1515

Northvolt polisanmäls för miljöbrott i Västerås

Tusentals liter vatten rann ut i ett dike vid Northvolts anläggning i Västerås. De miljöskadliga effekterna blev ringa, men nu polisanmäls ändå företaget efter att ha glömt att anmäla incidenterna till länsstyrelsen i tid. ”Vi köper helt och hållet att det blev fel”, uppger bolaget.

Northvolts testlab i Västerås och vd:n Peter Carlsson.
Northvolts testlab i Västerås och vd:n Peter Carlsson.

Det svenska batteribolaget Northvolt aviserade under tisdagen att de tar in drygt 5,4 miljarder kronor i nytt kapital genom en riktad nyemission. Företagets värdering mer än fördubblades i transaktionen till 32 miljarder kronor, vilket Di avslöjat.

Men allt är inte frid och fröjd hos företaget. Nu har Northvolts polisanmälts av länsstyrelsen i Västmanlands län för misstänkta miljöbrott vid deras fabrik i Västerås, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Anläggningen i Västerås är tänkt att vara bas för Northvolts forskning och utveckling, och är i slutskedet av att färdigställas, medan den storskaliga produktionen av deras litiumjonbatterier ska inledas vid en större fabrik i Skellefteå.

Polisanmälan från länsstyrelsen i Västmanland handlar om att Northvolt inte omedelbart anmälde att översvämningar av så kallat processavloppsvatten inträffade vid två tillfällen under sommaren, medan lagen kräver att så sker inom 24 timmar. 

”Vi använder processvatten i fabriken. Vanligtvis hämtas det upp av tankbilar från Stena Recycling, men vid de här tillfällena var dessa försenade. Det innebar att vattnet tömdes i ett dike för att sedan renas vid kommunens reningsverk i stället”, säger Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt, till Di.

Tusentals liter vatten rann därmed ut i diket på industriområdet, men den ansvariga handläggaren hos Länsstyrelsen i Västmanland betonar i sin polisanmälan att det handlar om små utsläppshalter med ringa konsekvenser för miljö och hälsa. 

”Dessa incidenter sker då och då inom industrin, vilket vi har en skyldighet att rapportera. Men denna gång blev det en miss, eftersom personen som är ansvarig för dessa frågor hos Northvolt var på semester. Vi köper helt och hållet att det blev fel”‚ säger Jesper Wigardt.

Northvolt har i skriftväxling med länsstyrelsen uppgett att de satt in åtgärder för att stävja problemen. 

”Vi har installerat en ny nivågivare i tanken, för att den ännu tidigare ska signalera att en tankbil behöver komma till anläggningen för tömning, och vi ska installera ett nytt dammsugarsystem i november”, säger han, och fortsätter:

”Vi har också utbildat alla skiftlag om hur dagvattenssystemet fungerar och hur rapportansvaret ska fungera även under semestertider.”

Jesper Wigardt vill inte spekulera i vad för typ av straff som kan vänta Northvolt om företaget i slutänden befinns skyldigt till miljöbrott.


Innehåll från Snowflake TechnologyAnnons

Powered by Snowflake banar väg för innovation

I dagarna är det dags för andra omgången av Data Cloud-företaget Snowflakes innovationstävling Global Startup Challenge. Med en investeringspott på en miljon dollar riktar sig tävlingen till entreprenörer och startups inom tech, som skapar – eller tänker skapa – innovation inom molnlösningar på Snowflakes plattform. Nu lanseras också programmet Powered by Snowflake, med syftet att förenkla att föra nya innovationer till marknaden.

Skicka in ert bidrag till Global Startup Challenge 

Snowflake Startup Challenge samlar startupföretag i tidig fas för att bygga innovativa applikationer och produkter som drivs av Snowflakes datamoln. Global Startup Challenge hölls första gången 2020 och fick ett enormt gensvar, med hundratals ansökningar från över 50 länder. I år kommer tre finalister att få dela på den en miljon dollar stora prispotten och kommer därtill att få ett visst marknadsföringsstöd av marknadsledande Snowflake. 

– Snowflake Startup Challenge är utformad för att uppmärksamma innovationen i vårt fantastiska startup-community och är en plats där startups från hela världen visar upp alla de kreativa möjligheter som finns för att skapa banbrytande innovationer. Vi var så imponerade av allas idéer 2020 att vi nu verkligen ser fram emot att ta del av årets spännande bidrag. Vi vill därför uppmana så många som möjligt att skicka in sina idéer till oss, säger Tobias Åhlin, Account Executive Sweden, Snowflake. 

Snabbare leverera applikationer i molnet

Ytterligare ett led i Snowflakes innovationssatsning är programmet Powered by Snowflake. Tobias förklarar att syftet med programmet är att ge partnerföretag och applikationsutvecklare möjligheten att snabbare och enklare leverera sina applikationer i molnet. 

– Powered by Snowflake har utvecklats efter feedback från hundratals företag, stora som små, som har använt våra lösningar för att utveckla unika och nyskapande molnlösningar. Förhoppningen är att förenkla processen med att föra ut revolutionerande idéer på marknaden, korta time-to-market och därmed öka tillväxten.

Värdefulla tips för en framgångsrik startup

Tack vare designresurser från Snowflake  – inklusive tekniska experter, workshops och utvecklingsstöd kring dataarkitekturer – möjliggör den nya partnertjänsten för användarna att bygga bättre applikationer, med snabbare utvecklingstid. För att ytterligare optimera arbetet bistår Snowflake också med specialiserade supporttekniker.

– Att sedan omsätta sina innovationer till en framgångsrik affärsverksamhet kan emellertid vara en utmaning. Därför driver vi tillsammans med våra partners också kampanjer av olika slag för att öka produkternas synlighet. Vi har också tagit fram fem värdefulla tips för de som vill bygga en riktigt framgångsrik startup, säger Tobias.

Läs Snowflakes 5 tips för att bygga en framgångsrik startup 

BlackRock vill göra data mer tillgängliga

Som medgrundare till Powered by Snowflake har Snowflake flera framstående aktörer, såsom BlackRock, Adobe, Instacart och Lacework, som redan har tagit tillfället i akt att börja bygga kraftfulla produkter. BlackRock, en ledande aktör inom kapitalförvaltning, har exempelvis utvecklat finanslösningen Aladdin Data Cloud som drivs av Snowflake.

– Vi valde Snowflakes lösning för den unika förmågan att möta de olika kraven hos Aladdin-kunderna. Med programmet Powered by Snowflake tar vi Aladdin Data Cloud till marknaden för att tillgodose de växande behoven i investeringsbranschen med målet att göra data mer tillgängliga och användbara, säger Daniel Gourvitch, Global Head of Platform, Aladdin.

Adobe bygger effektiva och skalbara kampanjer

En annan av grundarna är Adobe som använder Powered by Snowflake för sina Adobe Experience Cloud-applikationer – vilket gör produktteamet på Adobe både snabbare och mer flexibelt.

– Adobe samarbetar med Snowflake för att bygga applikationer som driver interaktiva och användarfokuserade kampanjer som är effektiva och skalbara. Powered by Snowflake-programmet gör att vi kan använda en applikation för många fler användningsområden tack vare enhetlig teknik och att vi snabbt kan leverera personanpassade kundresor i stor skala, säger Adobes VP for Product, Sundeep Parsa.

För att bli Snowflake-partner med tillgång till Snowflakes resurser och Powered by Snowflake, gå in på www.snowflake.com/partners/poweredbysnowflake 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?