1515

Nu används svensk VR i brittiska skolor

I brittiska skolor lär sig nu eleverna med hjälp av VR som de styr med händerna. Gesttekniken kommer från det svenska bolaget Crunchfish. Vd Joakim Nydemark förklarar varför framtiden för VR i skolor ser ljus ut.

Crunchfish noterades på First North i november 2016. Foto: Crunchfish
Crunchfish noterades på First North i november 2016. Foto: CrunchfishFoto:Crunchfish

I slutet av januari handlades Crunchfish aktie upp på ett besked om att det Malmöbaserade VR- och AR-bolaget hade tecknat ett licensavtal med Avantis Systems som levererar tekniklösningar till den brittiska utbildningssektorn.

Läs mer: Crunchfish tecknar licensavtal – aktien rusar

Konkret innebär avtalet att Crunchfishs geststyrningsteknik kan användas i Avantis VR-headset. Avtalet på tre år gav en direkt intäkt på drygt 700 000 kronor och royaltyintäkter från sålda enheter.

Avantis står för innehållet som alltså styrs med hjälp av gestteknik från Crunchfish. Nu har produkten börjat rullas ut i brittiska skolor.

”Det är fortfarande i ett tidigt skede men produkterna är kommersiella”, säger Crunchfishs vd Joakim Nydemark till Di Digital.

På sikt är han övertygad om att VR i skolor ska bli en betydande marknad. 

”Innehållet behöver mogna till och komma på plats men där sker mycket.”

Det är en viss transparens inbyggd i Avantis utbildningsmaterial så barnen ser delvis sina egna händer. Mjukvaran som levereras till Avantis är anpassad till ett fåtal enkla gester eftersom det är barn som ska använda dem.

”Vill du hoppa tillbaka till hemskärmen så är det en gest. Vill du zooma så tar du båda fingrarna och formar en kikare.”

Tanken är att gesterna ska övas in och vara konsekventa oavsett vilket ämne det är som lärs ut i VR.

”Oavsett om du reser i Indien eller håller på med vinklar i matematiken så ska du slippa tänka på gränssnittet.”

Joakim Nydemark tycker att VR möjliggör nya upplevelser och ett engagemang bland eleverna.

”Det går att resa tillbaka i tiden och uppleva dinousarier och i matematiken kan du gå in och se vinklar och former på ett spännande sätt.”

Oavsett om du reser i Indien eller håller på med vinklar i matematiken så ska du slippa tänka på gränssnittet.

Brittiska skolor ligger längre fram med VR än skolorna i många andra länder tycker Crunchfish-vd:n.

”Men andra länder är också på gång och det gör att det här området är så spännande. Vi för diskussioner i USA men har bara identifierat möjligheterna i öst.”

Enligt honom är det inte alltid helt tydligt vilket syfte mycket av det innehåll som produceras inom VR har. Därför tycker han att skolor är en bra marknad, för där blir det så tydligt.

”Det går att skapa helt nya sätt att utbilda barn och ungdomar och till och med universitetsstudenter. Det går att gå in i saker, vända och vrida på dem och få en helt annan förståelse för det man studerar.”

Även den närbesläktade tekniken augmented reality, eller förstärkt verklighet, tror han kommer ta plats i utbildningsväsendet i framtiden.

”När läkare utbildas skulle de kunna få instruktioner genom AR under operationer”, säger han.

Läs mer: Startup-bolagen som ska rädda skolan


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar. 

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar 

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?