1515

Norrlandsbolaget skulle hjälpa e-handlare – går i konkurs

Appliedgroup Nordic skulle revolutionera sättet som e-handlare arbetar med lojalitetsprogram för sina kunder. Men nu går bolaget i konkurs. 

Appliedgroup Nordics grundare: Thomas Jonasson, Johan Wikström och Julia Wikström.
Appliedgroup Nordics grundare: Thomas Jonasson, Johan Wikström och Julia Wikström.Foto:Jonas Amréus, Esatto

Sundsvallsbolaget Appliedgroup Nordic grundades 2016 med målet att hjälpa e-handlare att få mer lojala kunder. 

Det hela skulle ske genom tjänsten Pinguin, som kopplade ihop information om vad användare gjorde på respektive e-handlares sajt med kundens beteende på sociala medier. Det skulle i sin tur ligga som grund för anpassade erbjudanden. 

”Traditionellt tänk inom lojalitet som 'poäng på köp' är utdaterat och det behövs ett modernt sätt att engagera kunder i varumärket och kommunicera med kunder där de befinner sig”, skriver bolaget i den senaste årsredovisningen.

Där vittnar de också om den potential de sett i verksamheten:  

”Bolaget anser att intresse för mjukvaran Pinguin är stort, inte minst på den europeiska marknaden. Därför ska bolaget satsa i Sverige och andra länder i Europa under nästkommande år”. 

Läs mer: Så ska Appliedgroup Nordic ge e-handlare lojala kunder

Men nu tar resan slut. I slutet av november i år ansökte Appliedgroup Nordic om konkurs. Orsaken ska vara att bolaget är på obestånd och inte klarar av att betala sina skulder.

Konkursansökan kommer efter två ekonomiskt tunga år. 

Under det brutna räkenskapsåret 2016/2017 redovisade bolaget en nettoomsättning på blygsamma 174 400 kronor. Under 2018 har intäkterna legat på noll. Förlusten har varit desto större – den senaste årsredovisningen visade ett minusresultat på 1,6 miljoner kronor. Året innan låg samma post på minus en halv miljon. 

Men bolaget har inte haft brist på finansiärer. 

2017 tog Appliedgroup Nordic in 3 Mkr från bland andra statliga Almi Invest och Sparbanksstiftelsen. I augusti i fjol beslutades om ytterligare en nyemission, där 841 000 kronor skulle tas in från Almi Invest Mitt, Sparbanksstiftelsen Norrlands Riskkapitalstiftelse, Addono och Miun Ventures.  

Oktober 2018 klev Wellstreets medgrundare och partner Sïmon Saneback in som styrelseordförande i bolaget, en position han lämnade fem månader senare. Året innan klev Niclas Enhörning och Marcus Nilsson in som delägare. Duon har en bakgrund på Klarna och Mr Green. 

Julia och Johan Wikström, två av Appliedgroup Nordics grundare, har i dag gått vidare till startupen Snömoln som vill minska matsvinn med hjälp av en plattform som kopplar samman restauranger och grossister. Julia Wikström står som bolagets vd, och Johan Wikström är styrelseledamot. Bolaget har bland annat knutit till sig Amazon Web Services och Almi som partners. 

Appliedgroup Nordic var med och tävlade i Di Digitals pitchtävling Startup Tour hösten 2017. 

Di Digital har sökt Appliedgroup Nordics två medgrundare Julia och Johan Wikström och den tidigare styrelseordföranden Sïmon Saneback, som alla avböjer att kommentera. 

Läs mer: Experterna: Amazon har redan sprängt miljardvallen i Sverige 


Innehåll från EOSAnnons

Industriell 3D-printing i metall öppnar upp för många nya möjligheter

Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.
Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.

Industriell 3D-printing, även kallat additiv tillverkning, är en precis, effektiv och tillförlitlig metod som klarar komplex design och är överlägsen traditionella tillverkningsmetoder när det kommer till att optimera produktion inom tillverkningsindustrin. Världsledande teknikleverantören EOS har nyligen inlett ett utvecklingspartnerskap med Audi, och det är bara ett av alla sätt där de hjälper kunder världen över med en mer effektiv produktion i både plast och metall.

EOS är internationellt ledande inom additiv tillverkning och erbjuder maskiner och support till servicebyråer och kunder inom stora tillverkningsindustrier som olja och gas, flyg-, fordon- och medicinteknik – industrier som står inför ständigt växande utmaningar såsom krav på resurseffektivitet, logistik och optimering.

Industriell 3D-tillverkning öppnar upp för många nya möjligheter och de senaste åren har intresset varit stort för just metall-3D-skrivare. EOS erbjuder, förutom 3D-skrivare, ett brett utbud av material som aluminium, titan, koppar och flertalet superlegeringar. Maskinerna finns i flera utföranden med en till fyra lasrar och varierande byggvolymer och automatiseringsgrad

– Med hjälp av en pulverbäddslaser appliceras tunna lager med metallpulver som sedan smälts till den geometri som användaren efterfrågar. En stor fördel med additiv tillverkning är att man kan skapa väldigt komplexa geometrier i ett stycke utan att behöva sätta samman flera komponenter. Pulverlagren är så tunna som 0,02-0,08 millimeter per lager, vilket ger ett väldigt precist resultat. Materialet och kraven på applikationen styr vilken lagertjockleck som används, säger Jesper Bjarneteg, Field Service Engineer, EOS.

Utvecklingspartnerskap med Audi

EOS M 400 är en av de större metallskrivarna i produktportföljen. Med 1000 watt lasereffekt är den optimal för serietillverkning av stora metalldelar, något som kommit väl till pass i och med samarbetet med Audi – som de benämner som ett utvecklingspartnerskap. Syftet är nämligen inte bara att bistå med system och processer, utan att även stötta dem med kunskap och utbildning i additiv tillverkning.

Jesper Bjarneteg tror att just kunskapen är central för att fler företag ska våga ta steget och investera i tekniken.

– Traditionell tillverkning är inte nödvändigtvis gynnsam men många är låsta till den design de haft innan. De vågar inte riktigt göra den stora investering det initialt är, även om de på längre sikt kommer vara en bra affär. Additiv tillverkning innebär stora materialbesparingar, kortare ledtider, större skalbarhet, effektivisering och optimering av produktionen. En annan fördel är att man slipper vara beroende av underleverantörer.

Ett helhetskoncept

Utvecklingen sker i en rasande fart och där man för fem år sedan använde tekniken för prototyper sker den nu i produktionsfas. I och med Industri 4.0 har EOS jobbat mot att digitalisera, effektivisera och analysera hela produktionsflödet.

– Vi har en lokal närvaro i Sverige och lång erfarenhet i branschen. Vi är inte bara maskinleverantör utan ger även support på en bredare skala och kan leverera ett helhetskoncept med stöttning hela vägen, avslutar Jesper.

Läs mer om EOS metall-3D-skrivare här 

Mer från EOS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EOS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?