1515

Northvolt får 238 miljoner i EU-projekt – Västerås ska bli forskningscentrum

Svenska batteritillverkaren Northvolt tilldelas 238 miljoner kronor från EU för utveckling av battericeller och utbyggnad av ett elektrifieringscampus för batteriforskning i Västerås. ”Det är otroligt viktigt, inte minst för svensk exportindustri”, säger Centerpartiets talesperson i klimat- och energifrågor Rickard Nordin. 

Northvolts vd Peter Carlsson får 238 miljoner kronor av EU för att utveckla bolagets forskningsanläggning i Västerås.
Northvolts vd Peter Carlsson får 238 miljoner kronor av EU för att utveckla bolagets forskningsanläggning i Västerås.

Sverige deltar i EUBatIn,ett projekt för att stödja forskning och innovation i batterivärdekedjan. I dag beslutade regeringen att ge Energimyndigheten i uppdrag att betala ut 238 miljoner kronor till Northvolt.

Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt, tycker det är en fantastisk nyhet att Sverige och EU vill satsa på batteriforskning. 

”Utvecklingen i Europa pekar på att det kommer etableras ett fåtal kluster kring batteriforskning, och vår ambition är att Västerås och Mälardalen ska var en av dessa. Därför har vi satsat enormt mycket på Northvolt Labs i Västerås och kommer fördubbla investeringen under de kommande åren”, kommenterar han .

Centerpartiets talesperson i klimat- och energifrågor Rickard Nordin tror att svensk batteriindustri på sikt kommer bli lika viktig som järnmalmen. 

”Vi vet att transporterna måste ställa om till mer förnybart och då är batterier helt avgörande. Att driva på projektet gör att det har kan bli avgörande för hela Europas batteriutveckling”, kommenterar Centerpartiets talesperson i klimat- och energifrågor Rickard Nordin.

Han upplever bra uppslutning i Sveriges riksdag gällande energiomställning i stort.

”Då känns det extra roligt att kunna ge Northvolt pengarna för att kunna skala upp. Det handlar om att göra demonstrationslinan ännu större, och kunna få in fler företag inom fordonsindustri, startups och akademin. Det här kan i förlängningen bli minst lika viktigt som den svenska järnmalmen”, kommenterar han. 

Det förekommer en hel del kritik kring batteriindustrins råvaror, inte minst kobolt, som kantats av en rad problem, både ur miljöhänsyn och ut ett människorättsligt perspektiv. Bland annat förekomsten av barnarbete vid brytningen av ämnet. 

”Det är viktigt att komma ihåg vad alternativet är, nämligen att fortsätta använda fossila bränslen. Det leder till enorma miljökonsekvenser och mänskligt lidande. Problemet med barnarbete måste vi självklart jobba mot, men vi kan inte sluta teknikutveckla för att vi har problem i viss gruvindustri. De problemen måste vi lösa där”, menar Rickard Nordin.

 

 


Innehåll från TableauAnnons

Kraften i data – Tableau rustar bankerna inför framtiden

Den pågående transformationen av finansbranschen innebär stora utmaningar för de företag som ännu inte anpassat sin verksamhet till den digitala verklighet vi lever i. Den världsledande analysplattformen Tableau hjälper bolag att bli mer digitala, datadrivna och rustade inför framtiden. 

– Att förändra hur du ser på och hanterar din data hjälper dig att driva din digitala transformation, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software. 

Pandemiåret 2020 har drivit fram och skyndat på den digitala utveckling som redan pågått länge. För finansbranschen innebär det att förlegade system och manuella processer måste bytas ut snabbt och ge plats åt nya arbetssätt samt kompletteras med ny, relevant kompetens. Många banker och finansbolag använder fortfarande äldre system som skapar stora utmaningar för verksamheten.

Tableaus erbjudande går ut på att stötta verksamheter på data- och digitaliseringsresan. Detta genom att bland annat samla data från olika källor och på ett säkert sätt skapa en gemensam analysbild som påskyndar den insiktsdrivna affärsstrategin. Det i sin tur frigör potentialen hos medarbetarna att förstå viktiga frågor och hur de ska arbeta mot gemensamma lösningar. 

– Sammanhållningen och gemenskapen inom verksamheten är helt central för att man ska lyckas och genom att erbjuda medarbetare ett analysverktyg via självbetjäning får medarbetaren en större frihet att se nya affärsmöjligheter utan att behöva vänta på IT och IT frigör tid till annat, säger Fredrik Holmgren.

Viktigt att förstå kundernas behov

Den digitala eran kommer med ökade krav på bankernas service. Tableau ser att nyckeln till ett bra kundbemötande är att möta kundernas behov på djupet; hur komplext ärendet än är måste kundupplevelsen vara snabb och friktionsfri.

– Det handlar inte längre om att svara på förändringar på marknaden, det handlar om att förstå kundbehov och att möta dem innan konkurrenterna gör det. Banker kan växa med upp till 27,5% bara genom att förbättra deras kundupplevelse, säger Fredrik Holmgren.

Men det är inte bara kraven på kundbemötande som behöver ses över. Regleringar när det gäller data- och integritetsfrågor skärps i takt med den digitala utvecklingen och för att uppfylla de nya lagkraven krävs en förbättrad datakapacitet. Fredrik lyfter vikten av att vara proaktiv. 

– När reglerna skärps är det viktigt att vara beredd. Dina uppgifter kan ge dig full insyn i risk, försäljning och kundnytta och att samtidigt samla in dem kan bidra till att förekomma eventuella framtida lagkrav.

Kraften i data

Kraften i data är stark. Den kan hjälpa till att övervinna kostnads- och processineffektivitet, förbättra riskhanteringen samt ge finansiella organisationer verktyg att identifiera nya hot samt förutsäga och varna för potentiellt bedrägeri.

– Att välja den digitala vägen handlar inte bara om framtiden för finansbranschen, utan man bör agera redan idag. Företag som inte anpassar sig till den nya digitala verkligheten står inför mycket verkliga och växande risker. Data ligger i hjärtat av denna omvandling, avslutar Fredrik Holmgren.

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?