”Dessa stamceller används vid behandlingar som kostar mellan 500.000 kronor och en miljon kronor styck. Kan vi minska kostnaderna med mellan 90 och 99 procent så kan de användas vid miljontals behandlingar och bli Sveriges nya stora export”, säger Erik Engellau-Nilsson, vd för Norrsken, som är en av två huvudinvesterare.
Cellcolabs startades våren 2021 av Takura, ett svenskt bolag som jobbar med att kommersialisera cellforskning. Vd är Mattias Bernow, känd som en av grundarna bakom det digitala vårdbolaget Doctrin.
”Cellterapier har potentialen att bota och lindra ett flertal av de stora folksjukdomarna”, säger han.
”Dessa celler tas från benmärg av friska individer 18-30 år och tekniken är inte kontroversiell.”
Bolaget består för närvarande av ett tiotal medarbetare i Stockholm. I mitten av februari invigde man sitt laboratorium vid Campus Solna vid Karolinska.
”Nu söker vi tillstånd från Läkemedelsverket med målet att börja producera stamceller redan i år”, säger vd Mattias Bernow.
De stamceller han syftar på är så kallade mesenkymala stamceller (se faktaruta). De ska inte förväxlas med embryonala stamceller, celler från den tidiga embryonalutvecklingen, som är en teknik som väckt etisk debatt under åren.
”Dessa celler tas från benmärg av friska individer 18–30 år och tekniken är inte kontroversiell över huvud taget. Jag har både lämnat celler personligen, och dragit celler som läkare”, förklarar Mattias Bernow, som utbildad som både civilekonom och läkare.
Mesenkymala stamceller (MSC) uppges ha ”antiinflammatoriska, regenerativa och immunmodulerande funktioner” som gör dem intressanta för behandling av flera globala folksjukdomar. Cellerna har bland annat visat klinisk effekt vid artros, diabetes typ 1 och åldersskörhet, enligt Cellcolabs.
Med bas i 20 år av svensk forskning tror sig bolaget nu ha hittat ett sätt med vilken de kan skala upp produktionen av MSC. Därigenom kan man sänka priset och öka tillgängligheten på högkvalitativa celler för både forskning och behandling i stor skala.
Nu tar Cellcolabs alltså in 64 miljoner kronor i riskkapital med Takura och Norrsken som största investerare. Parterna investerar lika mycket, men Takura, som startat Cellcolabs, kvarstår som största ägare.
”Vi hoppas komma igång med produktionen i år och vara kassaflödespositiva redan om några år.”
Bland de mindre investerare som deltar i rundan nämns näringslivsprofilerna Sven Hagströmer, Susanna Campbell och John Hedberg, samt Avito-grundarna Filip Engelbert och Jonas Nordlander och Voi:s vd och medgrundare Fredrik Hjelm.

Hur stort Cellcolabs kan bli på sikt är svårt att säga. Men målet är att vara 20–25 medarbetare i Stockholm innan årsskiftet och expandera med produktionshubbar internationellt.
”Vår ambition är att bygga ett riktigt stort bolag”, säger Maria Rankka, arbetande styrelseordförande på Cellcolabs.
Hon är tidigare känd för sin roll som vd för Stockholms Handelskammare, men har sedan 2019 arbetat med kommunikation och affärsutveckling på Takura.
”När vi vi passerar miljarden är inget vi kan sia om i dagsläget. Men detta bygger på produktion så det är annorlunda från andra biofarmabolag som behöver genomgå validering och tillstånd i många led. Vi hoppas komma igång med produktionen i år och vara kassaflödespositiva redan om några år”, säger Maria Rankka.
Stiftelsen Norrsken startades av Klarnas ena grundare Niklas Adalberth och har som mål investera i så kallade ”impact-bolag”, eller bolag som kan få en positiv inverkan på världen.