1515

Nordea startar acceleratorprogram i Stockholm

Nordea vill komma närmare den heta fintech-sektorn. Nu lanserar storbanken ett acceleratorprogram för startupbolag i Stockholm. 

Erik Zingmark, co-head of transaction banking på Nordea.
Erik Zingmark, co-head of transaction banking på Nordea.

Under året har en rad aktörer på finansmarknaden lanserat initiativ för att komma närmare de nya fintech-bolagen i Sverige. Nätmäklaren Nordnet har meddelat att de ska investera i startup-bolag, Collector Bank har avsatt 100 miljoner kronor för att köpa in sig i sektorn och Nordea har investerat i bolaget Wrapp.

Nu tar storbanken ytterligare ett steg för att fördjupa relationen med startupsektorn.

”Vi startade ett acceleratorprogram i Finland i fjol. Nu breddar vi det och tar det till Stockholm”, säger Erik Zingmark, vicechef för transaction banking på Nordea.

Acceleratorprogrammet innebär att Nordea ska hjälpa ett drygt 20-tal entreprenörer från Norden och Baltikum att förverkliga sina företagsidéer genom att ge dem stöd under hösten.

”Vi gör det här tillsammans med det finska riskkapitalbolaget Nestholma. De kan ge finansiellt stöd och vi kan bidra med tekniskt kunnande, affärsutveckling och möjlighet att koppla upp sig mot Nordeas system”, säger Erik Zingmark. 

Vilka som får delta i Nordea Startup Accelerator avgörs vid en uttagningsvecka i Oslo i augusti. Bolagen som går vidare får sedan sitta hos Nordea i Stockholm eller Helsingfors i tre månader och arbeta med sin företagsidé. För Nordea handlar initiativet om att komma närmare startupsektorn.

”Vi försöker att hitta intressanta tjänster till våra kunder på privat- och företagssidan. Det som är intressant för oss är när vi hittar bolag som matchar det vi vill åstadkomma. En bieffekt är också att det här skapar en kulturell förflyttning i banken. De lär sig från oss och vi av dem”, säger Erik Zingmark.

Läs mer: Så ska storbankerna möta startuphotet

Nordea får inget ägande i bolagen som deltar i programmet. Däremot kan de komma att samarbeta nära bolagen även efter att programmet är avslutat. Av de finska bolag som deltog i acceleratorprogrammet i fjol är det två som nu testas som pilotprojekt hos Nordea.

”De som kommer fram till livskraftiga idéer diskuterar vi med kring hur vi kan vidareutveckla idén”, säger Erik Zingmark. 

Mer om Nordeas startup-planer i veckans Digitalpodden:


http://embed.acast.com/digitalpodden/nordeasstartup-flortochuberpop-nedlaggning

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl


Innehåll från WebbhusetAnnons

Outl1:s nya e-handelslösning har gett effektivare administration, ökad omsättning och bättre användarupplevelse

Aram Soltani, Head of E-commerce & Marketing på Outl1.
Aram Soltani, Head of E-commerce & Marketing på Outl1.

Med hjälp av Webbhuset kunde Outl1, på bara tre månader, byta ut sin gamla e-handelslösning och lansera sin nya. En systemlösning som hjälpt dem att effektivisera digitala processer, få kvalitativ data i realtid och maximera kundnyttan.

– Vi jobbar med Magento som plattform, och strukturen i vår gamla e-handelslösning gjorde att vi inte kunde vara så dynamiska som vi ville vara. Vi märkte också att vår gamla lösning inte kunde hänga med när vi behövde skala upp. Vi började leta efter en ny samarbetspartner för en smartare e-handelslösning kring Magento som kunde vara lika snabbfotad som oss och som kunde följa med oss i vår framtida utvecklingsresa, säger Aram Soltani, Head of E-commerce & Marketing på Outl1. 

Det som var absolut viktigast för Outl1, när de letade ny leverantör, var att hitta en stabil partner med egen expertis.  

– Vi satte stort värde i att Webbhuset har lång erfarenhet av Magento och bara har inhouse-utvecklare till skillnad från många andra aktörer på marknaden. Webbhusets genuina intresse för helheten i Outl1:s affär och inte endast fokuserat på själva sajten har bidragit såväl till ett effektivt samarbete som en bättre slutprodukt. Erfarenhet av att jobba med större e-handelsbolag med stora trafikvolymer, hög konvertering och stora orderflöden, var såklart en extra trygghet i val av partner när vi bestämt oss för att göra stora investeringar för att få en till en lösning som är verkligt skalbar och framtidssäkrad 

Outl1 erbjuder produkter med hög kvalité till konkurrenskraftiga priser inom framför allt hem,  hushåll, trädgård, sport och fritid via nätet. Företaget har funnits sedan 2014 och har sedan dess etablerat sig som en självklar destination i sin nisch med en stark marknadsposition på den svenska marknaden.

– Vi har haft en fantastisk tillväxtresa under de senaste åren och tillslut blev vår plattform en bromskloss. Med vår nya lösning kan vi koppla ihop flera av våra affärssystem, effektivisera vår administration och hantera mycket större flöden än tidigare. Vi kan exempelvis synka order, lager och frakt i realtid, få kvalitativ data snabbare vilket gör att vi kan vara mer proaktiva än tidigare. Våra kunder möts idag av en mer lättnavigerad, snabbare webbplats med ett lagersaldo som hela tiden är korrekt. Vi har exempelvis kunnat automatisera allt som rör förbokningar för att kunna ge kunden en bättre service.

Att få tillgång till ett system som kan implementera det senaste inom digitalisering och e-handel nu och framöver var ett av de krav som Outl1 hade på sin nya e-handelslösning.  

– Vi har en tät dialog med Webbhuset när det kommer till ny funktionalitet. De är mycket proaktiva och kommer med många innovativa lösningar som fungerar för vår verksamhet. Vi gick live i mars och det har fungerat otroligt smidigt. Vi fick dessutom ihop e-handelslösningen på bara tre månader tack vare att Webbhuset toppade sitt team. Vi har nu ett system som är kraftfullt, dynamiskt, skalbart och framtidssäkrat, avslutar Aram Soltani.

Besök outl1 

 

 

 

Mer från Webbhuset

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Webbhuset och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?