1515

NK kryddar julhandeln med AR-teknik: "Kommer slå igenom stort 2019"

Till årets julskyltning lanserar NK en app med "Pokémon Go-teknik". Tillsammans med kommunikationsbyrån 3dinteractive vill varuhuset skänka liv åt sina skyltfönster. 

Traditionsenligt smyckar NK ut sina varuhus till julen. Bilden är tagen 2016.
Traditionsenligt smyckar NK ut sina varuhus till julen. Bilden är tagen 2016.Foto:Henrik Montgomery/TT

En pampig julskyltning, som ska imponera på barnfamiljer, har varit en tradition för varuhuset NK i Stockholm sedan det först slog upp portarna 1915. 

I år får julskyltningen ett nytt inslag på NK:s varuhus i Stockholm och Göteborg. Förutom den traditionella utställningen har bolaget tagit fram en app som använder augmented reality-teknik, AR. Genom att skanna markörer på julskyltningen eller i entrén ska figurer från skyltningen visas på mobilskärmen.

I appen finns också en julkalender och i luckorna kommer varje dag en hälsning från olika kända profiler, bland annat artisten Måns Zelmerlöw. Tanken är att appen ska förstärka julupplevelsen på NK.

“Vi ville addera en unik upplevelse till den traditionsenliga skyltningen. Julskyltningen är väldigt uppskattad och när vi tänkte på vad vi ville göra med årets skyltning fastnade vi för AR”, säger Hanna Blom, pressansvarig på NK. 

Enligt Hanna Blom är det en del av den förnyelse som just nu pågår på NK och som väntas pågå fram till 2020. 

Läs mer: Chiquelle släpper AR-app som ska minska returer – men slår den mot köpen? 

En fullständig laserskanning av NK-husen i Stockholm och Göteborg har gjorts för att göra appen så verklig som möjligt, vilket gör NK först i Norden inom detaljhandeln att ha använda sig av den här typen av AR-värld i kommersiellt syfte.

NK räknar med att locka barnfamiljer och äldre personer utan barn med sin julsatsning.
NK räknar med att locka barnfamiljer och äldre personer utan barn med sin julsatsning.

Appen är skapad tillsammans med kommunikationsbyrån 3dinteractive, som sedan grundandet 2011 enkom arbetat med AR och VR. 

3dinteractive har sedan dess haft kunder som Saab, Vattenfall och Sveriges Riksbank. Bolaget utvecklar AR-teknik till bland annat mässor, konferenser eller nischade appar tänkta som säljverktyg eller kommunikationsmaterial. 

“Det är fortfarande en rätt smal marknad. Vi trodde att AR-tekniken skulle slå igenom när Pokémon Go kom, men då var det istället VR som blev det stora”, säger Mikael Spuhl, vd på 3dinteractive. 

Hannes Almqvist, AR-expert på 3dinteractive, menar att det största hindret till varför tekniken inte har slagit igenom kommersiellt är att alla telefoner fortfarande inte har stöd för mer avancerad AR-teknik och att den i dag behöver finnas i en app. 

Läs mer: ”Glöm VR” – Di Digital testar miljardsatsningen Magic Leaps AR-kit 

Men antalet personer som har en avancerad telefon ökar varje dag. Man räknar med att det inom fyra år finns 3,4 miljarder enheter i världen som har stöd för den här typen av teknik. I dag är motsvarande siffra 600 miljoner, enligt en analys gjord av AR- och VR-sajten Artillry. 

“Det är sannolikt att AR-tekniken i framtiden kommer att finnas på telefonen i anslutning till kameran eller i webbläsaren. Men för att det ska ske krävs också att man ska kunna erbjuda relevant innehåll”, säger Hannes Almqvist. 

På konsumentmarknaden inom detaljhandeln finns enorm potential, menar Mikael Spuhl. En del företag har tagit till sig tekniken - Ikea har till exempel en AR-app där man kan inreda sitt hem i mobilen. 

Enligt Artillry räknar man med att AR-industrin omsätter 47 miljarder dollar år 2020, motsvarande knappt 430 miljarder svenska kronor. Motsvarande siffra 2016 var drygt 7,5 miljarder kronor. 

Ett riktigt genomslag i Sverige tror Mikael Spuhl sker under 2019. Han menar även att AR kan vara ett sätt för fysiska butiker att stå emot den ökade e-handeln. Han förutspår bland annat att det i framtiden kommer att finnas popup-butiker med fysiska varor, men som komplement också erbjuder hela sitt sortiment genom AR. 

“Det som 2016 sågs som en gimmick har nu blivit en mer mogen teknik med ett tydligt affärsvärde. Nästa år kommer det nog att slå igenom stort. Stora internationella bolag som Amazon, Apple och Google satsar på det jättemycket och med tanke på den efterfrågan som ökat hos oss ligger AR-revolutionen runt hörnet”, säger Mikael Spuhl.

Läs mer: Spiltan går in i börsnoterat AR-bolag 


Innehåll från ENFOAnnons

Säkra accesstjänster – en affärskritisk fråga

Under de senaste åren har allt fler verksamheter flyttat såväl beteenden, affärer och relationer från fysiska miljöer till digitala. Denna utveckling accelererades av pandemins intåg och de förändrade förutsättningarna medför vissa risker.

– Behovet av heltäckande, snabba och flexibla identitets- och accesslösningar för kunder, anställda och partners har därför skjutit i höjden – med god anledning, betonar Patrik Duckert på IT-tjänsteföretaget Enfo.

Läs mer om Enfos tjänster inom Identity and Access Management (IAM)  

Hoten mot digitala verksamheter och aktörer ökar allt mer. Att motverka identitetsbedrägerier, hantera accessrisker och säkra kunddata har därför blivit affärskritiska utmaningar för många företag. En avgörande faktor i arbetet med att möta dessa utmaningar är att skapa trygg och säker åtkomst till data och att säkerställa att rätt instans enbart når den information som den ska nå, oavsett om det rör sig om kunder, anställda, partners eller IoT-enheter. 

– Det handlar om att skapa ett digitalt förtroende – digital trust. Den digitala transformationsresan medför nämligen att vi förlorar det personliga mötet, vilket kan skapa svårigheter, konstaterar Patrik, som är ansvarig för enheten Digital Identity inom affärsområdet Digital Trust på Enfo.

För att stötta sina kunder i att genomföra en säkrare digital transformationsresa har Enfo tagit fram ett nischat samlat erbjudande, med en hållbar identitetslösning, avancerad cyber security och en dynamisk end user experience. Sarvi Glemfors, ansvarig för enheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på Enfo, betonar att nyckeln är att ge användarna stöd i att fatta rätt beslut. 

– Med rätt accesslösningar skapar vi en trygghet hos medarbetarna. Att exempelvis ge översikt av hur data delas och används eller vem som har behörighet, utan att vara en bromskloss, lägger grunden för att på lång sikt förändra beteendet hos användarna. På så vis hjälper man medarbetarna reflektera över sina egna behov och beteenden, vilket i slutänden leder till säkrare hantering av data.

Läs mer om Enfos identitetstjänster

Hastighet och agilitet i fokus

Patrik konstaterar att det ur ett tekniskt perspektiv i ett första skede handlar om hastighet och agilitet. Människor förväntar sig snabb kommunikation och snabba rutiner i sin digitala vardag, på samma sätt som de gör vid fysiska möten. En medarbetare som måste vänta på att få tillgång till rätt system eller data tappar i produktivitet, medan en kund som är köpbenägen söker sig någon annanstans om den inte kan fullfölja sitt köp på ett snabbt och smidigt sätt sätt. 

– I det digitala mötet finns inget socialt lim, utan man kommunicerar på helt andra premisser. Kraven på hastighet är inget nytt, men har aktualiserats det senaste året. Samtidigt har människor blivit allt mer säkerhetsmedvetna, varpå de förutsätter höga säkerhetsnivåer. I grunden handlar även detta om tillit; oberoende om jag är anställd eller kund behöver jag kunna lita på att systemet ger bra skydd.

Inled med dataklassificering

Att bygga säkra nät och tjänster kan dock vara lättare sagt än gjort. Patrik rekommenderar att som första steg ta hjälp av en expert för att genomföra en djuplodande klassificering av alla sina data, delvis för att kartlägga vilka säkerhetslösningar som behövs för respektive material men även för att få hjälp med att utforma system och teknik som passar företagets specifika infrastruktur.

– Har alla i företaget tillgång till alla data blir man naturligtvis väldigt effektiv, men det kanske rör sig om information som är så pass känslig att effektiviteten inte är värd det. Det måste alltså finnas en balans mellan effektivitet och integritet, särskilt när nya tjänster lägger allt mer av ansvaret för säkerheten hos slutanvändaren, konstaterar Patrik som avslutning.

Läs mer om Enfos erbjudande inom accesstjänster

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?