1515
Annons

Nordnet-ägare investerar i botjänsten Qasa

Finansmannen Claes Dinkelspiel och entreprenören Bo Mattsson går in som investerare i bostadssajten Qasa, som sedan tidigare har Hemnet på ägarlistan. ”Vi har aldrig känt oss starkare”, säger vd:n Matti Tosti.

Qasa, som blivit 11 medarbetare sedan starten.
Qasa, som blivit 11 medarbetare sedan starten.

Qasa har tagit fram en tjänst inriktad på andrahandsuthyrning av rum och lägenheter. Till skillnad från till exempel Airbnb så handlar det om uthyrning under längre tidsperioder.

I somras kunde Di Digital rapportera att Hemnet gick in som investerare med 3 miljoner kronor i Qasa. Nu tar bolaget återigen in 3 miljoner kronor från en handfull välkända affärsänglar.

Bland investerarna finns Claes Dinkelspiel, styrelseordförande och storägare i nätmäklaren Nordnet och Bo Mattsson, som nyligen sålde sitt bolag Cint till Nordic Capital.

”Det här är precis den sortens innovationer vi behöver idag, och jag känner igen mig i utmaningen Qasa står inför – det vi gjorde med Nordnet för aktiehandeln, kommer vi med Qasa göra för bostadsbranschen”, säger Claes Dinkelspiel.

Dessutom investerar styrelseproffset Charlotte Strömberg och grundaren av svenska riskkapitalföreningen, Lars Lindgren, i Qasa liksom Handelsfonden DHS Venture Partners.

”I den här investerargruppen har vi allt. Teknisk kompetens, erfarenhet av att bygga storbolag från scratch och orimligt spännande nätverk inom både svenskt och internationellt näringsliv”, säger Qasa:s vd och medgrundare Matti Tosti.

Läs mer: Den 20 mäktigaste investerarna i den svenska internetsektorn

Qasa startades 2014 och affärsidén är att matcha bostadssökande med personer som vill hyra ut boenden. Men till skillnad från exempelvis Blocket tjänar man inte pengar på annonser utan på själva uthyrningarna.

Det handlar om att vi vill ta betalt där vi skapar värde.

”Det handlar om att vi vill ta betalt där vi skapar värde. Vi hittar rätt hyresgäst, garanterar hyran och ordnar med försäkringar och annat som behövs”, säger Matti Tosti.

Hur relationen till Hemnet kommer att se ut framöver hänger än så länge i luften, inte minst då Hemnet befinner sig i en uppköpsprocess.

”Köp, sälj och uthyrning har varit åtskilda i Sverige så här långt. Vi ser massor av möjligheter framåt, till exempel för att ordna en smärtfri försäljning utan dubbla hyror. Där finns det ett givet samarbete”, säger Matti Tosti.

Läs mer: Bonnier köper bosajten Hittahem

Omsättningen är än så länge obefintlig och Qasa finns idag endast i Stockholm. Men planen är att expandera till andra städer, och så småningom även utanför Sverige.

”Vi har aldrig känt oss starkare, vi har stora planer” säger Mattia Tosti, medgrundare och VD på Qasa. 


Innehåll från GetacceptAnnons

Här är årets 5 trender som kommer att boosta din digitala försäljning

Medan världen av pandemiska skäl gått i dvala, snurrar den digitala utvecklingen snabbare än någonsin. De flesta tycker att denna digitala revolution är positiv, även om det såklart kan vara svårt att ibland hänga med i svängarna. Allting pekar dock på att den digitala snurran kommer fortsätta spinna och redan inom tre år kommer 80% av all B2B-försäljning att ske digitalt. Nu är det hög tid att som företag börja anpassa sig därefter.

Hur ska man då veta hur man ska förhålla sig för att lyckas i denna förändring? Det digitala sälj- och e-signeringsverktyget GetAccept listar här de 5 största digitala trenderna att ta fasta på för att lyckas med sin försäljning 2022. 

1. Bästa köpupplevelsen

B2B-köpprocessen har förändrats markant de senaste åren. I stil med B2C-köpprocessen så ser man tendenser till ett ökat intresse för digitala kanaler. B2B-köpare förväntar sig en liknande kundupplevelse som de är vana vid som privata konsumenter. Enligt Gartner lägger B2B-köpare cirka 17% av sin tid på att prata med potentiella leverantörer, och tar ungefär 60% av besluten helt själva genom att göra research och läsa rekommendationer. För att förstå det nya köpbeteendet behöver vi först bena ut vem köparen faktiskt är, vilket såklart kan vara svårt att tyda då stor del av kundresan sker innan kontakt med säljaren. I och med att köpprocessen har blivit mer digital, och med fler intressenter involverade, behöver också arbetssättet förändras. För att få rätsida på detta har konceptet digitala säljrum blivit en del av räddningen. Vilket i korta drag är en digital microsajt där man kan samla allt som är kopplat till en specifik affär och få en större förståelse för kundens köpprocess. De som kan erbjuda den bästa digital köpupplevelsen kommer stå som vinnare framöver!

2. AI-automatisering 

AI skrämmer många säljare med risken att bli utbytt. Men AI kan som tur är inte ersätta människan, då den saknar empati och förmågan att kontrollera kunddialoger utanför det digitala säljrummet. Något AI faktiskt kan göra för säljchefer är att bidra till intern coachning av medarbetare. När alltmer arbete sker digitalt behövs nya verktyg för att kunna ta del av alla säljmöten – men också för att följa och utvärdera säljarnas utveckling. Med hjälp av AI kan man analysera hur kunder beter sig i möten och på så vis sätta mål och följa upp på ett sätt som inte varit möjligt tidigare!

3. Sälj med video

Video är ett kommunikationsmedel som används alltmer och Facebook spår bland annat att större delen av deras innehåll kommer att vara i videoformat inom ett par år. Vidare har video blivit ett av de populäraste sätten att ta till sig information på nätet. Genom att arbeta aktivt med video i säljprocessen kan du föra fram ett kraftfullare och mer levande budskap jämfört med ett mejl eller en PDF och vara personlig på ett sätt som får er att sticka ut i bruset. Videotrenden kan helt enkelt öka sannolikheten till en affär om videon bifogas tillsammans med era säljdokument. 

4. Sälj på rekommendation

Idag betygsätter vi ofta de produkter och tjänster vi tar del av: taxiresor, matupplevelser och produkter utvärderas löpande. Säljbranschen har ännu inte tagit steget in i denna kultur, men det finns mycket här att hämta. Kundens omdöme om dig kan faktiskt ses som ett sätt att sälja in dig själv till nya potentiella kunder, utan att behöva göra hela jobbet själv. Tills vidare kan du passa på att be dina kunder rekommendera dig på LinkedIn. Vilket blir ett kvitto och som stärker ditt eget varumärke.

5. Digitala säljrum

Det digitala säljrummet, som nämndes redan under den första trenden, är inte längre något som undantagsvis används i säljprocesser. I en verklighet där alla branscher arbetar mer eller mindre digitalt, blir det digitala säljrummet avgörande för om du ska ro i hamn dina affärer eller inte. Detta trendiga koncept är alltså ett digitalt delat utrymme, där du samlar alla komponenter som rör en affär. Via ett digitalt säljrum kan säljare interagera, kommunicera och förhandla med potentiella köpare. I realtid. Det digitala säljrummet skapar med andra ord en unik och personlig köpupplevelse genom att erbjuda ett gemensamt ställe där allt försäljnings- och presentationsmaterial, offerter och kundcase med mera samlas med enkel åtkomst för både säljare och köpare.  

På så sätt kan alla parallella dialoger och långa emailtrådar mellan olika personer i en säljprocess, under och mellan möten, reduceras och effektiviseras.

Läs mer om digitala säljrum här (på engelska) 

Lär mer om GetAccept och hur de förbättrar den digitala köpupplevelsen 

Mer från Getaccept

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Getaccept och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?