1515
Annons

Northzone investerar i finsk fintech

Finska Zervant ska hjälpa europeiska bolag att hantera övergången till digitala fakturor. Nu tar bolaget in 38 miljoner kronor av bland andra svenska Northzone.

Zervants grundare Tuukka Koskinen och Mattias Hansson.
Zervants grundare Tuukka Koskinen och Mattias Hansson.

I slutet av 2018 kommer e-fakturor att bli tvingande i EU. För att hantera övergången erbjuder Zervant en programvara för digitala faktureringar för små och stora företag. De senaste åren har Zervant (NTL) lyckats attrahera över 100 000 bolag i 160 länder. 

“Inom de kommande 5 åren kommer det ske en enorm skiftning till elektronisk fakturering, och finansiella produkter kommer bli mer tillgängligt för mikroföretag. Här vill vi vara med och visa vägen”, säger Mattias Hansson, vd för Zervant, i ett skriftligt meddelande.

Zervant grundades av Mattias Hansson, Tuukka Koskinen och Patrik Ekman 2010 och är en konkurrent till svenska Billogram (NTL). I våras prisades bolaget under Distruption Banking Nordics, ett fintech-event arrangerat av True Global Ventures och Deloitte, och nu har man tagit in nytt kapital. 

Tillsammans med Conor Venture Partners investerar Northzone 38 miljoner kronor i Zervant.

“Investeringen kommer att låta oss expandera ordentligt och stärka vår position som den ledande fakturatjänsten för småföretag i Europa. Vi kommer att öka tillväxttakten på våra nuvarande marknader samt expandera till fler länder”, säger Mattias Hansson.

Foto:

Zervant tar in 38 Mkr av bland andra svenska Northzone. Data och grafik från Nordictechlist.com

Sedan starten har Zervant tagit in 76 Mkr. 

”Vi anser att Zervant är ett fantastiskt exempel på ett snabbväxande bolag inom ett affärsområde som närmar sig en total omställning”, säger Bjørn Stray, partner vid Northzone, i ett pressmeddelande.

Läs även: Bankerna: “Fintech-bolagen kör om oss”

”Airbnb för husbilar” går samman med svensk konkurrent

Det schweiziska bolaget Mycamper ville slå sig in på campingmarknaden i fjol, med sin tjänst som låter kunder hyra ut husbilar och husvagnar till varandra. Nu investerar de i stället i sin svenska branschkollega Housecar – för att växa i Norden.

Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.
Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.Foto:Press.

Under 2020 lanserade det schweiziska bolaget Mycamper sin tjänst i Sverige. Deras plattform är ett sorts ”Airbnb för husbilar och husvagnar”, där privatpersoner kan hyra ut campingfordon till varandra. Affärsmodellen består av att bolagen tar runt 20 procent av uthyrningskostnaden i avgift. 

Men det har funnits flera lokala aktörer på marknaden, som fick ett uppsving i fjol när många svenskar valde att fira sin semester på hemmaplan i spåren av coronapandemin. 

Nu investerar Mycamper i sin svenskgrundade branschkollega Housecar.

”Vi är imponerade över deras snabba tillväxt. Strategiskt är det en stor fördel för oss att investera i ett grundarteam som kan den nordiska marknaden. Tillsammans är vi övertygade om att vi på ett effektivt sätt kommer att kunna skala”, säger Michele Matt vd för Mycamper, i en kommentar.

Läs mer: ”Airbnb för husvagnar” rullar ut – vill lifta med svemester-trenden

Affären är värd runt 5 miljoner kronor, vilket innebär att Mycamper blir delägare i Housecar tillsammans med grundarna.

Målsättningen är nu att tillsammans bygga den största delningstjänsten för fritidsfordon i Norden. Det kommer ske under svenska Housecars varumärke, dit det schweiziska bolaget flyttar alla sina tillgångar.

Redan före coronapandemin var Sverige dock det land i Europa med flest campingfordon per capita. Det finns i dag 100 000 husbilar och 290 000 husvagnar i landet.

”2021 har börjat fantastiskt. Vi är nära att nå förra årets bokningar redan nu”, säger Rickard Magnusson, vd och medgrundare på Housecar.

De tre andra grundarna bakom bolaget är Nicolas Cohen, Farshad Tajik och Anders Lisspers. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera