1515

Norrsken satsar tiotals miljoner mot coronavirusets effekter

Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken satsar ”tiotals miljoner” för att stötta de bästa lösningarna som kan dämpa negativa samhällseffekter av coronaviruset spridning. Initiativet sker i samarbete med Dagens industri.

Niklas Adalberths stiftelse Norrsken samarbetar med Dagens industri kring ett nytt initiativ för att dämpa de negativa samhällseffekterna av coronaviruset.
Niklas Adalberths stiftelse Norrsken samarbetar med Dagens industri kring ett nytt initiativ för att dämpa de negativa samhällseffekterna av coronaviruset.Foto:Amanda Lindgren

”Vi har med växande oro sett coronavirusets framväxt. För lite mer än 24 timmar sedan bestämde vi oss för att släppa i princip allt annat och starta ”Action Against Corona”. Sedan dess har det gått fort och redan nu kan vi tillsammans med Dagens industri lansera en gemensam satsning för att stötta aktörer som kommer med lösningar på de problem som uppstår i virusets spår”, säger Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson.

Konkret handlar det om både finansiellt stöd och hjälp med kontakter in till myndigheter och större företag, men också hjälp från it-sektorn till ideella organisationer.

”Det är inte vi som har lösningarna, men det finns massor med goda krafter där ute som kan bli ännu mer effektiva om de får tillgång till kapital, partnerskap och volontärtimmar från exempelvis utvecklare. Vi uppmanar alla goda initiativ och lösningar att registrera sig på sidan för att alla ska kunna se vad det finns för stöd att få från olika aktörer.”

Pengarna kommer dels att hämtas från Norrsken-stiftelsen, dels från den nybildade riskkapitalfonden Norrsken VC som ska investera i bolag som löser samhällsproblem.

Erik Engellau-Nilsson understryker att det inte handlar om att ta fram vaccin eller läkemedel, utan om idéer som hanterar de negativa samhällseffekter som viruset skapar.

Exakt hur mycket kapital som kommer att satsas i kampen är inte bestämt.

”Vi har inte satt något maxtak, men det handlar om minst tiotals miljoner som vi kan tänka oss att bidra med. Det beror i slutändan på vad det är för lösningar och behov vi får in. När det gäller donationer kan vi dessutom agera på någon timme, medan det tar lite längre tid när det kommer till investeringar där förutsättningen är att det också kan skapa avkastning på lång sikt.”

Den som har en idé och söker finansiering uppmanas att registrera sig på den nya hemsidan som Norrsken öppnat på adressen actionagainstcorona.org, där företag också kan anmäla intresse för att stötta olika initiativ med tid eller pengar.

Initiativet sker i samarbete med Dagens industri.

”Många stora och små företag kämpar just nu med den allvarliga ekonomiska situation som uppstått i spåren av coronasmittan”, säger chefredaktör Peter Fellman och tillägger:

”Dagens industri vet samtidigt att det finns en stor vilja och ett stort engagemang bland många företag i näringslivet att hjälpa till för att underlätta och bidra till en bättre situation i samhället. Därför gör vi det här tillsammans med Norrsken.”


Innehåll från WintAnnons

Konsulter som struntar i admin tjänar troligen mer

Daniel Johansson, VD Wint.
Daniel Johansson, VD Wint.

I Brainvilles konsultrapport över första halvåret 2021 går det att läsa att ett för konsulter angenämt problem uppstått. Det finns fler uppdrag än konsulter just nu, och precis som på bostadsmarknaden är det säljarens, alltså konsultens, marknad. Wint ser liknande vindar både där fler konsulter efterfrågar en lösning för att lätta arbetsbördan, men också att fler nya bolag startas.

Hos den automatiserade bokföringstjänsten Wint kan man relatera till den utveckling som Brainvilles siffror visar. Det finns en större efterfrågan från både nystartade och äldre bolag. 

– En stor del av vår kundbas är få- och flermans konsultbolag, såväl IT- som HR- och management-konsulter. Många är så gott som fullbelagda just nu och behöver optimera sin tid och sina arbetsdagar. Att då lägga tid på administration funkar inte, det är debiterbara timmar som egentligen bara försvinner. Jag kan absolut gå så långt som att säga att konsulter som släpper mycket av administrationen och istället låter oss sköta den, troligen tjänar mer, säger Daniel Johansson, VD på Wint. 

Wints tjänst är framtagen med grundidén om att företagande ska vara superenkelt. Alla onödiga moment som stjäl tid ska skalas bort. Som konsult ger det ju mer tid till kunden och uppdraget. Till skillnad från många andra tjänster på marknaden är Wint en helhetslösning som helt tar över administrationen, från löner och betalningar till deklarationer och bokslut. I modellen ingår även att kunna ge företagare ekonomisk rådgivning utifrån deras företag och behov, allt till en fast månadskostnad. 

Läs också: så förenklar Wint vardagen för hundratals svenska konsulter 

Stort behov av effektivisering

När första halvårets konsultrapport från Brainville presenterades visade det sig att uppdragen i storstadsregionerna just nu är så många att konsulternas tid inte räcker till. Det går att välja och vraka bland uppdrag och det finns en tendens att alla företag inte kan få den hjälp de behöver. 

– Det är absolut konsulternas marknad. Samtidigt som de har ett stort behov av att effektivisera och strukturera för att möta efterfrågan går det ju inte heller att jobba fler timmar än vad som finns på ett dygn. Att konsulterna själva börjar leja bort jobb och uppgifter är en naturlig del i det här, säger Manuel de Verdier på Brainville. 

Förändrad prisbild och bättre lönsamhet

En annan del av utvecklingen där uppdragen är fler än konsulterna är att prisbilden kan förändras. Som vanligt när marknaden styrs efter tillgång och efterfrågan finns det utrymme att se över prissättning och utveckla nya delar av sitt erbjudande. Brainville ser att marknaden är redo att betala det konsulterna begär.

– Vi ser mindre skillnad mellan vad konsulterna vill ha betalt och det uppdragsgivarna är villiga att betala. Detta halvår är det lite extra intressant att se att uppdragsgivarnas priser har ökat snabbare än säljarnas, vilket förstås är ett tydligt tecken på att det är säljarens marknad.

Att både kunna höja sitt arvode och samtidigt använda sig av en extern tjänst för löneutbetalningar, deklarationer, betalningar och bokslut ger stora möjligheter till större lönsamhet och bättre rörelseresultat. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?