1515
Annons

Northvolts vd: ”Kommer investera ett antal miljarder”

Northvolt köper skogs- och papperskoncernen Stora Ensos nedlagda pappersbruk Kvarnsveden i Borlänge. 

”Totalt är det på 90 hektar så det finns yta att expandera på”, säger Northvolts vd Peter Carlsson till Di TV. 

Foto:Johanna Fond

Avtalet om förvärvet väntas blir klart under de kommande månaderna, och planeringen för ombyggnationen är i gång. Målet är att verksamheten ska vara igång i slutet av 2024.

Kvarnsveden har optimalt läge för produktion av aktivt material som används i katoden i batterier. 

”Vi har en bra infraenergistruktur med en mängd vattenkraftverk, där ett är precis nedanför sajten. Vi har även kylvatten som behövs för produktionen. Men vi kommer även producera battericeller och då avser vi att konvertera vissa av maskinhallarna in i cellproduktion”, säger Peter Carlsson.

På vissa stället måste man dock jämna marken och bygga nytt. 

”Totalt är det nästan 90 hektar, så det finns yta att expandera på.”

För Northvolt innebär det här att man för första gången kan återvinna en anläggning där en annan industri ser en nedgång, menar Peter Carlsson. För trakten innebär det 1.000 arbetstillfällen på en plats där Stora Enso tidigare hade 440 anställda.

”Vi tar över och omvandlar den till en ny industri som expanderar, och det är väldigt roligt. Det innebär att vi både vill ha tillbaka en stor del av Stora Ensos manskap, men att vi även kommer behöva flytta in nya personer till regionen.”

Att Northvolts satsning innebär många fler arbetstillfällen gläder näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.

”I en övrig katastrofvecka måste man ändå få glädjas med alla Borlängebor och de som sett problemen när Kvarnsveden lades ned, att man så snabbt har lyckats få fram, många fler nya jobb i Borlänge, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson, till Di.

”Även om allt är nedtonat är det en jubeldag för Borlänge.”

Batteritillverkning är en kostsam industri och på sikt kommer Northvolt, som värderades till 100 miljarder kronor i den senaste kapitalrundan i fjol, 100 miljarder kronor, behöva noteras. 

”Vi har inte definierat exakt men vi talar om ett antal miljarder som kommer investeras i utrustning. Vi kommer behöva noteras, men har inte satt en tidsplan. Men det behövs för att utveckla vår kapitalstruktur”, fortsätter Peter Carlsson.

Northvolt har nästan 100 nationaliteter bland de anställda, däribland flera ryssar och ukrainare. På så sätt påverkas givetvis bolaget av nuläget, säger Peter Carlsson. Bolaget har inga direkta leverantörer i Ryssland eller Ukraina, men ser över hur det ser ut bland underleverantörerna. Northvolt tar även krafttag vad gäller it-säkerheten.

”Där har vi, inte minst i Polen, vidtagit extra åtgärder”, säger Peter Carlsson. 

Läs mer: Listan sväller: Sverige har nu 64 miljardvärderade teknikbolag  

 

 

 

 


Innehåll från PaypalAnnons

PayPal fortsätter satsa på Sverige efter Zettleköpet – Därför ska du jobba här

Det finns många anledningar till att PayPal investerar i Sverige och ännu fler anledningar att ansluta sig till Stockholmskontoret för att arbeta med framtidens teknologi, enligt Jonas Breding, chef för norra Europa på PayPal.

Fyra år efter köpet av Zettle fortsätter PayPal att satsa på Stockholm för att utveckla sömlösa betallösningar som används av allt fler bolag och kunder världen runt.

Varför satsar PayPal på Sverige?

–  Zettle hade inte kunnat skapas på någon annan plats. Vi hade följt dem i flera år innan uppköpet och visste hur mycket talang som fanns i bolaget. Visst var vi ute efter Zettles briljanta tekniska lösningar, men också efter den kultur som låg bakom. Det gör det helt naturligt att fortsätta satsa här i Stockholm, säger Jonas.

PayPal finns i 200 länder med 429 miljoner användarkonton och har över 30 000 anställda på fler än 50 kontor i fler än 30 länder. 

Vad är det som utmärker Sverige som teknikland?

– Det finns duktiga utvecklare över hela världen, men i Sverige finns det kunskap som är kopplad till mer än kod. Här finns en bredare förståelse för utveckling där design, användarvänlighet och andra kompetenser spelar stor roll. Man förstår helheten i det problem som ska lösas, hur kundupplevelsen blir så bra som möjligt, vilket Zettle har varit ett klockrent exempel på ända sedan starten.

Det pågår en konstant rekrytering i Sverige från PayPals sida och bolaget har nyligen börjat välkomna medarbetarna till det nya kontoret på Regeringsgatan mitt i centrala Stockholm för att arbeta enligt en hybridmodell där de jobbar både på kontoret och distans.

Varför ska man söka sig till PayPal i Sverige?

– Här får du den perfekta kombinationen av en svensk, öppen arbetskultur där man uppmuntras att ta egna initiativ och en internationell, kulturell mångfald som de flesta bolag bara kan drömma om - vi har nog ett hundratal nationaliteter representerade. Tillsammans med de otroliga förmåner du får ta del av redan som nyanställd blir det en fantastisk arbetsplats.

PayPal arbetar med en rad olika förmåner för sina medarbetare, dels för att säkra deras ekonomiska trygghet men även för det fysiska och psykiska välmåendet. Anställda erbjuds bland annat en månads extra betald ledighet vart femte år för att helt logga ut från den digitala världen och reflektera över sina karriärsambitioner. Jonas har själv precis kommit hem från fyra veckors bergsklättring i Nepal men det är inte förmånerna utan framför allt att få jobba med den absolut senaste teknologin och framtiden som han lockas av.  

– Oavsett vilken funktion du har så arbetar du i vissa delar med forskning och att tänka långsiktigt. På ett lönsamt bolag av den här storleken, som fokuserar på avancerad teknologi, arbetar du med det nyupptäckta - det handlar hela tiden om trender och framtida trender. Våra hack weeks är ett bra exempel. Utvecklarveckor som hålls flera gånger om året där alla bolagets funktioner ingår i olika team. Vi använder den senaste teknologin för att på sju dagar utveckla innovationer så långt att de, i vissa fall, kan tas direkt till marknaden. 

Läs mer här 

Mer från Paypal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Paypal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?