1515

Nouvago Capital investerar i digitalt inköpssystem: ”Vi siktar på en global marknad”

Investmentbolaget Nouvago Capital investerar 3,5 miljoner kronor i Foodflow som lanserat en digital plattform för dagligvarubutikers och restaurangers externa beställningar.  

Frank Bonn, vd för Nouvago Capital.
Frank Bonn, vd för Nouvago Capital.Foto:Ivan da Silva/Zap PR, Hasse Holmberg/TT

Startup-bolaget Foodflow tar nu in 8 miljoner kronor efter att vid årsskiftet ha lanserat tjänsten Stockfiller, som fungerar som en länk mellan butiker och externa leverantörer. Bland användarna finns bland annat Coop, Ica och Urban Deli. 

En av investerarna är svenska Nouvago Capital som går in med cirka 3,5 miljoner kronor. I och med det fick man två styrelseplatser i Foodflow. Investmentbolaget som är ett dotterbolag till Servisen Investment Management, har tidigare främst investerat i film- musik- och nöjesindustrin.  

Läs mer: Ica vill digitaliseras – startar innovationsbolag 

”Det som fick oss att titta på det här, är att den digitala infrastrukturen är intressant. I dag sker många beställningar analogt och med det digitala verktyget Stockfiller blir det lättare för alla parter”, säger Frank Bonn som är vd för Nouvago Capital.  

”Den här produkten är otroligt spännande och vi ser fram emot att vara delaktiga i denna resa. Även i butikerna tycker folk 'wow', vilken produkt.” 

Genom den digitala plattformen, Stockfiller, kan affärer, restauranger och hotell beställa från sina externa leverantörer i ett och samma köp– istället för att göra inköp från varje leverantör var för sig. 

Tanken är att effektivisera och automatisera orderläggningar och på så sätt spara tid, minska det administrativa arbetet samt skapa en bättre kommunikation mellan inköpare och leverantörer. I dagsläget är tjänsten gratis för inköparna och kostar producenterna ungefär en procent i provision. 

Läs mer: Explosiv tillväxt för Matsmart – omsätter nu 200 miljoner

”Vi ser att fler kunder vill gör aktiva val, vilket i sin tur gör att en större del av dagligvaruhandelns sortiment kommer från externa leverantörer. Sveriges marknad på dagvaror ligger på 250 miljarder kronor och 15 till 20 procent är beställningar som inte kommer från stora centrallager. Så det här är en enorm marknad”, säger Frank Bonn. 

Sedan lanseringen för mindre än ett år sedan har användarna ökat snabbt. Enligt Frank Bonn har Foodflow 4 miljoner kronor i transaktioner per månad.  

”Vi ser också att transaktionerna ökar med fem till tio procent månad till månad”, säger Frank Bonn. 

Läs mer: Icas vd: ”Enorm tillväxt inom e-handel”

I dag används Stockfiller av drygt 100 leverantörer och av 350 inköpare. Frank Bonn tror att tjänsten även kan bli aktuell på en global marknad.  

”Vi tror absolut att detta kan bli en global produkt för systemet ser ungefär likadant ut i andra länder. Men först ska vi sätta Foodflow på den svenska kartan”, säger Frank Bonn och fortsätter:  

”Vi ser inte heller någon direkt konkurrens från andra aktörer, eftersom vi är ganska ensamma om att vara så nischade. Sen måste vi upplysa om varför producenter och inköpare vinner på att använda vår tjänst. Nu ska vi springa så fort vi kan.” 


Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?