Sportjätten Nike har hållit sig långt framme när det gäller digitalisering och uppkopplade prylar. Nu lanserar de en uppkopplad, självknytande sko.
Viktor Ström
Text
Självkörande bilar har varit i ropet länge, nu satsar sportjätten Nike på självknytande skor.
I kultfilmen Tillbaka till Framtiden bär huvudkaraktären ett par skor från Nike som knyter sig själva. För fyra år sedan släppte Nike ett par skor inspirerade från filmen med funktionen att knyta sig själva. Då handlade det om totalt 1500 par skor som såldes till förmån för forskning kring sjukdomen Parkinsons. PR-jippot verkar dock ha väckt en verklig idé hos sportjätten.
Nu lanseras nämligen Nike Adapt BB, en sko som knyter sig själv. Och den här gången verkar det handla om mer än ett marknadsföringsspektakel. Den första varianten av skon är gjord för basketspelare.
"Skorna är kopplade till en mobilapp som gör att spelare kan lägga in olika inställningar beroende på vilket moment av en match de befinner sig i. Till exempel kan skon uinder en timeout knyta upp sig för att sedan knytas åt igen när spelet startar", skriver Nike i ett pressmeddelande.
De självknytande skorna med tillhörande mobilapp.
Skorna kommer att börja säljas i mitten av februari. Planen är att nya skor ska utvecklas för andra sporter men med samma teknik i grunden. Utöver spännsystemet som drar ihop skorna finns, en sensor som kopplas upp mot mobilappen. Skorna laddas trådlöst på en laddplatta.
Skorna kommer att kosta 350 dollar, motsvarande 3200 kronor, och säljs till en början endast i USA.
Nike har tidigare satsat stort på digitala lösningar så som fitnessarmbandet Nike Fuel Band. Dock har ingen uppkopplad produkt från bolaget ännu blivit någon megasuccé.
PayPal fortsätter satsa på Sverige efter Zettleköpet – Därför ska du jobba här
Det finns många anledningar till att PayPal investerar i Sverige och ännu fler anledningar att ansluta sig till Stockholmskontoret för att arbeta med framtidens teknologi, enligt Jonas Breding, chef för norra Europa på PayPal.
Fyra år efter köpet av Zettle fortsätter PayPal att satsa på Stockholm för att utveckla sömlösa betallösningar som används av allt fler bolag och kunder världen runt.
Varför satsar PayPal på Sverige?
– Zettle hade inte kunnat skapas på någon annan plats. Vi hade följt dem i flera år innan uppköpet och visste hur mycket talang som fanns i bolaget. Visst var vi ute efter Zettles briljanta tekniska lösningar, men också efter den kultur som låg bakom. Det gör det helt naturligt att fortsätta satsa här i Stockholm, säger Jonas.
PayPal finns i 200 länder med 429 miljoner användarkonton och har över 30 000 anställda på fler än 50 kontor i fler än 30 länder.
Vad är det som utmärker Sverige som teknikland?
– Det finns duktiga utvecklare över hela världen, men i Sverige finns det kunskap som är kopplad till mer än kod. Här finns en bredare förståelse för utveckling där design, användarvänlighet och andra kompetenser spelar stor roll. Man förstår helheten i det problem som ska lösas, hur kundupplevelsen blir så bra som möjligt, vilket Zettle har varit ett klockrent exempel på ända sedan starten.
Det pågår en konstant rekrytering i Sverige från PayPals sida och bolaget har nyligen börjat välkomna medarbetarna till det nya kontoret på Regeringsgatan mitt i centrala Stockholm för att arbeta enligt en hybridmodell där de jobbar både på kontoret och distans.
Varför ska man söka sig till PayPal i Sverige?
– Här får du den perfekta kombinationen av en svensk, öppen arbetskultur där man uppmuntras att ta egna initiativ och en internationell, kulturell mångfald som de flesta bolag bara kan drömma om - vi har nog ett hundratal nationaliteter representerade. Tillsammans med de otroliga förmåner du får ta del av redan som nyanställd blir det en fantastisk arbetsplats.
PayPal arbetar med en rad olika förmåner för sina medarbetare, dels för att säkra deras ekonomiska trygghet men även för det fysiska och psykiska välmåendet. Anställda erbjuds bland annat en månads extra betald ledighet vart femte år för att helt logga ut från den digitala världen och reflektera över sina karriärsambitioner. Jonas har själv precis kommit hem från fyra veckors bergsklättring i Nepal men det är inte förmånerna utan framför allt att få jobba med den absolut senaste teknologin och framtiden som han lockas av.
– Oavsett vilken funktion du har så arbetar du i vissa delar med forskning och att tänka långsiktigt. På ett lönsamt bolag av den här storleken, som fokuserar på avancerad teknologi, arbetar du med det nyupptäckta - det handlar hela tiden om trender och framtida trender. Våra hack weeks är ett bra exempel. Utvecklarveckor som hålls flera gånger om året där alla bolagets funktioner ingår i olika team. Vi använder den senaste teknologin för att på sju dagar utveckla innovationer så långt att de, i vissa fall, kan tas direkt till marknaden.