1515

Norrlandsbolaget skulle hjälpa e-handlare – går i konkurs

Appliedgroup Nordic skulle revolutionera sättet som e-handlare arbetar med lojalitetsprogram för sina kunder. Men nu går bolaget i konkurs. 

Appliedgroup Nordics grundare: Thomas Jonasson, Johan Wikström och Julia Wikström.
Appliedgroup Nordics grundare: Thomas Jonasson, Johan Wikström och Julia Wikström.Foto:Jonas Amréus, Esatto

Sundsvallsbolaget Appliedgroup Nordic grundades 2016 med målet att hjälpa e-handlare att få mer lojala kunder. 

Det hela skulle ske genom tjänsten Pinguin, som kopplade ihop information om vad användare gjorde på respektive e-handlares sajt med kundens beteende på sociala medier. Det skulle i sin tur ligga som grund för anpassade erbjudanden. 

”Traditionellt tänk inom lojalitet som 'poäng på köp' är utdaterat och det behövs ett modernt sätt att engagera kunder i varumärket och kommunicera med kunder där de befinner sig”, skriver bolaget i den senaste årsredovisningen.

Där vittnar de också om den potential de sett i verksamheten:  

”Bolaget anser att intresse för mjukvaran Pinguin är stort, inte minst på den europeiska marknaden. Därför ska bolaget satsa i Sverige och andra länder i Europa under nästkommande år”. 

Läs mer: Så ska Appliedgroup Nordic ge e-handlare lojala kunder

Men nu tar resan slut. I slutet av november i år ansökte Appliedgroup Nordic om konkurs. Orsaken ska vara att bolaget är på obestånd och inte klarar av att betala sina skulder.

Konkursansökan kommer efter två ekonomiskt tunga år. 

Under det brutna räkenskapsåret 2016/2017 redovisade bolaget en nettoomsättning på blygsamma 174 400 kronor. Under 2018 har intäkterna legat på noll. Förlusten har varit desto större – den senaste årsredovisningen visade ett minusresultat på 1,6 miljoner kronor. Året innan låg samma post på minus en halv miljon. 

Men bolaget har inte haft brist på finansiärer. 

2017 tog Appliedgroup Nordic in 3 Mkr från bland andra statliga Almi Invest och Sparbanksstiftelsen. I augusti i fjol beslutades om ytterligare en nyemission, där 841 000 kronor skulle tas in från Almi Invest Mitt, Sparbanksstiftelsen Norrlands Riskkapitalstiftelse, Addono och Miun Ventures.  

Oktober 2018 klev Wellstreets medgrundare och partner Sïmon Saneback in som styrelseordförande i bolaget, en position han lämnade fem månader senare. Året innan klev Niclas Enhörning och Marcus Nilsson in som delägare. Duon har en bakgrund på Klarna och Mr Green. 

Julia och Johan Wikström, två av Appliedgroup Nordics grundare, har i dag gått vidare till startupen Snömoln som vill minska matsvinn med hjälp av en plattform som kopplar samman restauranger och grossister. Julia Wikström står som bolagets vd, och Johan Wikström är styrelseledamot. Bolaget har bland annat knutit till sig Amazon Web Services och Almi som partners. 

Appliedgroup Nordic var med och tävlade i Di Digitals pitchtävling Startup Tour hösten 2017. 

Di Digital har sökt Appliedgroup Nordics två medgrundare Julia och Johan Wikström och den tidigare styrelseordföranden Sïmon Saneback, som alla avböjer att kommentera. 

Läs mer: Experterna: Amazon har redan sprängt miljardvallen i Sverige 


Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?