de lagrar och bearbetar är risken stor att de inte efterlever rådande lagar. Därför är det kritiskt att ha god översikt av – och insikt i – den data man genererar och delar. 

– I takt med att information dessutom blir allt mer gränslös och vi lever i ett samhälle som präglas av hyper-connectivity, gäller det att vara väldigt noga med varifrån och hur data accessas – risken är annars stor att säkerheten äventyras, konstaterar Abhishek Ramavat, Associate Partner Ernst&Young Norge, Cybersecurity.

Vet vad ni ska skydda

Kollegan Tim Best, Associate Partner Nordic Cybersecurity Leader, Ernst&Young, adderar att en grundläggande komponent i att skydda sina tillgångar är att veta exakt vad det är man vill skydda. 

– Full visibilitet är centralt för att kartlägga vilka delar av sina data man vill säkra. Detta är i förlängningen inget nytt, men ändå ägnar många företag betydande tid och resurser åt att jaga data i sina nätverk för att avgöra vad de ska skydda. Frågor man först bör ställa sig är dock: är detta affärskritiska data? Om vi tappar dem, tappar vi tillgänglighet, funktioner eller servicenivå? När man väl vet vad som ska skyddas kan man ägna sig åt nödvändiga sårbarhetsåtgärder.

Oliver Cronk, Chief IT Architect EMEA hos Tanium, tar analysen ett steg längre. Med rätt data och heltäckande visibilitet får man ett bättre beslutsunderlag vad gäller all riskhantering.

– Riskhantering har historiskt varit ganska subjektivt; olika experter har sett olika säkerhetsrisker. Ger man dock relevant data till skickliga medarbetare tar de också smarta och informerade beslut, samtidigt som man lättare upptäcker potentiella risker – och möjligheter.

Insikter som konkurrensfördel

Tim Best konstaterar att dylika möjligheter inkluderar att använda sina insikter som en konkurrensfördel. 

– Full visibilitet och regelefterlevnad genom hela tillverknings- och leveranskedjan förmedlar att man tar säkerheten på allvar och erbjuder trygga data såväl som stabila och pålitliga tjänster. Följden blir ökad tillit från kunderna, vilket i sin tur kan leda till fler marknadsandelar.

En annan avsevärd fördel är möjligheten att helt omdana rutinerna kring revisioner. Traditionellt sett har revisioner skötts manuellt och många företag känner sig därtill defensiva inför att få sitt arbete granskat. Här menar Oliver Cronk att datainsikter skulle kunna vara helt avgörande. 

– Genom att ha full kännedom om vad som pågår inom verksamheten kan man samverka med och ta hjälp av de som genomför revisionen, för att på så vis bättre precisera och förstå vilka utmaningar och risker som är mest angelägna. Möjligheten att prioritera de frågor som är mest överhängande blir också en fördel ur ett ekonomiskt perspektiv, avslutar han. 

Tydliga rutiner är centralt

Abhishek Ramavat påpekar emellertid att visibilitet inte är det enda sättet att belysa dolda risker. Medan data är de primära verktygen i riskutvärdering och -hantering, gäller det också att ha tydliga rutiner och processer på plats. 

– Vet vi inte hur datan hänger ihop och hur vi ska hantera den är det svårt att agera på sina insikter. Därför blir analysen minst lika viktig ur ett riskperspektiv. Om du inte agerar på din data samlar du i praktiken bara på dig en allt större katalog över dina problem. Att driva igenom nödvändiga insatser åtgärdar många risker, så en öppen kultur som präglas av samverkan är mycket viktigt, säger han, och får medhåll av Tim Best:

– Att utvärdera och öka den digitala mognaden är således oerhört värdefullt. Förutom att det bidrar till att blottlägga brister innebär det också att medarbetarna kan ta bättre och mer relevanta beslut kring verksamhetens cybersäkerhet, avslutar Tim Best.

www.tanium.com 

www.ey.com 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?