1515
Annons

Northvolt-grundaren: "Vi har momentum nu"

Det är miljöprövningen som blir avgörande för var Peter Carlsson ska bygga sin batterifabrik Northvolt. ”Vi har valt att gå vidare med två kommuner för att minska risken för att bryta vårt momentum”, säger han.

Peter Carlsson, grundare av Northvolt som planerar en batterifabrik i Sverige.
Peter Carlsson, grundare av Northvolt som planerar en batterifabrik i Sverige.Bild:Jack Mikrut

Den före detta Tesla-chefen Peter Carlsson (NTL) är i full gång att planera byggandet av sin ”gigafactory” Northvolt – en gigantisk batterifabrik. Från att ha valt mellan åtta olika kommuner har Peter Carlsson nu valt ut två att fortsätta arbetet med – Skellefteå och Västerås. 

”De har båda sina styrkor. Skellefteå har enormt mycket energitillgång och ett råmaterialkluster kopplat till Boliden och gruvnäringen där uppe. Västerås har fördelen att de har hela det elektriska ekosystemet med bland annat ABB och har även ett stort upptagningsområde. Sammantaget uppfyller de båda verkligen de kriterier vi har ställt och vi har en enorm support av kommun och länsstyrelse på respektive plats”, säger Peter Carlsson. 

Läs mer: Två kommuner tävlar om hans superfabrik 

Båda kommunerna har gjort en rejäl ansats att skapa möjligheter för Peter Carlsson att bygga sin batterifabrik i respektive kommun. Och det är inte särskilt konstigt. Enligt Northvolt kommer den kommun som man slutligen väljer att kunna räkna med runt 2 500 nya jobb. 

Anledningen till varför Northvolt inte väljer att bara gå vidare med en kommun har att göra med den miljöprövning som måste göras där batterifabriken ska ligga. Om Northvolt hade gått vidare med enbart en kommun skulle risken varit större att processen hade avbrutits av överklaganden från möjliga motståndare, uppger Peter Carlsson.

”Miljöprövningen är en av de största riskerna för vår tidslinje. Om vi hamnar i en överklagandeprocess som kan ta väldigt långt tid och vi ser att det är viktigt att hålla momentum där vi har väldigt stort stöd av EU och en stor del av industrin. Det vill vi inte tappa, men det är en demokratisk process som kan ta tid.”

Vari ligger risken för ett sådant överklagande? 

”Rent generellt är de allra flesta som vi möter väldigt positiva, men det är klart att en sån här fabrik konsumerar mycket vatten och en hel del andra material. Vatten specifikt är ett känsligt område”, säger Peter Carlsson.

Förhoppningen är att Northvolt inom en snar framtid ska kunna bestämma sig för vilken av kommunerna som bolaget går vidare med. 

”Det vi gör nu är att vi går in i en samrådsprocess och förhoppningen är att vi ska kunna ta ett beslut under tidig höst”, säger han. 

Läs mer: Tesla-svensken miljardsatsar på batterifabrik 

Peter Carlsson är på plats i ett regnigt Almedalen där han sitter med i ett antal paneler för att diskutera energifrågan.

”Speciellt i början av veckan är det stort fokus på energi. Den här fabriken och det vi försöker göra spelar en nyckelroll i energiomställningen, både när det gäller transporter och smarta energidistributionssystem”, säger Peter Carlsson.

Ambitionen att bygga en batterifabrik i Sverige är något som kräver gigantiska investeringar – upp till 40 miljarder kronor kan krävas för att färdigställa projektet.

Att ha både regeringen och flera stora samarbetspartners på sin sida är viktigt för att möjliggöra byggandet av Northvolts fabrik. Hittills har Stena, Vattenfall, EU, Energimyndigheten och Vinnova klivit in och totalt har drygt 120 miljoner kronor investerats. Planen har varit att slutföra ytterligare en runda med så kallade samarbetspartners nu i sommar. 

”Den processen, det vi kallar partnerskapinvesteringar, den pågår och den kommer inte slutföras förrän tidig höst. Men diskussionen ser bra ut och det betyder att vi i fjärde kvartalet kan dra igång finansieringen av nästa fas”, säger Peter Carlsson.  

Läs mer: Den svenska Tesla-höjdaren hoppade av – nu blir han affärsängel


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?