1515

Nordea investerar i Wrapp

Storbanken Nordea går in som investerare i rabattbolaget Wrapp. Nu finns Klarna, H&M och Nordea alla med som ägare i det nysatsande bolaget.

Lojalitetsappen Wrapp återlanserades för två månader sedan. En av nyheterna är ett samarbete med storbanken Nordea om att koppla samman bolagets app med Nordeas betalkort. Nu står det också klart att Nordea går in som investerare i Wrapp.

”Vi hade en runda i höstas där vi tog in pengar från H&M och Klarna. Nu har vi fullföljt den rundan och tagit in Nordea”, säger Aage Reerslev, vd för Wrapp. 

Totalt tar Wrapp in drygt 40 Mkr i rundan där alla tre investerare tar i princip lika stora andelar av Wrapp.

”För oss är det en styrka att inte bara ha Nordea som partner utan också som delägare. Det gör att våra intressen linjerar ännu mer”, säger Aage Reerslev.

Wrapp grundades 2011 av bland annat Hjalmar Winbladh, numera investerare på riskapitalbolaget EQT Ventures. Bolaget tog in runt 130 miljoner kronor i riskkapital och värderades till nästan 400 miljoner kronor. Men stora förluster tvingade bolaget att byta affärsmodell och det är nu ett på många sätt nytt bolag som går under samma namn.

Läs mer: Hjalmar Winbaldh om EQT Ventures första investering

Wrapp lanserade sin nya uppdaterade app med kopplingen till Nordeas kortkunder strax innan julhandeln. Enligt Aage Reerslev har en miljon transaktioner hunnit registreras i appen men hur många användare appen har vill han inte avslöja.

”Vårt fokus är att se till att det blir en bra upplevelse för de som använder oss i dag. Vi har inget mål vad gäller användartillväxt för i år”, säger Aage Reerslev. 

Att de svenska storbankerna ska börja investera i startupbolag är något som Di Digital tidigare skrivit om. Aage Reerslev tror att det kommer fler affärer från det hållet under året.

”Bankerna måste börja röra sig i den här riktningen. Jag tror säkert att vi kommer att se fler banker som går vidare med investeringar. Men det hänger också på att vi på startupsidan måste släppa in dem”, säger han.

Läs mer: De svenska riskkapitalisternas sämsta IT-investeringar

För Wrapp är det ett naturligt steg nu att börja samarbeta med fler av storbankerna. Aage Reerslev säger att han ”inte kan utesluta” att det också sker i form av att ta in dem som delägare.

”Om de är modiga nog att vara med och utveckla verksamheten är det rimligt att de kan ta en del av uppsidan”, säger Aage Reerslev. 

Lyssna på Podcasten Digitalpodden om Nordeas investering här:

http://embed.acast.com/digitalpodden/soundcloud-bookatableochnordeasforstastartup-investering


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?