1515
Annons

Northvolt säger upp personal

Det svenska batteribolaget Northvolt har varit i en stark tillväxtfas, men tvingas backa på grund av oron över coronas effekter. 5 procent av personalstyrkan sägs nu upp, enligt nyhetssajten Breakit.

Northvolts medgrundare Peter Carlsson.
Northvolts medgrundare Peter Carlsson.Foto:Jesper Frisk

I juni förra året avslöjade Di Digital att det svenska batteribolaget Northvolt med den tidigare Tesla-chefen Peter Carlsson i spetsen hade säkrat sin finansiering och mottagit ordrar på 122 miljarder kronor fram till 2030. För några veckor sedan stod det också klart att Naturvårdsverket ger Northvolt 159 miljoner kronor i stöd för återvinning av bland annat kobolt, nickel och litium från elbilsbatterier.  

I dagarna kom det även fram att regeringen, Centern och Liberalerna satsar på Northvolts batteriproduktion genom ett EU-projekt i vårändringsbudgeten. 

Men även Northvolt har nu drabbats av coronakrisen, enligt nyhetssajten Breakit.  Batteribolaget som har stått i en stark tillväxtfas med snabb rekrytering säger nu upp knappt 5 procent av sina anställda enligt Breakit.

”Vi står på en stabil grund, både finansiellt och operationellt. Men som alla ansvarsfulla företag ser vi över vår verksamhet och våra kostnader just nu. Det är osäkert hur länge den här krisen kommer at pågå och hur det ser ut på längre sikt. Vi vill hålla kvar vår position långsiktigt och balanserar nu om organisationen”, säger Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt till Breakit. 

Efter att artikeln publicerades förtydligar Jesper Wigardt till Di Digital att bolaget kommer att fortsätta anställa och växa på sikt:

”Vi har över 200 tjänster ute just nu till Stockholm, Västerås, Skellefteå och Tyskland. Så detta handlar om en ombalansering”, meddelar han per mejl.

Northvolt ska ha växt till omkring 700 anställda på tre år. Samtidigt pågår bygget av den första storskaliga fabriken i Skellefteå. Därifrån ska tillverkningen av de gröna litiumjonbatterierna göras möjlig med hjälp av vattenkraft. 

”Än så länge har vi inga förseningar där. På det stora hela har vi hittills varit väldigt förskonade i den här krisen jämfört med många andra företag”, säger esper Wigardt till Breakit.

 


Innehåll från Mpya DigitalAnnons

Mjukvaruutveckling med betoning på ”mjuk”

När Anton Gunnarsson hos Mpya Digital tog steget in i karriären inom mjukvaruutveckling, låg hans fokus på de tekniska aspekterna. Idag har han nått nya insikter och är övertygad om att betoningen bör ligga någon helt annan stans. 

När Anton började sin karriär var han den första att kasta sig över alla böcker om kodning och programmering, och han lyssnade noga på alla som predikade om testutveckling och andra nymodigheter om teknik och kod. 

– Jag var insnöad i tekniken. Visst, jag lärde mig massor, men ju mer jag jobbar med utveckling  inser jag att den sociala delen av vårt yrke är vad som verkligen betyder något. Det är trots allt i interaktionen med andra som de flesta nya idéer uppstår, understryker Anton, som är Web Developer hos Mpya Digital. 

Tyvärr är det inte helt lätt att skapa miljöer som främjar just det. Brist på tillit och trygghet är något som ofta kan saknas. Men vad är det som gör att man känner sig trygg? Antons övertygelse är att det handlar om att våga vara sårbar och våga prata om känslor. Men som det ser ut idag är det mycket enklare att argumentera om tekniska detaljer än att vara uppriktig med hur man känner. 

– Vilket kanske inte förvånar någon. Men det som förvånar i alla fall mig är att så få ser kraften i att prata om hur man känner eller hur man mår. Att det leder till en bättre miljö för kreativ utveckling och innovativ kod. 

Han tycker att det är dags att vi vågar prata mer om hur det är att vara människa i en tekniktung bransch; hur man ska göra för att må bra och hur man hittar modet att bli den bästa versionen av sig själv, istället för att bara prata om teknik och programmering. 

– Men att använda empati och sårbarhet för att hjälpa sig själv och andra är inte bara utelämnande, det är också skrämmande. Jag vet, för jag jobbar med det varje dag! Men att prata om riktiga känslor och mjuka värden gör att vi bygger förtroende och förståelse för varandra. Vilket i sin tur gör att den där tryggheten växer. Tryggheten att vara sig själv. Tryggheten som gör att vi blir modiga och vågar leda oss själva och andra. Och på köpet växer vi som människor och som team, inte bara som utvecklare. I ordet mjukvaruutveckling finns ordet ”mjuk”. Jag tycker vi ska våga ta fasta på det, avslutar han bestämt. 

Läs mer om Mpya här 

 

Mer från Mpya Digital

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mpya Digital och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?