Hängmörad entrecote från kötthandlaren, grottlagrad gruyère från ostbutiken eller kaffebönor från tebutiken på hörnet. Norska Amois affärsidé är att knyta ihop lokala handlare med kunder, och ta en andel av intäkterna genom att leverera produkterna direkt till dörren.
”Allt vi säljer kommer från lokala butiker. Det handlar om att stärka de lokala marknaderna, att pengarna ska gå tillbaka till staden där man bor”, säger Jimmy Rhodin, vd på Amoi.
Målgruppen går att dela in i två delar: dels ett bekvämt tvåmanshushåll i stan, dels familjen som en gång bott i stan och som vill ta del av utbudet som inte finns i förorten.
Jimmy Rhodin har mejslat fram idén tillsammans med Posten Norge som äger Amoi till 100 procent via sin venture-verksamhet. I Norge har konceptet kommit längre och verksamheten finns etablerad i Oslo, Bergen och Lillehammer.

Bolaget har funnits i Stockholm sedan slutet av 2020 men först nu satsar man större. Här har man nu hunnit ansluta runt 30 handlare, och utökat området till Storstockholm.
”Hittills har vi fokuserat på att lära oss mer om marknaden och vad kunderna efterfrågar. Nu handlar det om att börja synas för fler och tala om att vi finns.”
Än finns inga konkreta planer på att expandera till andra svenska städer, men långsiktigt är det ambitionen. Framöver kan bolaget även börja sälja andra saker, som böcker och inredning .
”Det behöver inte nödvändigtvis vara mat. Det viktiga är att våra partners ska brinna för kvalitet eller på ett eller annat sätt för produkten.”
I Sverige finns just nu flera välfinansierade aktörer som tävlar om att mätta konsumenternas magar; vare sig det handlar om take away-mat eller en fin köttbit.
”Det är ett intensivt konkurrenslandskap men vi tycker inte att vi har en direktkonkurrens i och med att vi gör lite annorlunda saker och löser olika problem.”
Samtidigt ser Jimmy Rhodin att Amoi har en fördel i och med sin ägare, som innebär att man sedan dag ett kunnat nyttja Brings logistiknätverk.
”Det finns flera fördelar med den här typen av ägare. Mest naturligt är så klart logistiknätverket. Sen finns det en stor möjlighet att nyttja kompetensen inom bolaget. Hade vi opererat logistiknätverket själva hade det varit mycket mer utmanande att fylla det med volym. Det innebär också att vi kan vara mer uthålliga än en nystartad startup med begränsad kassa.”

Eftersom tjänsten är nylanserad är bolagets nyckeltal än så länge blygsamma. Under 2021 omsatte Amoi en halv miljon kronor och gjorde en förlust på 2,5 Mkr.
Hemleverans av mat är en tjänst som gynnats av pandemin. Nu är vi i en motsatt situation, där inflationen dessutom får fler att se över sina matutgifter. Hur bedömer ni att det kan påverka er?
”Vi vet såklart att folk håller hårdare i plånboken nu, vilket är naturligt. Samtidigt ser vi att de som efterfrågar den här typen av tjänst fortsätter att göra det. Det handlar snarare om hur ofta och hur mycket man köper. Men är vi relativt nya, så vi kommer att ta det steg för steg.”