1515

Nobbade Spotify 2008 – nu är bolaget värt över 100 miljarder

Flera aktörer kan få nära 90 gånger sin insats när Spotify noteras. Det gäller dock inte anrika Göteborgsbolaget Innovationskapital, som i ett sent läge avstod en investering i den oprövade musiktjänsten 2008. ”Det är riktigt”, säger grundaren Staffan Ingeborn.

Innovationskapitals grundare Staffan Ingeborn. Foto: Di/TT
Innovationskapitals grundare Staffan Ingeborn. Foto: Di/TT

Det fanns en tid då Spotify behövda tjata sig in hos skeptiska skivbolag för att få använda deras musik till sin streamingtjänst. Då fanns det i investerarkretsar en utbredd skepsis till om Spotify skulle kunna få fart på sin affär över huvud taget.

Men 2008, två år efter att Spotify hade grundats, började bolaget få medvind. Då hoppade de första investerarna på tåget.

I oktober 2008 investerade de svenska riskkapitalbolagen Northzone och Creandum. De köpte 15 respektive 7,5 procent av Spotify för totalt 123 miljoner kronor.

Samtidigt erbjöds Bengt Hagnö, pappa till Spotify-delägaren Felix Hagnö, att köpa 1 procent av Spotify för 5,5 Mkr. Med de nya pengarna inräknade värderades Spotify till drygt 700 miljoner kronor.

Det blev en lyckad affär. Sedan dess har Spotifys aktiepris stigt omkring 89 gånger i värde. Vid noteringen väntas musiktjänsten värderas till 130 miljarder kronor.

Tråkigt för den som valde att stå över en investering i Spotify.

Hela listan: Anställdes tidigt – blir miljardär på Spotify

Svenska Innovationskapital övervägde att investera i musiktjänsten. Riskkapitalbolaget hade nyligen sålt sitt portföljbolag Spotfire för 1,3 miljarder kronor och letade nya teknikorienterade innehav.

Men bolaget valde att avstå investeringen i ett sent skede, enligt Di Digitals uppgifter. Innovationskapitals grundare Staffan Ingeborn bekräftar att Innovationskapital tittade på Spotify.

”Det är riktigt, men vi har som policy att aldrig uttala oss om bolag vi inte investerar i”, säger han.

Alla var skeptiska till bolaget på grund av värderingen

Frågetecknen kring Spotify grundade sig på att Daniel Ek och Martin Lorentzon krävde en relativt hög värdering av bolaget.

”Alla var skeptiska till bolaget på grund av värderingen. Man drog också öronen åt sig på grund av affärsmodellen och vad den krävde av skivbolagen”, säger en person som gjorde en bolagsanalys av Spotify i ett tidigt skede.

Samtidigt hade paret ihop med den tidigare affärspartnern Felix Hagnö investerat cirka 80 miljoner kronor i tjänsten själva, enligt Di Digitals uppgifter. Det gav grundarna en starkare förhandlingsposition.

Läs mer: Pensionsjättar drar in miljardbelopp – på aktier i Spotify

Störst plånbok i grundartrion hade Martin Lorentzon, som vid Tradedoublers börsnotering 2005 ägde aktier i bolaget värda drygt 200 miljoner kronor.

De första investeringarna i Spotify skedde via Cypern, dit grundarna och Felix Hagnö hade flyttat sina pengar i mitten på 2000-talet.

Mer om Spotify:

Foto:

Spotifys okända svenska ägare gör miljardklippFoto:

Så rika blir de på framgångssagan

Foto: TT/Jesper Frisk

Så ska grundarna stärka kontrollen över Spotify

 


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?