1515

Noterade Tobii i samarbete med Apple: Styr Ipad med ögonen

Det har tagit sex år – nu släpps Tobii Dynavox ögonstyrning till Apples Ipad.

Enligt vd:n Fredrik Ruben har produkten potentialen att förändra livet för miljontals användare som inte kan använda den dominerande surfplattan med händerna.

”Det är en väldigt underutvecklad marknad”, säger han.

Fredrik Ruben är vd på Tobii Dynavox.
Fredrik Ruben är vd på Tobii Dynavox.Foto:Jack Mikrut

Tobii TOBII +2,06% Dagens utveckling AB står inför en avknoppning av verksamheten Tobii Dynavox. Det kommer att ske genom en så kallad Lex Asea-utdelning, där varje aktie i Tobii ger en utdelning av en aktie i Tobii Dynavox. Första egna handelsdag i bolaget beräknas till den 9 december.

Tobii-aktien har hämtat sig rejält sedan bottennoteringen på 25 kronor, våren 2020. Aktien handlas i dag för 63 kronor, vilket dock är ned ned sedan toppnoteringen på drygt 74 kronor i september.

Anledningen till särnoteringen sägs vara att verksamheterna glidit långt ifrån varandra; Tobii AB med sitt fokus på att läsa ögonrörelser för att till exempel bedöma kundbeteenden i kommersiella syften, och Tobii Dynavox som i dag är världens överlägset största leverantör av kommunikationshjälpmedel för personer med funktionsnedsättning.

”Men även om vi är klart störst har vi bara skrapat på ytan”, säger Tobii Dynavox vd Fredrik Ruben.

Bolaget tillverkar i dag skärmar med ögonstyrning baserade på Windowsystem. De är, som han säger, lite ”techiga”.

”Den överlägset vanligaste frågan jag fått genom åren är om vår ögonstyrning fungerar till Ipad”, säger han med ett skratt.

TIll höger syns en Ipad i Tobii Dynavox produkt ”TD Pilot”.
TIll höger syns en Ipad i Tobii Dynavox produkt ”TD Pilot”.Foto:Jack Mikrut

Han har alltid behövt svara nej. Till skillnad från pc-världen, där utvecklare lätt kan programmera egna drivrutiner till sin hårdvara, är Apples AAPL -1,17% Dagens utveckling operativsystem till Iphone och Ipad att betrakta som en ”walled garden”. Appar och tillbehör som vill interagera med centrala funktioner behöver Apples goda vilja.

”Jag letade i mejlboxen för att se hur länge vi hållit på med det här projektet och visade sig att det är sex år sedan vi började jobba med Apple.”

Resultatet är dock slående smidigt, visar det sig när Di:s team får testa. En grå ring fungerar som en motsvarande muspekare vilken följer din blick. Genom att fästa ögonen på något du annars rört med ditt finger aktiveras funktionen – starta en app till exempel.

På samma sätt kan användaren kommunicera genom att titta på bokstäverna på ett tangentbord varpå surfplattan läser upp ordet eller frasen.

Läs mer: Iphone måltavla i nytt EU-lagförslag: ”USB-C ska vara standard”

Tobii Dynavox produkter förskrivs av läkare eller terapeuter. De ögonstyrda skärmarna – de gamla med Windows och de nya med Ipad OS 15 – är avsedda för personer som antingen är födda med till exempel en cp-skada eller för någon som råkat ut för en sjukdom eller olycka i vuxen ålder, till exempel ALS och ryggmärgsskador.

Det faktum att det är en riktig Ipad, med funktionerna och renomméet produkten har, tror Fredrik Ruben dramatiskt kommer att öka upptagningen.

”Två miljoner människor får varje år en diagnos som innebär en så pass grav funktionsnedsättning att de inte kan kommunicera. Men mindre än 2 procent av dem får den här typen av hjälp”, säger han.

Anledningen är okunskap och låg kännedom om hjälpmedel.

”Man får inte den informationen när man utbildar sig till logoped. Men en Ipad, det har de kanske själva och många vet hur den fungerar med appar liknande. Det är en bra språngbräda ut med informationen om hur stor skillnad ögonstyrning kan göra.”

Enligt honom kan deras användare kommunicera med 30 ord per minut genom det ögonstyrda tangentbordet, där ordförslag och fraser dyker upp precis som när du skriver ett sms.

”Stephen Hawking, som vi har träffat och visat vår produkt, styrde sin skärm med kindmuskeln. Men kunde bara skriva ett ord i minuten”, säger Fredrik Ruben.

Den nya produkten för Ipad – som heter ”TD Pilot” – har extra batteri, ett skal för att vara mer stöt- och väderbeständig och starka högtalare som spelar upp kommunikationen som användaren skriver in. Den har också en skärm på baksidan som skriver ut samma formuleringar.

Läs mer: Apple presenterar nya hörlurar och skrytdatorer – så dyra blir de

Tobii Dynavox har precis förvärvat ett belgiskt bolag som är specialiserade på datoriserade röster för att alla användare framöver ska kunna låta olika.

”Om du har ett barn som inte kan prata, men ett syskon som kan, så kan syskonet ’donera’ sin röst. Genom att justera den lite så kan det bli en helt egen men närbesläktad röst för barnet som inte kan prata”, säger Fredrik Ruben.

Även Apple säger sig vara stolt över samarbetet med Tobii:

”Vi är så glada över att människor som behöver den här tekniken kommer att ha möjligheten att styra Ipad genom att använda ögonen”, säger Sarah Herrlinger, senior director på Apples avdelning för tillgänglighetssatsningar.

”På Apple utvecklar vi grundläggande teknik, inklusive stöd för 'eyetracking', för att öka våra operativsystems tillgänglighet, och vi är överlyckliga över att Tobii Dynavox drar nytta av detta för att göra det möjligt för människor med funktionsnedsättningar att leva bättre liv och följa sina drömmar.”

Tobii AB omsatte 1,4 miljarder 2020, ned från 1,5 miljarder 2019. Resultatet före avskrivningar slutade på 88 Mkr, men med en förlust på sista raden på 124 Mkr.


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?