1515

Northvolt får 238 miljoner i EU-projekt – Västerås ska bli forskningscentrum

Svenska batteritillverkaren Northvolt tilldelas 238 miljoner kronor från EU för utveckling av battericeller och utbyggnad av ett elektrifieringscampus för batteriforskning i Västerås. ”Det är otroligt viktigt, inte minst för svensk exportindustri”, säger Centerpartiets talesperson i klimat- och energifrågor Rickard Nordin. 

Northvolts vd Peter Carlsson får 238 miljoner kronor av EU för att utveckla bolagets forskningsanläggning i Västerås.
Northvolts vd Peter Carlsson får 238 miljoner kronor av EU för att utveckla bolagets forskningsanläggning i Västerås.

Sverige deltar i EUBatIn,ett projekt för att stödja forskning och innovation i batterivärdekedjan. I dag beslutade regeringen att ge Energimyndigheten i uppdrag att betala ut 238 miljoner kronor till Northvolt.

Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt, tycker det är en fantastisk nyhet att Sverige och EU vill satsa på batteriforskning. 

”Utvecklingen i Europa pekar på att det kommer etableras ett fåtal kluster kring batteriforskning, och vår ambition är att Västerås och Mälardalen ska var en av dessa. Därför har vi satsat enormt mycket på Northvolt Labs i Västerås och kommer fördubbla investeringen under de kommande åren”, kommenterar han .

Centerpartiets talesperson i klimat- och energifrågor Rickard Nordin tror att svensk batteriindustri på sikt kommer bli lika viktig som järnmalmen. 

”Vi vet att transporterna måste ställa om till mer förnybart och då är batterier helt avgörande. Att driva på projektet gör att det har kan bli avgörande för hela Europas batteriutveckling”, kommenterar Centerpartiets talesperson i klimat- och energifrågor Rickard Nordin.

Han upplever bra uppslutning i Sveriges riksdag gällande energiomställning i stort.

”Då känns det extra roligt att kunna ge Northvolt pengarna för att kunna skala upp. Det handlar om att göra demonstrationslinan ännu större, och kunna få in fler företag inom fordonsindustri, startups och akademin. Det här kan i förlängningen bli minst lika viktigt som den svenska järnmalmen”, kommenterar han. 

Det förekommer en hel del kritik kring batteriindustrins råvaror, inte minst kobolt, som kantats av en rad problem, både ur miljöhänsyn och ut ett människorättsligt perspektiv. Bland annat förekomsten av barnarbete vid brytningen av ämnet. 

”Det är viktigt att komma ihåg vad alternativet är, nämligen att fortsätta använda fossila bränslen. Det leder till enorma miljökonsekvenser och mänskligt lidande. Problemet med barnarbete måste vi självklart jobba mot, men vi kan inte sluta teknikutveckla för att vi har problem i viss gruvindustri. De problemen måste vi lösa där”, menar Rickard Nordin.

 

 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?