1515

Nordisk Film Games investerar 13 miljoner i dansk spelstudio

Nordisk Film Games går in med upp till 13 miljoner kronor i den danska spelstudion Flashbulb Games. Det är den Egmontägda spelenhetens första investering. 

Bakom den nya fonden står mediejätten Egmont. Nordisk Films Mikkel Weider (tv) och Martin Walfisz kommer att leta spelinvesteringar i Norden. Foto: Daniel Nilsson
Bakom den nya fonden står mediejätten Egmont. Nordisk Films Mikkel Weider (tv) och Martin Walfisz kommer att leta spelinvesteringar i Norden. Foto: Daniel Nilsson

Flashbulb Games grundades i april förra året av de tre danska spelutvecklarna Ole Teglbjærg, Rune Dittmer och Mikkel Thorsted. Tillsammans låg de bakom den danska spelstudion Press Play, som 2012 köptes upp av Microsoft. Studion släppte fem titlar innan Microsoft lade ner Press Play i mars 2016. 

”Normalt ska vi inte investera i startups som är i ett så pass tidigt skede, men det är ett erfaret gäng som kommer från ett bra bolag och de har flera speltitlar med sig”, säger Martin Walfisz, senior partner på Nordisk Film Games.

Läs mer: Jättefond ska hitta nästa nordiska spelsuccé

Nordisk Film Games investering i Flashbulb Games är uppdelad i två steg och innebär en sammanlagd investering på upp till 10 miljoner danska kronor, motsvarande närmare 13 Mkr. Flashbulb Games äger rättigheterna till flera av de spel som Press Play utvecklade, bland annat “Tentacles”, “Max: The Curse of Brotherhood” och “Kalimba”. 

”Det har så klart varit en viktig parameter för oss. Vi är långsiktiga investerare och rättigheter till titlarna är en viktig del av värdet i bolaget”, säger Martin Walfisz.

Nordisk Film Games är mediekoncernen Egmonts affärsenhet som bildades förra hösten för att investera i nordiska spelutvecklare som har hunnit släppa något eller några spel och som har mellan tio och upp till ett par hundra anställda. Nordisk Film Games har en kassa på flera hundra miljoner kronor till sitt förfogande och investerar minst 5 Mkr, men kan gå in med mycket mer kapital än så.

Pioneers beskrivs som ett Minecraft-liknande spel där spelaren ska bygga fordon.

Just nu arbetar Flashbulb Games på ett spel med arbetstiteln ”Pioneers", som beskrivs som ett Minecraft-liknande spel där spelaren ska bygga fordon. ”Pioneers" ska i ett första steg släppas till PC och tanken är att spelaren ska kunna bygga vidare på sina skapelser under flera års tid. Investeringen gör det möjligt för bolaget att kunna anställa fler  utvecklare och arbeta vidare med produktionen.

”Nu kan vi fokusera all vår energi på att utveckla vårt nya spel så att det kan nå upp till den internationella nivå som vi konkurrerar på. Samtidigt är det goda nyheter för hela branschen att Nordisk Film börjar investera i spelindustrin, som har saknat en seriös investerare i den här klassen”, säger Rune Dittmer, vd för Flashbulb Games.

Hur stor andel av spelstudion som Nordisk Film Games får för sina närmare 13 Mkr vill ingen av parterna kommentera, men Nordisk Film Games ambition är att få en ägarandel på mellan 20 och 40 procent av bolaget de investerar i.

”Vi vill inte bli majoritetsägare. Vi vill att grundarna fortfarande ska känna att de äger sin skapelse och att de kan dra bolaget åt det håll de vill”, säger Martin Walfisz.

Han räknar med att Nordisk Film Games göra flera investeringar under 2017.

”En av de investeringar som vi tittar på nu är mycket större än vår första”, säger Martin Walfisz.


Innehåll från MicrosoftAnnons

Därför är AI och molntjänster nästa steg för finansvärlden

Medan AI överlag anses vara framtiden är det fortfarande förhållandevis få företag som nyttjar AI till fullo i praktiken. Finansbranschen i synnerhet är i behov av applicerade AI-lösningar, inte minst för att driva den gröna utvecklingen, bygga digitala tjänster, göra riskanalyser och motverka bedrägerier. Så vad står i vägen? För att svara på den och andra aktuella frågor arrangerar Microsoft och DI ett webbinarium om den digitala utvecklingen för finansiella tjänster, såväl som finansbranschens framtidsutsikter och möjligheter.

Anmäl dig till Microsofts och DI:s webbinarium 

Medan de unga fintechbolagen rusar framåt inom digitaliseringen kämpar många traditionella aktörer med att hänga med i nya lösningar och tekniker. Regulatoriska villkor blir allt mer komplexa, samtidigt som konsumenternas krav och förväntningar förändras. Sammantaget ställer detta mycket höga krav på flexibilitet, en ordentlig utmaning inte minst då många finansiella aktörer sitter på trögrörliga och utdaterade legacysystem och en gigantisk infrastruktur. 

– Därtill kommer ständigt nya affärsmodeller och pandemin sätter tryck på att bankerna blir mer digitala i relationen med kunderna, samtidigt som antalet bedrägerier ökar lavinartat. Kombinerat innebär detta en komplex lägesbild som förutsätter snabbrörlighet och prediktivt arbete. För att möjliggöra detta och bibehålla sin konkurrenskraft behöver finansvärlden våga ta sig till nästa nivå, en utveckling som kommer att vara i fokus under webbinariet, säger Annica Wallenbro Stojcevski, affärsområdeschef inom Cloud & AI hos Microsoft, som också ansvarar för bolagets molnplattform.

Läs mer om Financial Services Sweden 

Ett första – avgörande – steg i detta arbete menar Annica är att i större utsträckning använda sig av molnet. Många ser emellertid fortfarande molntjänster som en risk snarare än en möjlighet – ett centralt exempel är säkerheten, som ofta felaktigt uppfattas som bristande.

– Därför bygger vi in säkerhet som en absolut grundbult i allt vi utvecklar. Microsoft är ett av de bolag, oavsett bransch, som satsar mest på säkerhet i hela världen; det inkluderar både fysisk säkerhet kring våra datacenter och avancerad cybersecurity som i realtid detekterar anomalier och brister.

Dessa brister kan sedan blixtsnabbt åtgärdas genom globala uppdateringar direkt i Microsofts molnplattform. Som om detta inte vore nog erbjuder plattformen också verktyg och stöd för full regelefterlevnad, oavsett vilka länder eller vilken bransch man är verksam i. Plattformen har dessutom överlägset flest ISO-certifieringar inom branschen, vilket innebär att företag kan känna sig helt trygga i att göra övergången till molnet. Denna aspekt är avgörande för den hårt reglerade finansbranschen. 

– Vårt moln är dessutom specifikt anpassat för finanssektorns specifika krav; den samlar alla tjänster från våra portföljer såväl som branschspecifika lösningar just för den finansiella sektorn. Det fungerar lite som ett startpaket i molnet för aktörer inom området, betonar Annica.

Här kan du läsa mer om Microsoft Cloud for Financial Services 

En av de största vinsterna med övergången till molnet, är de synergieffekter som erbjuds av AI och avancerad dataanalys. Möjligheten att automatisera allt från kundtjänst till rådgivning och andra interna operationella processer blir en enorm konkurrensfördel för finansvärlden, som dagligen hanterar otroligt mycket data. Detta aktualiseras i synnerhet när det handlar om riskbedömning och bedrägerisituationer; med AI och maskininlärning detekteras snabbt alla anomalier i säkerhetsflödet, vilket möjliggör avancerad analys och prediktion. 

– Som vi kommer att återknyta till under webbinariet lägger AI grunden för att på ett bättre sätt kunna kombinera digitala tjänster med personligt tilltal och bemötande av kundens behov, för en säkrare och bättre service och rådgivning. I förlängningen handlar det om att knyta samman hela kundresan inom den finansiella världen och därmed få insikt i hur kunderna beter sig genom hela flödet. Först då kan man erbjuda de personifierade tjänster och den kundnärhet som kunderna förväntar sig idag, avslutar Annica.

Anmäl dig till Microsofts och DI:s webbinarium här 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?