1515
Annons

Nike satsar stenhårt på virtuella skor

Techjättarna satsar stort på ”nästa version av internet” i metaversum. Samtidigt växer marknaden för hur vi vill se ut i våra digitala versioner. Jätten Nike har tagit fram egna patent på digitala skor och köper nu upp virtuella skobolaget RTFKT.

En avatar från skobolaget RTFKT
En avatar från skobolaget RTFKT

När sociala medie-jätten Facebook bytte namn till Meta och berättade om sin satsning på metaversum blev begreppet känt för allt fler. Inom spelvärlden är det redan utbrett att vi umgås i virtuella världar med digitala kopior av oss själva genom så kallade avatarer. 

Sedan tidigare finns det en stor marknad inom dataspel för så kallade ”skins” där kläder och särskilt skal till vapen säljs för miljonbelopp. enligt flera spelsajter så är det högst värderade skalet till en kniv i Counterstrike Go, CSGO. ”Karambit case hardened blue gem” ska ha sålts till en kinesisk samlare för 600.000 dollar, motsvarande 5,5 miljoner kronor, enligt flera spelsajter.

Lyxmärket Gucci har sedan tidigare samarbete med spelet Roblox där en väska kan kosta nära 40.000 kronor.

Läs mer: Digitala skal säljs för miljoner – nu även på anrikt auktionshus

Nu vill Nike även tjäna pengar på trenden. Enligt CNBC har skojätten i oktober ansökt om olika patent kopplade till virtuella skor och metaversum.

Och nu har Nike meddelat att det köpt RTFKT som har fokus på virtuella skor. Bolaget, som grundades 2020, har ofta samarbeten med kreatörer och varumärken. 

 

I februari ska RTFKT ha sålt skor för 3,1 miljoner dollar, motsvarande 28,3 miljoner kronor, på sex minuter i ett samarbete med den 18-åriga konstnären Fewocious enligt nyhetssajten The Verge. Fewocious konst är baserat på tekniken kring NFT, den blockkedje-baserade tekniken som möjliggör att digitala varor blir unika för köparen. Konstnärens verk har gått för mångmiljonbelopp och sålts bland annat på det anrika auktionshuset Christie's.

 


Innehåll från DinteroAnnons

Nu blir betalningstransaktioner ännu enklare

‍Dinteros grundare Daro Navaratnam.
‍Dinteros grundare Daro Navaratnam.

‍Dinteros grundare Daro Navaratnam hittade en brist i betalningsmarknaden. Med en unik och kundcentrerad strategi förvandlade han bristen till en framgångssaga. Nu gör Dintero betalningstransaktioner ännu enklare för företag.

Tech-företaget Dintero har haft en kraftig tillväxt ända sedan starten. I januari 2021, efter bara tre års verksamhet, värdesattes bolaget till 200 miljoner kronor. Sedan dess har marknadsvärdet fortsatt att öka. 

Dintero har sin bas i Daros erfarenhet från det första företag han byggde – Dsafe. I kombination med en klar företagsfilosofi och en bra idé, visste han att han var något riktigt unikt på spåren. 

– Vi såg att de minsta kunderna betalar ganska mycket för sina betalningslösningar i jämförelse med stora aktörer och tänkte att så bör det inte vara, säger Daro Navaratnam. 

Målet med Dintero var därför att ta bort komplexiteten i betalningsbranschen. Daro föresatte sig att utveckla en användarvänlig och flexibel betallösning för att skapa ett rimligare alternativ för små och medelstora företag. För kunderna har skillnaden blivit markant – Dintero erbjuder stor flexibilitet, men också en samlad plats för alla behov och funktioner. 

I starten var det bara två anställda, Daro och Frode Aannevik, som idag är Chief Technology Officer (CTO) i Dintero.

– Vi fokuserar väldigt mycket på att skaffa en förståelse för kundernas behov, speciellt vad gäller små- och medelstora företag. Det är helt essentiellt att lyssna på kunderna för att förstå vilka utmaningar de har och hur vi kan lösa deras unika behov på ett bra sätt med teknologi, konstaterar Frode.  

En sak i synnerhet var uppenbar: 

– Att bygga en långsiktig, förtroendebaserad relation med kunderna betyder väldigt mycket mer än kortsiktig försäljning. 

Läs mer om Dintero  

Fick licens från finansinspektionen

‍Denna grundfilosofi har företaget fortfarande, fyra år senare och många kunder rikare. Idag har Dintero 16 anställda som arbetar med utveckling och försäljning. I november i fjol nådde företaget en ny milstolpe – då de fick sin licens beviljad hos norska finansinspektionen. 

– Detta var ett stort erkännande som möjliggör för oss att förenkla kundernas betalningsresa ytterligare, säger Magnus Gleditsch, som är Growth Manager hos Dintero.

Företaget fortsätter att kontinuerligt utveckla och förbereda betalningslösningar anpassade för omnikanal och vidareutvecklar ständigt för att göra livet enklare för sina kunder.

– Vårt mål är sund växt framför snabb tillväxt. Vi ska alltid leverera det vi har lovat våra kunder och följa upp med goda råd och support, avslutar Magnus. 

Se hur enkelt det är att komma igång med Dintero 

Mer från Dintero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dintero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?