1515
Annons

Nobbade Spotify 2008 – nu är bolaget värt över 100 miljarder

Flera aktörer kan få nära 90 gånger sin insats när Spotify noteras. Det gäller dock inte anrika Göteborgsbolaget Innovationskapital, som i ett sent läge avstod en investering i den oprövade musiktjänsten 2008. ”Det är riktigt”, säger grundaren Staffan Ingeborn.

Innovationskapitals grundare Staffan Ingeborn. Foto: Di/TT
Innovationskapitals grundare Staffan Ingeborn. Foto: Di/TT

Det fanns en tid då Spotify behövda tjata sig in hos skeptiska skivbolag för att få använda deras musik till sin streamingtjänst. Då fanns det i investerarkretsar en utbredd skepsis till om Spotify skulle kunna få fart på sin affär över huvud taget.

Men 2008, två år efter att Spotify hade grundats, började bolaget få medvind. Då hoppade de första investerarna på tåget.

I oktober 2008 investerade de svenska riskkapitalbolagen Northzone och Creandum. De köpte 15 respektive 7,5 procent av Spotify för totalt 123 miljoner kronor.

Samtidigt erbjöds Bengt Hagnö, pappa till Spotify-delägaren Felix Hagnö, att köpa 1 procent av Spotify för 5,5 Mkr. Med de nya pengarna inräknade värderades Spotify till drygt 700 miljoner kronor.

Det blev en lyckad affär. Sedan dess har Spotifys aktiepris stigt omkring 89 gånger i värde. Vid noteringen väntas musiktjänsten värderas till 130 miljarder kronor.

Tråkigt för den som valde att stå över en investering i Spotify.

Hela listan: Anställdes tidigt – blir miljardär på Spotify

Svenska Innovationskapital övervägde att investera i musiktjänsten. Riskkapitalbolaget hade nyligen sålt sitt portföljbolag Spotfire för 1,3 miljarder kronor och letade nya teknikorienterade innehav.

Men bolaget valde att avstå investeringen i ett sent skede, enligt Di Digitals uppgifter. Innovationskapitals grundare Staffan Ingeborn bekräftar att Innovationskapital tittade på Spotify.

”Det är riktigt, men vi har som policy att aldrig uttala oss om bolag vi inte investerar i”, säger han.

Alla var skeptiska till bolaget på grund av värderingen

Frågetecknen kring Spotify grundade sig på att Daniel Ek och Martin Lorentzon krävde en relativt hög värdering av bolaget.

”Alla var skeptiska till bolaget på grund av värderingen. Man drog också öronen åt sig på grund av affärsmodellen och vad den krävde av skivbolagen”, säger en person som gjorde en bolagsanalys av Spotify i ett tidigt skede.

Samtidigt hade paret ihop med den tidigare affärspartnern Felix Hagnö investerat cirka 80 miljoner kronor i tjänsten själva, enligt Di Digitals uppgifter. Det gav grundarna en starkare förhandlingsposition.

Läs mer: Pensionsjättar drar in miljardbelopp – på aktier i Spotify

Störst plånbok i grundartrion hade Martin Lorentzon, som vid Tradedoublers börsnotering 2005 ägde aktier i bolaget värda drygt 200 miljoner kronor.

De första investeringarna i Spotify skedde via Cypern, dit grundarna och Felix Hagnö hade flyttat sina pengar i mitten på 2000-talet.

Mer om Spotify:

Foto:

Spotifys okända svenska ägare gör miljardklippFoto:

Så rika blir de på framgångssagan

Foto: TT/Jesper Frisk

Så ska grundarna stärka kontrollen över Spotify

 


Innehåll från InnencoAnnons

Här är tekniken som drastiskt minskar energiförbrukningen

Höga elpriser, överbelastat elnät och energianvändningens påverkan på klimatet är några relaterade ämnen som de flesta troligtvis blivit bekanta med den senaste tiden. Ett företag vars teknik kan rå bot på detta är Innenco. Med visionen att revolutionera bygg- och energibranschen levererar de ett energisnålt koncept som minimerar både driftkostnader och effekttoppar, samtidigt som det ökar inomhuskomforten.

Innenco grundades år 2015 och är idag ledande inom forskning och utveckling av uppvärmning, kylning och energilagring för alla slags byggnader. Deras nya koncept består av produkten Active Elements och verktyget Innenco Smart Control som tillsammans har påvisat en minskning av energianvändningen med 75 procent under kalla klimatförhållanden och 40 procent under varma klimatförhållanden. Den revolutionerande tekniken har redan beprövats av flertalet kunder och stora aktörer. Innenco har även fått internationellt erkännande av Sveriges Energibyrå, IVL Miljöinstitut, Smart City Sweden och North American realestate developers. 

Så här fungerar det

Konceptet består av ett lågtemperatursystem med Innencos egenutvecklade värmeväxlare, Active Elements, och egna styrsystem som bidrar till att fördela värme och kyla på det mest optimala sättet i en byggnad. Tekniken integreras med verktyget Smart Control, ett datorsystem med unik potential att lokalisera små temperaturskillnader från olika zoner. Värme som skapas i exempelvis ett serverrum kan således användas för att öka temperaturen i en annan del av byggnaden.

– Vanligtvis krävs en värmetillförsel på 50 grader för att bibehålla en inomhustemperatur på 22 grader. Med vår teknik som enkelt kan installeras i golv, väggar och tak krävs istället enbart 25 grader för att hålla samma temperatur. För att skapa inomhuskyla, som utgör en större energibov än uppvärmning, är vår teknik även överlägsen och kräver inte lika stor mängd vatten som andra äldre system, berättar Stephen Bruce, styrelseledamot på Innenco. 

Innenco på väg in i framtiden

Med flertalet godkända patent gör Innenco nu sig redo för börsnotering och påbörjar en kommersialisering i Sverige, Europa och Mellanöstern. De är även delaktiga i projekt i Indien och Kina. 

– Målet är att utveckla vår patentportfölj för att sedan i framtiden ta fram och sälja produkter som är anpassade för vår teknik och våra system. Vi kommer bland annat ta fram värmepumpar och solceller som är anpassade för våra lågtempererade system. Vi vill kunna bidra till att fastigheter blir mer självförsörjande inom energi, får lägre driftkostnader och ett mer balanserat inomhusklimat, säger Stephen Bruce.

Innencos framtid är ljus, med sin teknik och produkter kommer de kunna bidra till att företag världen över kan driva en betydligt mer klimatsmart verksamhet. I sin tur kommer de att kunna leda till ett mer hållbart samhälle. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Innenco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?