1515

Niklas Zennströms Atomico tar sikte på ”deep tech”

Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico riktar in sig på att investera i tekniktunga techbolag. ”Det här är bara början”, säger Atomicos medgrundare och partner Mattias Ljungman.

Mattias Ljungman och Sophia Bendz är investerare på riskkapitalbolaget Atomico.
Mattias Ljungman och Sophia Bendz är investerare på riskkapitalbolaget Atomico.Foto:Patrik Olsson

Deep tech, bolag baserade på innovativa och forskningstunga lösningar, är i fokus i Atomicos rapport om investeringar i Europa. Riskkapitalbolaget, som Skype-grundaren Niklas Zennström (NTL) är delägare i, har i samarbete med Slush undersökt investeringar i techbolag och deep tech-bolag de senaste åren. 

Läs även: Så förbereder Niklas Zennström sina startups för en IT-krasch

Hittills i år har det investerats 14 miljarder dollar, cirka 120 miljarder kronor, i europeiska techbolag. Trots att endast en bråkdel går till bolag som bygger sin affärsmodell på artificiell intelligens (AI) eller maskininlärning är det den typen av företag Atomico (NTL) tror på.

”AI och maskininlärning kommer att påverka hur alla driver business och de som inte tar till sig den här superförmågan missar en fantastisk chans och kommer antagligen inte finnas kvar. Sen finns det startups som börjar med en produkt som helt och hållet bygger på det”, säger Sophia Bendz (NTL), ansvarig för Atomicos investeringar i Sverige.

De som inte tar till sig den här superförmågan missar en fantastisk chans och kommer antagligen inte finnas kvar.

Det är dessa bolag som är med i Atomicos genomgång, och utesluter därmed bolag som Klarna och Spotify. Och deep tech har bara nyligen tagit fart på riktigt, enligt Sophia Bendz.

”Jag är nyfiken på att se vad som kommer det närmaste året. Det finns så många duktiga människor och så mycket potential i teknologin, samtidigt som det finns riskvilligt kapital”, säger hon.

Läs även: Därför investerar King-miljardärerna i psykologi-appen

Rapporten visar att området deep tech, dit AI, VR och AR, smart hårdvara och internet of things, räknas, har vuxit rejält. Från att ha attraherat en kvarts miljard dollar 2012, har det under året investerats 1 miljard dollar i Europas deep tech-bolag. Sverige hamnar på sjätte plats när det kommer tilll deep tech-investeringar gjorda under de senaste fem åren, med investeringar till ett värde av 198 miljoner dollar, motsvarande 1,7 miljarder kronor. 

Foto: Atomico
Investeringar i miljoner dollar i deep techbolag i Europa 2011– 2016 (9 månader).

I bolag som räknas in i Atomicos rapport finns förutom typiska AI-bolag som Mapillary (NTL), även VR-bolag som Resolution Games (NTL), AR-bolag som XMReality (NTL) och IOT-bolag som Narrative (NTL).

”Sverige kanske inte är ledande i Europa inom AI men vi är absolut ett av länderna i den gruppen. Man behöver nog inte vara orolig för siffran men det är självklart något man måste titta på så att de här bolagen får möjligheten att växa sig stora”, säger Mattias Ljungman (NTL), medgrundare och partner på Atomico.

Är det här ett område som Atomico vill satsa mer på?

”Absolut, det här är bara början.”

Atomico har bland annat investerat i Klarna, Wrapp och Truecaller och gjorde även en investering i Malmöbaserade Mapillary under våren 2016. 

Läs hela Atomicos rapport här.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?